Àsia

Revisió de 13:27 25 set 2023 per Valencian (Discussió | contribucions) (→‎Enllaços externs)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Àsia
Location-Asia-UNsubregions orthographic projection.png
Països 51
Extensió 44.541.138 km²
Població 4.598.168.800 hab.
Densitat 102,8 hab/km²
Organisacions Associació de Nacions d'Àsia Suroriental

Àsia és el continent més gran i més poblat del planeta i és la part més extensa d'Euràsia. Llimita al nort en l'oceà Àrtic, a l'est en el Pacífic, al sur en l'Índic i a l'oest en la mar Roja, l'istme de Suez (que la separa de l'Àfrica), la mar Mediterrànea, la mar de Màrmara i la mar Negra; la separen d'Europa (a l'oest) els estrets dels Dardanels i el Bòsfor, les serres del Caucas i els Urals i la mar Càspia. A l'extrem nort-est, l'estret de Bering la separa d'Amèrica.

GeografiaEditar

Te un litoral molt accidentat, en multitut de mars interiors (mar aràbiga, mar de la China Meridional, mar de Java, mar de la China Oriental, mar Grogpouy, mar del Japó, mar d'Okhotsk, mar de Bering, mar de Kara, mar de Barents, etc.); golfs (golf Pèrsic, golf d'Oman, golf de Bengala, golf de Siam, golf de Tonquín, golf d'Anadir, etc.); penínsules (Anatòlia, Aràbia, Índia, Malacca, Indochina, Corea, Kamchatka, Taimir, Kola, etc.), i illes adjacents, com Chipre, les Maldives, Sri Lanka, el gran archipèlec d'Insulíndia (que inclou les Filipines, Borneo, Sumatra, Java i Cèlebes, entre d'atres), Taiwan, les illes del Japó, Sakhalín, Nova Sibèria, la Terra del Nort, Nova Zembla, etc.).

Pel que fa al relleu, és un continent molt montanyós, on sobreïx la serra de l'Himalaya, que conté les màximes altures de la Terra, en cims com l'Everest, el K2 o l'Annapurna, tots en més de 8.000 metros d'altitut. També se troben grans planúries com Sibèria i deserts com el Gobi o el desert d'Aràbia.

Se troben rius importants, com l'Obi, el Ienissei i el Lena en la conca de l'Àrtic; l'Amur, el riu Groc, el Iangtsè i el Mekong en la conca del Pacífic; i el Brahmaputra, l'Irauadi, el Ganges i l'Indus en la conca de l'Índic; el Tigris i l'Eufrates en l'Àsia occidental, i l'Amu Dària i el Sir Dària en la conca endorreica interior. El continent també te grans llacs, com la mar Càspia, el més gran del planeta; la mar d'Aral, casi sense aigua; la mar Morta, de salinitat intensa; o el Baikal, el llac més fondo del món.

Enllaços externsEditar

Commons


 
Països d'Àsia
 
Afganistan    Aràbia Saudita    Azerbaijan    Barein    Bangla Desh    Butan    Brunei    Camboja    Catar    China    Corea del Nort    Corea del Sur    Emirats Àraps Units    Filipines    Índia    Indonèsia    Iran    Irac    Israel    Japó    Jordània    Kazakstan    Kirguistan    Kuwait    Laos    Líban    Malàsia    Maldives    Mongòlia    Myanmar    Nepal    Oman    Pakistan    Singapur    Síria    Sri Lanka    Tajikistan    Tailàndia    Taiwan    Timor Oriental    Turcmenistan    Turquia    Uzbekistan    Vietnam    Yemen



 
Capitals d'Àsia
 
Abu Dhabi    Amman    Ankara    Aşgabat    Astanà    Bagdad    Bakú    Bandar Seri Begawan    Bangkok    Beirut    Bishkek    Ciutat de Kuwait    Damasc    Dhaka    Dili    Doha    Dusambé    Hanoi    Islamabad    Jakarta    Jerusalem    Kabul    Katmandú    Kuala Lumpur    Malé    Manama    Manila    Mascate    Naypyidaw    Nova Delhi    Pekin    Phnom Penh    Pyongyang    Ramala    Riad    Sanaa    Seül    Singapur    Sri Jayawardenapura Kotte    Taipei    Tashkent    Teheran    Thimphu    Tòkio    Ulan Bator    Vientiane