Diferència entre les revisions de "Àngel Calpe i Climent"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - ' després ' a ' despuix ')
 
(No es mostren 11 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
'''Àngel V. Calpe i Climent''', naixqué en la ciutat de [[Valéncia]] en l'any [[1966]]. De professió mege, és acadèmic de l'[[Acadèmia Valenciana de la Llengua]], despuix de formar part de la Secció de Llengua i Lliteratura de la [[RACV]], de la qual fon expulsat.  
+
{{Biografia|
 +
| nom = Àngel Vicent Calpe i Climent
 +
| image =
 +
| peu =
 +
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 +
| ocupació = Mege i escritor.
 +
| data_naix = [[1966]]
 +
| lloc_naix = [[Valéncia]], [[Regne de Valéncia]], [[Espanya]]
 +
| data_mort = 
 +
| lloc_mort =
 +
}}
 +
'''Àngel Vicent Calpe i Climent''' ([[Valéncia]], [[1966]]), és un mege i escritor [[Valencians|valencià]].
  
Des de la seua entrada en l'AVLL passà de la nit al dia de defendre la [[llengua valenciana]] i el [[valencianisme]] a defendre que el valencià era un dialecte del [[català]] i convertir-se a un [[catalanisme]] light o tercervisme. Els sectors [[valencianistes]] consideren que s'ha venut al sou que cobren els acadèmics de l'AVLL i per tant ho tenen per un venut o un "pancha agraïda".
+
== Biografia ==
  
Estudià l'especialitat de medicina Familiar y comunitaria en l'Hospital Son Dureta de l'Unitat Docent de Mallorca, a on participà en el "XIV Congrés de Meges i Biòlecs". Ha colaborat en diverses revistes mèdiques.
+
Àngel Calpe naixqué en la [[ciutat de Valéncia]] en l'any [[1966]]. És mege de professió. Estudià l'especialitat de Mmedicina Familiar i Comunitària en l'Hospital Son Dureta de l'Unitat Docent de Mallorca, a on participà en el "XIV Congrés de Meges i Biòlecs". Ha colaborat en diverses revistes mèdiques.
  
Entrà en el [[valencianisme]] de la mà de Taula Nova Valenciana, despuix fon soci de [[Lo Rat Penat]] i professor de [[idioma valencià|llengua valenciana]] per esta entitat.
+
=== Trayectòria cultural ===
  
Fon el primer president de l'extint Centre Cultural Joventut i co-fundador del Consell de Redacció de la Revista Espenta, en la que publicà diversos artículs.
+
Entrà en el [[valencianisme]] de la mà de [[Taula Nova Valenciana]], despuix fon soci de [[Lo Rat Penat]] i professor de [[idioma valencià|llengua valenciana]] per esta entitat.
  
 +
Formà part de la [[Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes|Secció de Llengua i Lliteratura]] de la [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]] (RACV), de la qual fon expulsat. És acadèmic de l'entitat [[Pancatalanisme|pancatalanista]] [[Acadèmia Valenciana de la Llengua]] (AVLL).
 +
 +
La RACV li encomanà l'organisació i coordinació del I Seminari Internacional de Llengües Minoritàries (SILM), que tingué lloc en el Palau de Congressos de la Ciutat de Valéncia en juliol de [[2002]], en una rellevant participació d'experts valencians i de la resta d'Europa.
 +
 +
És membre del Consell de Redacció i columniste habitual de la revista cultural ''Lletraferit'', i fon vocal de la Junta de Govern de l'[[Associació d'Escritors en Llengua Valenciana]] (AELLVA) i fon professor de [[Llengua Valenciana]] per [[Lo Rat Penat]] des de [[1990]]. Fon el primer president de l'extint Centre Cultural Joventut i co-fundador del Consell de Redacció de la Revista ''Espenta'', en la que publicà diversos artículs.
 +
 +
=== Trayectòria política ===
 +
 +
Àngel Calpe fon també militant del partit polític valencianiste [[Unió Valenciana]] (UV).
 +
 +
=== Canvi ideològic ===
 +
 +
Des de la seua entrada en l'AVLL en l'any [[2003]] passà de la nit al dia de defendre la [[llengua valenciana]] i el [[valencianisme]] a defendre que el valencià era un dialecte del [[català]] i convertir-se en un [[catalanisme|catalaniste]] light o [[Tercerviísme|tercerviíste]].
 +
 +
Àngel Calpe escrigué en l'any [[2007]] un artícul en el periòdic ''[[Las Provincias]]'' demanant a  la societat valenciana que assumira el consens normatiu de l'AVL. Fon expulsat de la RACV en [[2005]] despuix de la publicació del dictamen de l'AVL a on reconeixia l'unitat de les llengües valenciana i catalana.
 +
 +
Els sectors [[Valencianisme|valencianistes]] consideren que s'ha venut al sou que cobren els acadèmics de l'AVLL i per tant ho tenen per un venut o un "pancha agraïda" o "estòmac agraït".
 +
 +
== Obra ==
 +
 +
* 1995: ''La guerra insidiosa''. [[Lo Rat Penat]]. ISBN: 978-84-89069-05-3.
 +
* 1999: ''El valencià, una llengua del segle XXI'' (coautor junt en [[Josep Giner Ferrando]] i [[Albert Cuadrado de la Flor]]). [[Editorial L'Oronella]]. ISBN: 978-84-89737-52-5
 +
* 2001: ''La medicina en els sainents d'Eduard Escalante i Mateu''. Publicacions de l'Universitat de Valéncia. ISBN: 978-84-370-4838-3.
 +
* 2001: ''L'idioma valencià en el sigle XXI: IX Jornades dels Escritors dedicades a l'idioma valencià en el sigle XXI'', 11 al 13-12-2000, Valéncia (coautor junt a [[Felip Bens i Carrión]] i [[Albert Cuadrado de la Flor]]). Editorial L'Oronella. ISBN: 978-84-89737-28-0.
 +
* 2002: ''La declaració universal dels drets llingüístics i el cas valencià'' (coautor junt a [[Voro López i Verdejo]] i [[Jorge Navarro Pérez]]). [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]]. ISBN: 978-84-96068-00-1.
 +
* 2003: ''Nicolau Primitiu i Valéncia: treballar, persistir, esperar'' (coautor junt a [[Felip Bens i Carrión]] i [[Antoni Atienza Peñarroja]]). [[Editorial L'Oronella]]. ISBN: 978-84-89737-22-8.
 +
* 2005: ''Aproximació al lèxic mèdic valencià popular del segle XIX''. [[Real Acadèmia de Cultura Valenciana]]. ISBN: 978-84-96068-69-8.
 +
 +
Ademés de la seua obra lliterària, Àngel Calpe ha publicat diversos artículs en revistes i periòdics.
 +
 +
[[Categoria: Biografies]]
 
[[Categoria: Valencians]]
 
[[Categoria: Valencians]]
[[Categoria:Acadèmics AVLL]]
+
[[Categoria: Meges]]
 
[[Categoria: Meges valencians]]
 
[[Categoria: Meges valencians]]
 +
[[Categoria: Escritors]]
 +
[[Categoria: Escritors valencians]]
 +
[[Categoria: AVLL]]
 +
[[Categoria: Acadèmics AVLL]]

Última revisió del 17:45 17 maig 2024

Àngel Vicent Calpe i Climent
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Mege i escritor.
Naiximent: 1966
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Àngel Vicent Calpe i Climent (Valéncia, 1966), és un mege i escritor valencià.

Biografia[editar | editar còdic]

Àngel Calpe naixqué en la ciutat de Valéncia en l'any 1966. És mege de professió. Estudià l'especialitat de Mmedicina Familiar i Comunitària en l'Hospital Son Dureta de l'Unitat Docent de Mallorca, a on participà en el "XIV Congrés de Meges i Biòlecs". Ha colaborat en diverses revistes mèdiques.

Trayectòria cultural[editar | editar còdic]

Entrà en el valencianisme de la mà de Taula Nova Valenciana, despuix fon soci de Lo Rat Penat i professor de llengua valenciana per esta entitat.

Formà part de la Secció de Llengua i Lliteratura de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), de la qual fon expulsat. És acadèmic de l'entitat pancatalanista Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVLL).

La RACV li encomanà l'organisació i coordinació del I Seminari Internacional de Llengües Minoritàries (SILM), que tingué lloc en el Palau de Congressos de la Ciutat de Valéncia en juliol de 2002, en una rellevant participació d'experts valencians i de la resta d'Europa.

És membre del Consell de Redacció i columniste habitual de la revista cultural Lletraferit, i fon vocal de la Junta de Govern de l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA) i fon professor de Llengua Valenciana per Lo Rat Penat des de 1990. Fon el primer president de l'extint Centre Cultural Joventut i co-fundador del Consell de Redacció de la Revista Espenta, en la que publicà diversos artículs.

Trayectòria política[editar | editar còdic]

Àngel Calpe fon també militant del partit polític valencianiste Unió Valenciana (UV).

Canvi ideològic[editar | editar còdic]

Des de la seua entrada en l'AVLL en l'any 2003 passà de la nit al dia de defendre la llengua valenciana i el valencianisme a defendre que el valencià era un dialecte del català i convertir-se en un catalaniste light o tercerviíste.

Àngel Calpe escrigué en l'any 2007 un artícul en el periòdic Las Provincias demanant a la societat valenciana que assumira el consens normatiu de l'AVL. Fon expulsat de la RACV en 2005 despuix de la publicació del dictamen de l'AVL a on reconeixia l'unitat de les llengües valenciana i catalana.

Els sectors valencianistes consideren que s'ha venut al sou que cobren els acadèmics de l'AVLL i per tant ho tenen per un venut o un "pancha agraïda" o "estòmac agraït".

Obra[editar | editar còdic]

Ademés de la seua obra lliterària, Àngel Calpe ha publicat diversos artículs en revistes i periòdics.