Diferència entre les revisions de "Amèrica Central"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
 
(No es mostren 5 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 3: Llínea 3:
  
 
Inclou, d'oest a est:
 
Inclou, d'oest a est:
*[[Guatemala]]
+
* [[Guatemala]]
*[[Belize]]
+
* [[Belize]]
*[[El Salvador]]
+
* [[El Salvador]]
*[[Hondures]]
+
* [[Hondures]]
*[[Nicaragua]]
+
* [[Nicaragua]]
*[[Costa Rica]]
+
* [[Costa Rica]]
*[[Panamà]]
+
* [[Panamà]]
 
* Ademés de les [[Antilles]].
 
* Ademés de les [[Antilles]].
  
==Història==
+
== Història ==
Abans de l'arribada dels espanyols, a la zona habitaven les denominades civilitzacions de [[Mesoamèrica]] i algunes tribus de natius nort-americans a la franja nort. En la conquista hispànica, estes pobles varen ser assimilats o destruïts i va instalar-se una cultura mestissa, de forta influència espanyola, baix el poder de Guatemala.
+
Abans de l'arribada dels espanyols, a la zona habitaven les denominades civilisacions de [[Mesoamèrica]] i algunes tribus de natius nort-americans a la franja nort. En la conquista hispànica, estos pobles varen ser assimilats o destruïts i es va instalar una cultura mestissa, de forta influència espanyola, baix el poder de Guatemala.
  
En l'any [[1811]] varen iniciar-se els moviments independentistes en la regió, començant en les revoltes de El Salvador. Els diferents països resultants varen mantindre els lligams llingüístics i econòmics que portarien a la creació de la [[Organización de Estados Centroamericanos]] (ODECA), una institució que busca la integració dels diferents estats del subcontinent.
+
En l'any [[1811]] es varen iniciar els moviments independentistes en la regió, començant en les revoltes d'El Salvador. Els diferents països resultants varen mantindre els lligams llingüístics i econòmics que portarien a la creació de la [[Organización de Estados Centroamericans]] (ODECA), una institució que busca la integració dels diferents estats del subcontinent.
  
==Geografia==
+
== Geografia ==
Tota la zona és un istme que unix dos subcontinents americans. La travessa la serra Central que en determina l'orografia, en paisages de montanya. A causa de la seua ubicació entre plaques tectòniques, la regió presenta una gran activitat sísmica i volcànica. Centreamèrica destaca per la seua biodiversitat, en un 7%<ref>{{format ref}} http://www.webng.com/jerbarker/home/eia-toolkit/downloads/Van04/RojasVancouver.pdf</ref> del total mundial i multitut d'espècies endèmiques. El clima predominant és el [[clima tropical]].
+
Tota la zona és un istme que unix dos subcontinents americans. La travessa la serra Central que en determina l'orografia, en païsages de montanya. A causa de la seua ubicació entre plaques tectòniques, la regió presenta una gran activitat sísmica i volcànica. Centreamèrica destaca per la seua biodiversitat, en un 7%<ref>{{format ref}} http://www.webng.com/jerbarker/home/eia-toolkit/downloads/Van04/RojasVancouver.pdf</ref> del total mundial i multitut d'espècies endèmiques. El clima predominant és el [[clima tropical]].
  
==Economia==
+
== Economia ==
Es considera que està composta per països en vies de desenroll, en una economia depenent en excés del [[sector primari]] i emigració de la població local a la cerca de treball. El [[turisme]] és una font d'ingressos molt important, atret per la varietat de paisages naturals de la regió, especialment en Costa Rica, el país més avançat.
+
Es considera que està composta per països en vies de desenroll, en una economia depenent en excés del [[sector primari]] i emigració de la població local a la busca de treball. El [[turisme]] és una font d'ingressos molt important, atret per la varietat de païsages naturals de la regió, especialment en Costa Rica, el país més avançat.
  
 
== Referències ==
 
== Referències ==
 
<references />
 
<references />
 
   
 
   
{{Amèrica}}
+
{{Països d'Amèrica}}
  
  

Última revisió del 12:39 18 ago 2024

Localisació de l'Amèrica Central en un mapamundi

Amèrica Central és un subcontinent, una part del continent americà compresa entre Guatemala i Panamà.

Inclou, d'oest a est:

Història[editar | editar còdic]

Abans de l'arribada dels espanyols, a la zona habitaven les denominades civilisacions de Mesoamèrica i algunes tribus de natius nort-americans a la franja nort. En la conquista hispànica, estos pobles varen ser assimilats o destruïts i es va instalar una cultura mestissa, de forta influència espanyola, baix el poder de Guatemala.

En l'any 1811 es varen iniciar els moviments independentistes en la regió, començant en les revoltes d'El Salvador. Els diferents països resultants varen mantindre els lligams llingüístics i econòmics que portarien a la creació de la Organización de Estados Centroamericans (ODECA), una institució que busca la integració dels diferents estats del subcontinent.

Geografia[editar | editar còdic]

Tota la zona és un istme que unix dos subcontinents americans. La travessa la serra Central que en determina l'orografia, en païsages de montanya. A causa de la seua ubicació entre plaques tectòniques, la regió presenta una gran activitat sísmica i volcànica. Centreamèrica destaca per la seua biodiversitat, en un 7%[1] del total mundial i multitut d'espècies endèmiques. El clima predominant és el clima tropical.

Economia[editar | editar còdic]

Es considera que està composta per països en vies de desenroll, en una economia depenent en excés del sector primari i emigració de la població local a la busca de treball. El turisme és una font d'ingressos molt important, atret per la varietat de païsages naturals de la regió, especialment en Costa Rica, el país més avançat.

Referències[editar | editar còdic]


 
Països d'Amèrica
Americas (orthographic projection).svg
Amèrica del Nort: Canadà    Estats Units    Mèxic

Amèrica Central: Belize    Costa Rica    El Salvador    Guatemala    Hondures    Nicaragua    Panamà
Carip: Antigua i Barbuda    Bahames    Barbados    Cuba    Dominica    República Dominicana    Granada    Haití    Jamaica   Sant Cristòfol i Nevis    Sant Vicent i les Granadines    Santa Llúcia    Trinitat i Tobago
Amèrica del Sur: Argentina    Bolívia   Brasil    Chile    Colòmbia    Equador    Guyana    Paraguai    Perú    Surinam    Uruguai    Veneçuela