Diferència entre les revisions de "Borja Sémper"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Llínea 53: Llínea 53:
  
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Borja_S%C3%A9mper Borja Sémper en Wikipedia]
 
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Borja_S%C3%A9mper Borja Sémper en Wikipedia]
 +
 +
[[Categoria:Biografies]]
 +
[[Categoria:Polítics]]
 +
[[Categoria:Polítics del País Vasc]]
 +
[[Categoria:Polítics d'Espanya]]
 +
[[Categoria:Escritors]]
 +
[[Categoria:Escritors espanyols]]

Revisió de 11:35 9 jul 2023

Francisco de Borja Sémper Pascual (Irún, Guipúscoa, País Vasc, 10 de giner de 1976) és un polític i escritor espanyol. Fon el portaveu del Partit Popular en el Parlament Vasc i entre novembre de 2009 i giner de 2020, president del Partit Popular de Guipúscoa.

Biografia

Inicis

Llicenciat en Dret per l'Universitat del País Vasc i expert en Gestió Pública pel IESE - Universitat de Navarra, Borja Sémper va ingressar en les Noves Generacions de Guipúscoa en l'any 1993, als dèsset anys, a on va formar part d'un equip que, despuix del seqüestre i assessinat de Miguel Ángel Blanco en 1997 a mans de la banda terrorista ETA, acabaria dirigint el Partit Popular del País Vasc (Antonio Basagoiti, Arantza Quiroga i Iñaki Oyarzábal, entre uns atres). En eixa época fon objectiu d'ETA, que va intentar assessinar-ho en vàries ocasions.

Ajuntament d'Irún

Dos anys despuix d'afiliar-se a les Noves Generacions de Guipúscoa, en les eleccions municipals de l'any 1995, es va incorporar a l'Ajuntament d'Irún com a regidor del PP.

Quatre anys més tart, en 1999, al vore incrementada la seua popularitat en el municipi, es va presentar com a candidat a l'alcaldia. La composició política de l'ajuntament a raïl d'eixos comicis va donar lloc a un acort de govern entre socialistes i populars. En conseqüència, Borja Sémper fon nomenat primer tinent d'alcalde, assumint el càrrec de regidor delegat d'urbanisme.

En les eleccions municipals de 2003 va tornar a ser candidat a alcalde. Esta volta, els socialistes varen iniciar la llegislatura governant en solitari i priorisant tancar acorts en el respal del PNV pero en l'estiu de 2005 el PSE va reprendre el pacte en el PP i Borja Sémper va tornar a la seua funció com a primer tinent d'alcalde i regidor delegat d'urbanisme.

En 2007 va repetir candidatura. Pero a mitan de la llegislatura va abandonar la seua acta de regidor en ser elegit president del seu partit en Guipúscoa. La seua nova responsabilitat i la funció de parlamentari vasc que duya temps eixercitant fon lo que va desencadenar la seua renúncia. El 27 de giner de 2010, despuix de més de quinze anys en el càrrec, va presentar la seua renúncia com a regidor en l'Ajuntament irunés.

Parlament Vasc

Borja Sémper és parlamentari vasc des de l'any 2003. Fon el director de la campanya electoral guipuscoana per a les eleccions al Parlament Vasc de 2009, i va protagonisar junt en Arantza Quiroga i Ramón Gómez Ugalde una aposta per la renovació en la manera de comunicar-se en els ciutadans, participant per eixemple en un bany en la plaja de la Concha de Sant Sebastià en ple hivern i en l'eslògan «Nos mullem per tu».

En la seua llabor parlamentària ha destacat el seu incondicional respal a l'infraestructura del Tren d'Alta Velocitat en el País Vasc. En l'actualitat és el president de la Comissió d'Indústria, Innovació, Comerç i Turisme, aixina com vocal en la de Transport.

Per una atra part, va destacar per la seua denúncia del cas Balenciaga, l'investigació del qual va desvelar que varis membres del PNV varen rebre de manera fraudulenta peces de roba com a penyores de Cristóbal Balenciaga.

President del Partit Popular de Guipúscoa

En juliol de 2008, la llavors presidenta provincial del PP de Guipúscoa, María José Usandizaga, va renovar l'organigrama del partit i el va nomenar secretari general. Posteriorment, en el XII congrés del PP de Guipúscoa celebrat el 28 de novembre de 2009 en el Kursaal de Sant Sebastià fon elegit president en el 94,65 % dels vots.

En el congrés provincial va anunciar la seua intenció de trencar vells esquemes, i una de les seues primeres iniciatives fon la de reunir-se de manera oficial en l'eixecutiva del Partit Nacionaliste Vasc (PNV) de Guipúscoa encapçalada per Joseba Egibar.

Ha reconegut sentir admiració per la figura de Gregorio Ordóñez. En numeroses ocasions ha insistit que el seu partit deu tornar a «chafar el carrer» i acostar-se als ciutadans tal i com va feu el líder popular assessinat per ETA.

En decembre de 2015 va encapçalar la llista del Partit Popular per a les eleccions generals per Guipúscoa pero no va conseguir escan. En les eleccions generals de 2016 Sémper va tornar a concórrer com a cap de llista i de nou va fracassar en el seu intent de conseguir un escan per Guipúscoa. Fon la primera volta que el seu partit no obtenia escan per Guipúscoa des de les eleccions generals d'Espanya de 1989. En les eleccions municipals de 2019 Sémper es va presentar com a candidat a l'alcaldia de Sant Sebastià. El candidat irunés va collir un 10,76 % dels vots, a on va pujar en vots per al PP, en un context de caiguda global del seu partit en Euskadi i en Espanya.

Abandó de la política

El 14 de giner de l'any 2020, va anunciar la seua eixida de la política, alegant el seu descontent en el rumbo de la política actual. Va deixar la política despuix de ser contractat com a director de Relacions per la consultora Ernst & Young.

És columnista del mig digital El Debate.

Portaveu per a la campanya electoral en 2023

En giner de 2023 es va reincorporar a l'activitat política com a portaveu nacional del PP per a la campanya de les eleccions autonòmiques i municipals de maig d'eixe any.

Obra

  • Sin complejos (Destino, 2013).
  • Maldito (des)amor (Lapsus Calami, 2015).

Enllaços externs