Vicent Baydal i Sala

Vicent Baydal i Sala
Vicent Baydal en el programa de ràdio La Represa (2016)
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Historiador i escritor
Naiximent: 1979
Lloc de naiximent: Oliva, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Vicent Baydal i Sala (Oliva, 1979) és un historiador i escritor valencià d'ideologia nacionalista tercerviista. Fon professor de l'universitat catalana Pompeu Fabra i en l'actualitat és professor de l'Universitat Jaume I de Castelló.

BiografiaEditar

Vicent Baydal, encara que naixqué en la població valenciana d'Oliva, en la comarca de La Safor, ha vixcut sempre en la ciutat de Valéncia.

Estudià en l'Universitat de Valéncia i es doctorà en l'Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. La seua tesis tracta sobre el naiximent de la Generalitat Valenciana i el pactisme valencià. Ha fet investigacions postdoctorals en Oxford, i des de l'any 2015 treballa de docent en l'Universitat Jaume I de Castelló.

Vicent Baydal és molt actiu en les rets socials i en mijos públics, començà el seu quefer com a divulgador en el bloc d'Internet nomenat Vent d Cabylia, que començà mentres feya el seu doctorat. Durant l'etapa d'estudiant universitari fon cofundador de l'associació Grup Harca, que també realisa una faena de divulgació per mig dels blocs d'Internet i la publicació de llibres.

Vinculat a la revista cultural Lletraferit, és un dels fundadors de l'editorial Llibres de la Drassana. En eixa editorial ha publicat diversos treballs de divulgació històrica. És autor del llibre Els valencians, des de quan són valencians? (en valencià: Els valencians, ¿des de quàn són valencians?), editat per Afers en l'any 2016, un llibre que parla sobre la construcció de l'identitat del poble valencià.

En quant a l'afinitat política de Vicent Baydal, diu ell mateix que està vinculat al partit pancatalaniste Bloc Nacionalista Valencià, que forma part de la Coalició Compromís.

Croniste de la ciutatEditar

Vicent Baydal fon nomenat croniste de la ciutat de Valéncia l'any 2020 per l'Ajuntament de Valéncia sent l'alcalde Joan Ribó de Compromís, quan la ciutat ya tenia un croniste oficial, Francisco Pérez Puche.

Davant el nomenament de Vicent Baydal com a croniste de la ciutat de Valéncia, la regidora del Partit Popular, Julia Climent, manifestà lo següent:

No acabamos de entender la necesidad de nombrar otro nuevo Cronista Oficial de la ciudad ya que aunque no es remunerado, porque es un cargo honorífico, no tiene sentido nombrar a un segundo cuando tenemos nombrado a Francisco Pérez Puche desde 2015 y es una figura a la cual no se ha recurrido para nada en estos años a pesar de su reiterada voluntad y predisposición para colaborar en la ciudad. Querríamos que se impulse más y se ponga en valor esta figura.

ObraEditar

  • Els orígens de la revolta de la Unió al regne de Valéncia (1330-1348) (2013)
  • Fer Harca . Històries medievals valencianes (2014)
  • Guerra, relacions de poder i fiscalitat negociada . Els orígens del contractualisme al Regne de Valéncia (1238-1330) (2014)
  • Vent d Cabylia . Històries de la història dels valencians (2015)
  • València no s'acaba mai (2016)
  • Els valencians, des de quan són valencians? (2016)
  • El llarg camí de l'autogovern valencià, furs,corts i generalitat (1238-1418-2018) (2018)
  • Matèria de València. Fets i personatges sorprenents de la nostra història (2022)

ComentarisEditar

Vicent Baydal diu, entre atres coses, en el seu llibre titulat Els valencians, des de quan són valencians?, que el poble valencià naix a partir de l'any 1330, quan estudis i treballs d'atres intelectuals, valencians i no valencians [1], demostren una major antiguetat.

ReferènciesEditar

  • El primer document trobat escrit en valencià és de l'any 1253, per tant, si el poble parlava i escrivia en valencià no pot haver naixcut en l'any 1330 com afirma Vicent Baydal.

El primer documento valenciano escrito en valenciano - Valencia Bonita

  • Si el valencià fon la primera llengua oficial en el Regne de Valéncia a partir de la seua creació l'any 1238, per tant, si el poble parlava i escrivia en valencià no pot haver naixcut en l'any 1330 com afirma Vicent Baydal.

El valencià fon l’única llengua oficial d’este Regne, des de la seua creació, en 1238 - Cultura Valenciana

  • Si el romanç valencià té una antiguetat datada dels sigles IX i X, el poble valencià no pot haver naixcut en l'any 1330 com afirma Vicent Baydal.
La antigüedad del balbuciente romance valenciano data de los siglos IX y X. La dominación árabe, tan profunda en Valencia, produjo una ralentización en el proceso evolutivo de la lengua valenciana, que casi se estancó, por espacio de dos centurias, según estudios realizados por el catedrático de Filología el catedrático de la Universidad Complutense de Madrid, gallego, que lleva varios años investigando la lengua y literatura valencianas.
La lengua valenciana nació en el siglo IX, 400 años antes de Jaime I. Baltasar Bueno. Cultura Valenciana

La lengua valenciana nació en el siglo IX, 400 años antes de Jaime I - Baltasar Bueno - Cultura Valenciana

ReferènciesEditar

BibliografiaEditar

  • Cingolani, Stefano «Vicent Baydal. Els valencians, des de quan són valencians?». Debats. Revista de cultura, poder i societat. Institució Alfons el Magnànim, 131/1, 2017, pàg. 183-185. ISSN: 0212-0585

Enllaços externsEditar