Diferència entre les revisions de "Llínea 3 (MetroValencia)"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «{| class="InfoDerecha" border="0" cellpadding="4" cellspacing="0" style="background: #000099; border-collapse: collapse; font-size: 95%; color: #FFFFFF;" | colspa...».)
(Sense diferències)

Revisió de 22:04 17 jul 2009

Llínea 5
Madrid-MetroLinea-inicio.png Rafelbunyol
Madrid-MetroLinea-sin.png La Pobla de Farnals
Madrid-MetroLinea-sin.png Massamagrell
Madrid-MetroLinea-sin.png Museros
Madrid-MetroLinea-sin.png Albalat dels Sorells
Madrid-MetroLinea-sin.png Foyos
Madrid-MetroLinea-sin.png Meliana
Madrid-MetroLinea-sin.png Almàssera
Madrid-MetroLinea-sin.png Alboraya
Madrid-MetroLinea-sin.png Palmaret
Madrid-MetroLinea-sin.png Machado
Llínea 4Llínea 6 Madrid-MetroLinea.png Benimaclet
Madrid-MetroLinea-sin.png Facultats
Llínea 5 Madrid-MetroLinea.png Alameda
Llínea 5 Madrid-MetroLinea.png Colón
RENFE Llínea 5 Madrid-MetroLinea.png Xàtiva
Llínea 1Llínea 5 Madrid-MetroLinea.png Àngel Guimerà
Llínea 5 Madrid-MetroLinea.png Avinguda del Cid
Llínea 5 Madrid-MetroLinea.png Nou d'Octubre
Llínea 5 Madrid-MetroLinea.png Mislata
Llínea 5 Madrid-MetroLinea.png Mislata-Almassil
Llínea 5 Madrid-MetroLinea.png Faitanar
Llínea 5 Madrid-MetroLinea.png Quart de Poblet
Llínea 5 Madrid-MetroLinea.png Salt de l'Aigua
Llínea 5 Madrid-MetroLinea.png Manises
Llínea 5 Madrid-MetroLinea.png Roses
Llínea 5 Madrid-MetroLinea-fin.png Aeroport

La llínea 3, esta basada en l'antiga llínea del trenet que conectava l'estació de 'Valéncia-Central' (décades més tart Pont de Fusta) i la localitat de Rafelbunyol.

En el fi de fer aplegar la llínea 3 fins al centre de la Ciutat de Valéncia i així conectar importants núcleus comercials i culturals, se concebí un proyecte de túnel baix la ciutat en 1992, construint-se a partir de 1993 i inaugurant-se la primera secció del proyecte el 5 de maig de 1995 entre l'estació de Palmaret (encara en l'exterior i situada en la localitat d'Alboraya i la de l'Alameda situada baix el Pont de l'exposició (conegut popularment com la Peineta) construït per Santiago Calatrava.

Posteriorment esta llínea fon ampliada el 16 de setembre de 1998 fins a l'estació de Avinguda del Cid. En esta ampliació se construí també un ramal tècnic entre l'estació de Colón i Jesús que l'unia a la llínea 1.

El 20 de maig de 1999 se dugué a terme la prolongació fins a l'estació de 'Mislata-Almassil' en la veïna localitat de Mislata.

A principis de 2007 començà el soterrament de les vies de la Llínea 3 de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana al seu pas per la localitat d'Alboraya, donant lloc a dos estacions subterrànees (El Palmaret i Alboraya-Centre). La llínea tornarà a eixir a la superfície al passar la localitat, a l'altura del Barranc del Carraixet.

La llínea 3 de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (la segona de més afluència de passagers) discorre en superfície des de Rafelbunyol fins a l'estació de El Palmaret i baix terra des de Machado fins al final de llínea, en Mislata-Almassil. Els túnels de la llínea 3 son diferents en distints trams de la llínea. Des de El Palmaret fins a Alameda, el túnel és ample i de doble via. A partir d'Alameda, la llínea 3 compartix infraestructura en la 5 i ací els túnels passen a ser circulars i discorren en paralel (o superposts, estació de Xàtiva) albergant una única via. Esta configuració se mante fins a l'estació de Avinguda del Cid, on a partir d'ací i fins a Mislata-Almassil, torna a ser ample i de doble via.

Les unitats UTE (Unitat de Tren Elèctric) serie 3900 presten servici a esta llínea, recollint la tensió per als motors de tracció a través dels pantógrafs situats en els coches motors de cada unitat. El sistema de catenària en els túnels circulars és a través d'un raïl fix en les bóvedes dels mateixos, mentres que en els túnels amples de doble via i en superfície, el sistema de catenària és convencional.

Estacions de la llínea 3

Referències