Gastronomia d'Aragó
La gastronomia d'Aragó correspon a les costums culinàries existents en Aragó. Es tracta d'una cuina influïda pels seus veïns del nort i de l'est mediterràneu. La gastronomia aragonesa conte ademés en les abundants hortes de la conca de l'Ebre, per lo que les seues excelents frutes i verdures estan presents en molts dels seus plats. Teodoro Bardají ha segut considerat com el principal teòric i investigador de la gastronomia aragonesa durant bona part del sigle XX.
IngredientsEditar
Frutes i verduresEditar
Són afamades per la seua calitat diferents verdures com les tomates, les cebes (les Cebes de Fonts d'Ebre són especialment famoses ya que no piquen), les borranyes (en especial en les comarques propenques a Saragossa), penques (penques en armeles[1]) , alls, lletugues, pepinos, tomates (com la famosa "tomata rosa" de Barbastro), i un llarc etcétera. La seua plantació és abundant a lo llarc dels valls de l'Ebre. Entre les frutes cal nomenar la bresquilla, en tipos que tenen denominació d'orige com la Bresquilla tardana del Baix Aragó, conegut com bresquilla de Calanda. També són coneguts els de Campiel per la seua alta calitat, les prunes de la ribera baixa de l'Ebre, i les peres de Don Guindo, en Terol. Són molt apreciades les olives negres del Baix Aragó, de les quals es prepara també l'olivada (paté d'oliva negra). Aixina mateix, l'oli del Baix Aragó és considerat un dels millors del món.
Bolets i foncsEditar
En Aragó creixen diversos bolets que són molt apreciats en la seua tradició culinària. Entre ells podem trobar el rovelló (Lactarius deliciosus), també nomenat per estes terres com a "rebollón". També es troba el fonc blanc o bolet carabassa (Boletus edulis), un dels bolets més apreciats en la cuina pel seu sabor i textura. Trobem també varietats com el champinyó, la senderilla (Marasmius oreades), els bolets de penca i molts més.
Carns i peixosEditar
En carns és abundant la de caça: conill, llebre, perdiu, etcétera. Són famoses algunes preparacions de carn en salazó, com el cuixot de Terol. En el terreny de plats es té el ternasco, que posseïx una denominació específica de Ternasco d'Aragó, i també el corder al chilindró o les chiretes. Entre les aus són famoses el pollet al chilindró i el pollet en pepitoria. També són molt coneguts els embotits, com la botifarra d'arròs, la llonganiça de Graus i la botifarra.
En el terreny dels peixos es troba l'abadejo ajoarriero (elaborat en abadejo en saladura), l'abadejo a la baturra, la sardina rància (que participa en plats populars com els fesols en sardina rància), les truites a l'aragonesa, la truites a la turolense o les anques de rana.
FormagesEditar
Hi ha diversos i variats formages de gran calitat, com el conegut formage de Tronchón, que va ser citat per Cervantes en El Quixot, fet en llet d'ovella, a voltes mesclada en llet de cabra. També són afamats els formages de Alcanyís (Santa Bàrbara), Samper de Calanda (Patamulo, Pañoleta, Les Valls i Els Tambors), de Fet i Ansó, Biescas, El Burc d'Ebre, Gistaín, Benasque, Benabarre, Radiquero (Monclús), Sahún, Sieso, Casp (Granja dels Arcs), etcétera.
Uns atresEditar
Són molt famoses també les molles de pastor, que generalment es preparen en all, ceba, cansalada, choriç o botifarra, i es mengen en raïms. En Nadal és molt típic cuinar la penca en salsa d'armeles i pinyons.
Darreries i dolcesEditar
En Aragó hi ha delicioses darreries i dolces molt elaborats, com les frutes d'Aragó (frutes confitades cobertes de chocolate negre), la trena d'Almudévar, el pastiç rus (totalment aragonés a pesar del seu curiós nom), les castanyes d'Osca (castanyes de massapà cobertes de chocolate negre), els llaços de Jaca, el guirlache, els adoquinar del Pilar, les coques d'ànima, les coques, el llançó de Sant Jordi, la bresquilla en vi, etcétera.
BegudesEditar
VinsEditar
Els vins d'Aragó posseïxen diverses Denominacions d'Orige de gran calitat:
- D.O. Somontano.
- D.O. Cariñena.
- D.O. Campo de Borja.
- D.O. Calatayud.
- Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Gastronomía de Aragón de la Wikipedia en espanyol, baix llicència Creative Commons-BY-SA.
- ↑ Malcolm Coxall, (2013), Traditional Christmas Recipes of Spain, Cornelio Books