Vicent Torrent i Centelles

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Vicent Torrent i Centelles
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Cantant i músic.
Naiximent: 1945
Lloc de naiximent: Torrent, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Vicent Torrent i Centelles (Torrent, 1945) és un cantant i músic valencià d'ideologia pancatalanista, intèrpret de música tradicional en el grup musical Al Tall.

Biografia[editar | editar còdic]

Vicent Torrent naixqué en la població valenciana de Torrent l'any 1945. És llicenciat en magisteri i músic autodidacta. Durant els anys 1968 a 1972 va formar part (junten els germans Julio i Tico Balanzà) de l'Equip Valéncia-Folk, en el qual va començar a investigar en la tradició musical valenciana; en desfer-se eixe conjunt, en l'any 1975 fundà el grup musical Al Tall junt en Miquel Gil, Manolo Lledó i Manolo Miralles, est últim i Torrent els únics membres fundadors que continuen activament en el grup: Torrent, a banda de participar en la selecció i l'adaptació dels temes, és l'autor de la major part de les lletres originals, entre les quals figuren el "Tio Canya" o les del "Quan el mal ve d'Almansa....".

En l'any 1986 presidí el jurat del Concurs Nacional de Música Folc convocat pel Ministeri de Cultura d'Espanya i fon nomenat president de l'Associació de Músics i Cantants Valencians.

En 1989 va publicar La música popular, un breu ensaig sobre les diferents realisacions valencianes de la música tradicional, fruit de la seua experiència com a intèrpret i de la seua llabor d'investigació i divulgació des de la Conselleria de Cultura, RNE o els Tallers de Música Popular, dels quals va sorgir els discs de la Fonoteca de Materials.

En l'any 1992, durant un recés del grup, publicà el seu únic disc en solitari, Rosa perduda, compost per cançons que se n'eixien de la llínea de les d'Al Tall en el contingut, més íntim.

Consell Valencià de Cultura[editar | editar còdic]

L'11 de novembre de l'any 2021 fon nomenat per les Corts Valencianes com a membre del Consell Valencià de Cultura (VC), a proposta de la Coalició Compromís.

Reconeiximents[editar | editar còdic]

En l'any 2004 va rebre el Porrot d'Honor de les Lletres Valencianes de Silla. El divendres 8 de giner de 2016 l'Ajuntament de l'Alcúdia procedí a lliurar-li la distinció de Fill Adoptiu com a “just reconeixement als seus mèrits en defensa de la cultura, les tradicions i la llengua de la nostra terra”.