Dublin
Plantilla:Coor title d thumb|100 px|Escut de la ciutat de Dublín Dublín (Baile Átha Cliath en irlandés i Dublin en anglés) és la ciutat més gran i la capital de la República d'Irlanda. Està situada aproximadament a la meitat de la costa est, a la desembocadura de riu Liffey, que travessa la ciutat. És també la capital del comtat de Dublin. La ciutat té una població de 495.000 habitants (2002), pero en la seva indefinida àrea metropolitana hi viu vora un milió de persones. El nombre d'habitants del comtat de Dublin era d'1.100.000 l'any 2002.
És la ciutat d'alguns irlandesos famosos, com ara els escriptors George Bernard Shaw, James Joyce i Oscar Wilde.
Població
La ciutat de Dublin és l'àrea administrada pel Dublin City Council, pero el terme normalment fa referència a l'àrea urbana adjacent, que inclou Dun Laoghaire-Rathdown, Fingal i South Dublin. Estos quatre municipis formen el que es coneix com a àrea metropolitana de Dublin.
La població de l'àrea administrativa que li correspon al City Council era de 505.739 habitants el 2006. En aquest mateix cens, la població de l'àrea metropolitana era d'1.186.159, i la de l'àrea d'influència de Dublín era d'1.661.185. La població de la ciutat creix molt de pressa: les previsions diuen que el 2021 se superaran els dos millons d'habitants. Hui dia, aproximadament el 40% de la població d'Irlanda viu en un radi de 100 km. al voltant del centre de la ciutat.
Llocs d'interés
- The Spire (2003); alt monument en forma de punxa situat al centre comercial de Dublín. És visible des de molts punts de la ciutat.
- Catedral de Sant Patrici (1192); situada prop de la font on el sant batejava als nous cristians. Entre atres personalitats, conté les restes de Jonathan Swift l'autor d'Els viages de Gulliver.
- Trinity College (1751); seu de la universitat més important del país.
- General Post Office(1818); l'edifici de correus, fon també el centre neuràlgic de l'Aixecament de Pasqua de 1916 que anys més tard portaria a la República d'Irlanda a la independència de la Gran Bretanya.
- Custom house (1791); centre polític de Dublin.
- Estàtua de Molly Malone (1988), personage que ha inspirat l'himne no oficial de la ciutat.
- Castell de Dublín (segle XII), seu administrativa fins el 1922
Clima
Dublin Gaudemi d'un clima marítim temperat que es caracterisa per hiverns suaus i estius frescs, sense temperatures extremes, i té unes precipitacions moderades. Contràriament a la creença popular, Dublin no té un índex de pluges com el de l'oest d'Irlanda, que és el doble del de la capital. De mija hi ha menys dies de pluja que a Londres. Plantilla:Infobox Weather
Ciutats agermanades
- [[Image:Plantilla:Bandera/Catalunya|border|20px|Catalunya]] Barcelona, Catalunya
- [[Image:Flag_of_England.svg
|border|20px|Anglaterra]] Liverpool, Anglaterra
- [[Image:Plantilla:Bandera/EUA|border|20px|EUA]] San José, EUA
Vegeu també
Enllaços externs
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Dublin.
- http://www.dublincity.ie/ Pàgina oficial de la ciutat (anglés) i Plantilla:Ga
- http://www.catalansadublin.com Pàgina que funciona com a punt de trobada dels catalans residents a Dublín.
- Webcam Dublín.