Nacionalisme espanyol
El nacionalisme espanyol és el moviment social, polític i ideològic que va conformar des del segle XIX la identitat nacional de Espanya.
No és pròpiament un nacionalisme irredentista: l'única reivindicació territorial identificada com a “nacional” ha estat Gibraltar (des del segle XVIII); la resta de les reivindicacions territorials han estat històricament les colonials o imperials (durant el segle XIX contra la independència d'Hispanoamèrica i en el segle XX sobre el Magrib). Tampoc ha estat un nacionalisme centrípet (que pretengué unificar comunitats d'espanyols someses a atres sobiranies), pero sí ha presenciat el naiximent de nacionalismes perifèrics que, des de finals del segle XIX, han funcionat com a moviments nacionalistes centrífucs (que pretenen la conformació d'identitats nacionals alternatives).
Com en les atres nacions-estat de Europa Occidental (Portugal, França i Anglaterra), la conformació d'una monarquia autoritària des de finals de l'Edat Mija va produir el desenroll secular paralel del Estat i la Nació a Espanya, sota les successives conformacions territorials de la Monarquia Hispànica. Com va ocórrer en cada un dels atres casos, la identitat nacional i la mateixa estructura territorial va acabar donant molt diferents productes; pero sempre, i en el cas espanyol també, com a conseqüència de la forma en que les institucions van respondre a la dinàmica econòmica i social (en ocasions, a pesar d'estes mateixes institucions), i sense acabar de presentar-se en el seu aspecte contemporàneu fins que no va acabar el Antic Règim. El factor d'identificació més clar va ser durant tot este periodo l'ètnic-religiós, expressat en la condició de cristià vell. Al final del periodo (segle XVIII) es va ser accentuant el factor d'identificació llingüístic entorn del castellà o espanyol, en noves institucions com la Real Acadèmia Espanyola.
Històricament el nacionalisme espanyol va sorgir en el lliberalisme i en la guerra contra Napoleó.
Des de llavors ha canviat els seus continguts i propostes ideològiques i polítiques (successivament "doceañista", "esparterista", fins i tot breument "iberista", propugnant la unió amb Portugal en el context de la crisis dinàstica de 1868). El carlisme, que era un moviment de defensa del Antic Règim, no tenia a l'adjectiu "nacional" en cap estima (sobirania nacional, milícia nacional, bens nacionals... eren el vocabulari dels lliberals, més com més progressistas). No obstant això, el nacionalisme espanyol que es va demostrar decisiu al segle XX arranca de la frustració pel desastre de 1898, en el que s'ha denominat regeneracionisme, que reivindiquen moviments molt oposats entre si: des dels dinàstics (Francisco Silvela, Eduardo Dato, Antonio Maura) fins a l'oposició republicana (de contradictori i breu pas pel poder) passant pels militars (crisis de 1917 i dictaduras de Miguel Primer de Rivera i Francisco Franco).
Referències
- ↑ M. OliverMedio millón de estudiantes recibirán un libro sobre el Bicentenario del 2 de mayo, ABC, 22 de novembre de 2007. La fundació es va crear per Decret 120/2007, de 2 d'agost de 2007 i està preparant un extens programa d'exposicions i publicacions. Vegeu su página web. El seu director és l'historiador Fernando García de Cortázar, i el patronat que la reix està presidit per Esperanza Aguirre, presidenta de la Comunitat de Madrid.