Albargina

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Albargines
Albargina tallada

L'albargina és el fruit que produïx l'albarginera, planta que pertany a la família de les solanàcees (Solanum melongena); té una duració d'un any i una alçaria que va dels 30 als 80 cm.; de brot endurit per la base, fulles oblongues de color vert intens i a vegades punchoses. La planta dona unes bellíssimes flors d'un blau violàceu, estrelades, de cinc sépals i cinc pétals, ademés dels estams junts en el centre de la corola.

Al seu fruit, la albargina, la naturalea l'ha dotat de diferents colorits tots ells irrepetibles i singulars, ya siguen morats completament o entreverats que, regularment, van del violat, clar o fosc, fins a arribar a un blanc immaculat o purpúreu; pero sempre i en totes les varietats, en una pell finíssima, forta i al mateix temps brillant com si acabaren de donar-li un fregat de cera. La seua forma, també caprichosa, és a vegades esfèrica o cilíndrica i d'uns 10 a 35 cm. de llargària que conté una polpa blanca i suculenta plena de llavoretes.

Valor alimentari[editar | editar còdic]

El valor alimentari de l'albargina és prou baix, puix oferix un residu sòlit inferior al 8%; les proteïnes no superen el 2%; els glúcits a soles un 3% i els lípits estan absents; conté en molt chicoteta proporció vitamines A, B i C.

Possibilitats culinàries[editar | editar còdic]

Oferix diverses possibilitats culinàries, com per eixemple, com a guarnició o acompanyament de plats de carn o peix; fregides i reboçades en ou, acabades de fer i encara calentes; partides pel mig i fetes al forn, en oli d'oliva, sal, piberroig i trossets de carn de ternera picada. És una especialitat de l'horta de Gandia.

Producció[editar | editar còdic]

Hui en dia i degut a la producció en hivernàcul, la podem fruir durant tot l'any. Es dona en tots els climes templats. En Espanya destaquen com a productores en cantitat i calitat, Múrcia, Almeria, Màlaga i Valéncia, especialment la zona de Gandia.

Varietats[editar | editar còdic]

De varietats n'hi han moltes, des de la Violeta llarga i la Rallada de Gandia, fins a la Black Beauty, Mission Bell, etc.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons