Duero

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 17:58 11 oct 2021 per Jose2 (Discussió | contribucions) (S'eliminà la redirecció cap a Riu Duero)
Anar a la navegació Anar a la busca
El riu Duero al seu pas per Zamora
Conca hidrogràfica del riu Duero
El riu Duero al seu pas per Oporto, pròxim a la seua desembocadura

El Duero (en portugués, Douro, [ˈdoɾo]) és el riu més important del noroest de la península ibèrica.

Naix en la falda sur del pico Urbión, a uns 2160 m sobre el nivell de la mar, i desemboca en l'oceà Atlàntic, en l'estuari de Porto.

Té 897 km de llarc, en 572 de recorregut en territori espanyol, 213 navegables per terres portugueses (canal de navegació del Duero) i 112 km de caràcter internacional, en coincidir en el seu curs la frontera entre abdós països. En este últim tram, el caixer s'estretix i profundisa, formant els denominats arribes, protegits en la creació dels parcs naturals del Duero Internacional en Portugal i d'Arribes del Duero en Espanya.​

Posseïx la major conca hidrogràfica de la península ibèrica, en ocupar 98.073 km², d'els que 78.859 km² corresponen al territori espanyol i 19.214 km² al portugués. La part espanyola inclou territoris de les comunitats autònomes de Castella i Lleó, Galícia, Cantàbria, La Rioja, Castella-la Mancha, Extremadura i la Comunitat de Madrit, encara que algo més del 98 % de la superfície correspon a Castella i Lleó, comunitat en la que destaca pels cultius de cereal, aixina com per la producció de vins de gran calitat, destacant, sobretot per la seua fama, els de la denominació d'orige Ribera del Duero.

És el riu de major cabal absolut de la península ibèrica. Té una tupida ret d'afluents que arrepleguen aigües de la cordillera Cantàbrica, el sistema Ibèric i el sistema Central, responsables del seu elevat cabal. De tots ells, els més importants són el Pisuerga i el Esla, pel nort, i l'Adaja i el Tormes, pel sur. Ademés, en els seus 897 km, és el tercer riu més llarc de la península, despuix del Tajo i l'Ebre.

Enllaços externs

Commons