Caixa Mediterràneu

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Caja Mediterráneo»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Antiga seu central de la CAM en Alacant

Caixa Mediterràneu, CAM o Caixa d'Aforros del Mediterràneu fon una caixa d'aforros valenciana, frut de l'integració en distintes etapes, de 29 entitats financeres.

Desaparició de la CAM[editar | editar còdic]

En l'any 2012, degut a la mala gestió de la seua directiva, les perdudes generalisades i la crisis econòmica, la CAM i tots els seus actius, foren venuts en un sistema de protecció d'actius, al Banc de Sabadell en subasta adjudicada pel FROB. Els seus directius, en Modesto Crespo al front, foren processats judicialment per diversos delictes degut a la seua gestió al front de la CAM.

Actualment les antigues oficines de la CAM mostren el logotip "SabadellCAM", sent a soles una marca comercial, ya que la totalitat de la CAM fon absorbida pel Banc de Sabadell, com a únic propietari. En l'any 2013 la CAM es convertix en una fundació, pero en un presupost i actius molt reduïts.

Història[editar | editar còdic]

La CAM fon la 4ª caixa d'aforros espanyola més gran i la 3ª en quota de mercat i número d'oficines. Éra l'única Caixa d'Aforros que cotisava en la Bossa Espanyola (Quotes Participatives CAM).

En orige en les províncies d'Alacant i Múrcia, prestava els seus servicis en tota Espanya per mig d'una xàrcia de més de 1.100 oficines i 7.600 professionals que atenen a 3.300.000 clients. Adicionalment, la CAM anà reforçant la seua presència en l'estranger en oficines de representació en Suïssa, China, Polònia, Regne Unit, El Marroc, Mèxic, Cuba, República Dominicana, i una oficina operativa en Miami.

L'activitat de la CAM es centrava principalment en la banca detallista a particulars i pymes, encara que també cobria atres àrees en l'àmbit dels segurs, la gestió de fondos d'inversió i fondos de pensions, la gestió de patrimonis i la banca personal. A partir de l'any 2007 també tingué la seua pròpia participació en el sector immobiliari a través del proyecte Mediterranean, Immobiliària de Caixa Mediterràneu,una comercialisadora d'immobles propietat de CAM.

L'Obra Social de Caixa Mediterràneu desenrollava un ampli programa d'activitats en quatre llínees bàsiques d'actuació, “Solidaritat i Desenroll Social”, “Mig Ambient i Sostenibilitat”, “Cultures: Art i Pensament” i “Innovació i Desenroll Tecnològic i Empresarial”. Més de 5.100.000 persones es beneficiaren de les activitats de l'Obra Social, en un presupost de 66,1 millons d'euros en a l'any 2008.

Història[editar | editar còdic]

La Caixa d'Aforros del Mediterràneu (CAM) adoptà el seu nom en 1988, fins ad eixe moment es denominava Caixa d'Aforros d'Alacant i Múrcia (CAAM). Posteriorment s'uniren ad ella la Caixa d'Aforros Provincial d'Alacant i Valéncia (1990) i la Caixa d'Aforros de Torrent (1988).

La Caixa d'Aforros d'Alacant i Múrcia es va formar en 1975 per la fusió de:

  • Mont de Pietat i Caixa d'Aforros d'Alcoy, fundada en 1875
  • la Caixa d'Aforros de la Mare de Deu dels Dolors, de Crevillent, en 1903
  • la Caixa d'Aforros de Novelda, fundada en 1903;
  • la Caixa d'Aforros de la Mare de Deu de Monserrate, d'Oriola, creada en 1906 en el nom de Caixa d'Aforros i Socors i Mont de Pietat de la Mare de Deu de Monserrate, despuix d'estar funcionant des de 1904 com una oficina dependent de l'institució crevillentina anteriorment citada;
  • i la Caixa d'Aforros del Surest d'Espanya, en 1940.
  • Posteriorment, en 1976, es va integrar la Caixa d'Aforros d'Alhama de Múrcia, que havia segut fundada en 1902.

A la volta, la citada Caixa d'Aforros del Surest d'Espanya fon creada en 1940 com a resultat de la fusió de les Caixes d'Aforros i Monts de Pietat de:

En els anys 90 es va produir l'adquisició i integració de les filials en Espanya del banc italià Intesa Sanpaolo i de l'anglés Abbey National Bank.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]