Diferència entre les revisions de "Aeroport d'Alacant-Elig"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Text reemplaça - ' paisage ' a ' païsage ')
(Etiquetes: Editat des de la versió per a mòvils Editat des de la versió per a mòvils)
Llínea 149: Llínea 149:
  
 
{{Aeroports de la Comunitat Valenciana}}
 
{{Aeroports de la Comunitat Valenciana}}
{{coord|38|17|15|N|0|33|27|O|region:ES-VC_type:landmark|display=title}}
 
  
 
[[Categoria:Aeroports de la Comunitat Valenciana]]
 
[[Categoria:Aeroports de la Comunitat Valenciana]]

Revisió de 12:47 22 nov 2019

Aeroport d'Alacant-Elig
'
Alicante airport.jpg
{{{informació}}}
Tipo:
Proprietari: Aena
Operacanto: Aena
País: Espanya
Lloc: Elig, Comunitat Valenciana
Coordenades: 38°16′56″N 00°33′29″O
Pàgina web: [1]
Mapa
[[Archiu:{{{mapa-informacio}}}|250px]]
{{{mapa-informacio}}}
Aeroplano-treko
Direciono: Longeso (m): Surfaco:
10/28 3 000 Asfalt/concret
Aeroplano-treki
Direciono: Longeso (m): Surfaco:
Statistiko (2014)
Operaci: 71 570
Voyajanti: 10 065 873

L'Aeroport d'Alacant-Elig (codi IATA: ALC, codi OACI: LEAL), també conegut com a Aeroport de l'Altet, és l'aeroport de la ciutat d'Elig, encara que dóna servici a una gran area de l'Estat espanyol compresa entre la Comunitat Valenciana, la Regió de Múrcia i Castella-la Mancha. Es troba situat entre les localitats ilicitanes de L'Altet i Torre del Pla, a 10 km a l'est d'Elig, i a 9 km al sur-oest de la capital alacantina. Tradicionalment ha tengut un important tràfic de vols charter, en l'actualitat la major part del tràfic és regular i de caràcter nacional i internacional.

En 9.139.607 passagers i 3.200 tonellades de càrrega gestionades en 2010,[1] és l'aeroport de major tràfic de la Comunitat Valenciana, per davant del de Valéncia, el sext en la ret aeroportuària espanyola per darrere dels aeroports de Madrit, de Barcelona, de Palma, de Màlaga i Las Palmas de Gran Canària; i el número quaranta d'Europa.

Estos resultats mantenen la tendència positiva de la última década, a pesar d'acontenyiments com els atentats de l'11-S, la crisis econòmica del 2009, el núvol de cendra volcànica del 2010 o la crisis dels controladors aereus en Espanya en 2010.

L'aeroport de l'Altet es troba en contínua expansió. Des dels seus inicis ya ha vengut sent una de les terminals més rendibles de tota la xarcia, a causa del boom turístic que ha patit la Costa Blanca durant el final del sigle XX. Ara, i durant els últims anys, l'aument d'oferta de vols oferta per la companyia irlandesa Ryanair, ademés de moltes atres, ha contribuït notablement a la nomenada expansió. Al seu voltant est aument de vols s'ha complementat (i en part, també ha causat) una ampliació de les instalacions aeroportuàries. A l'inicial Terminal 1 (T1), inaugurada el 4 de maig de 1967, s'afegí la Terminal 2 (T2) el 16 de gener de 2007 i la base d'operacions de Ryanair en novembre del mateix any. La segona terminal fon planejada com a provisional mentres es construïa, des de 2005, l'última ampliació, la Nova Area Terminal (NAT). No obstant això, l'obertura de la segona terminal no fon suficient per a cobrir les necessitats imminents de l'aeroport. Les carències es varen resoldre en gran part en l'obertura el 23 de maig de 2011 de la NAT. Les administracions central i autonòmica, aixina com els sectors de l'indústria, el comerç i el turisme alacantins, han posat grans esperances en que l'entrada en servici de l'ampliació de l'aeroport puga reflotar l'economia de la regió de la crisis econòmica.

Ubicació

L'aeroport d'Alacant-Elig se situa en el terme municipal d'Elig, entre les pedanies de Torre del Pla i L'Altet (pertanyents a la mateixa localitat), als peus de la Serra de Colmenars i junt al Parage Natural dels Saladers d'Aiguamarga (estos dos ya en el municipi d'Alacant). Està distanciat 9 km (al sur) de la capital alacantina i 13 km (a l'est) del centre de la ciutat d'Elig.

Es troba enclavat en el mig d'una de les àrees més poblades de la península Ibèrica, a on destaquen les províncies d'Alacant, de Valéncia, d'Albacete i la Regió de Múrcia. En el centre d'una dilatada zona turística que abasta des de Gandia fins a Águilas (en la Regió de Múrcia), uns 300 km de llinea de costa; incloent municipis com Gandia, Xàtiva, Ontinyent, Alcoy, Villena, Almansa, Albacete, Yecla, Llorca, Águilas, Múrcia, Noroest de la Regió de Múrcia, Cartagena, Oriola, Torrevella, Elig, Elda, Alacant, Benidorm o Dénia.

Província Població Superfície (km²) Densitat de població (hab/km²)
Província d'Alacant 1.926.285 5.816 329,61
Província de Valéncia 2.575.362 10.763 239,28
Província d'Albacete 401.682 14.926 26,91
Regió de Múrcia 1.461.979 11.313 129
TOTAL 6.365.308 42.818 148,66

Relleu

L'aeroport de l'Altet s'assenta a 43 metres sobre el nivell del mar, sobre una extensa formació quaternària creada per la cconca del riu Vinalopó que presenta model de glacis. Els accidents topogràfics són pràcticament nuls. L'única cosa que altera el païsage més immediat són les elevacions miocèniques de la Serra de Colmenars (de poc més de 100 m d'altitut), i que es localisa a poc més d'1 km al nort de la terminal en sentit paralel a este.

Clima

L'intensitat i la direcció dels vents, en contades ocasions superen els 20 nudos en components oest i nort-oest fonamentalment. Les característiques tèrmiques i pluviomètriques de la zona (al voltant de 17°C i 300 mm de mitja anual) i els alts índexs de visibilitat (en el 99,5% de les mides se superen els 4.800 metres), concedixen a l'aeroport un emplaçament privilegiat que li permet un ús eficaç, sobretot per l'excelent orientació de la pista de vol.

Història

Abans que es construïra l'actual aeroport, la ciutat d'Alacant disponia de la Base Aèria de Rabassa, creada per l'eixercit.

Infraestructures

Est aeroport dispon de les següents infraestructures:[2][3]

  • Una pista de 3.000 metres.
  • Dos terminals de passagers.
    • Cinquanta-dos mostradors de facturació més un per a equipage especial.
    • Dihuit portes d'embarcament, cinc en finger.
    • zona comercial.
    • Una sala VIP.
    • Onze cintes en hipòdrom per a la arreplegada d'equipage.
  • Trenta-set posicions d'estacionament d'aeronaus comercials en plataforma.
  • Vint-i-quatre posicions d'estacionament per a aviació general.

Companyies aèries

Aerollínea Destinació
Aer Lingus Belfast-International [de temporada], Cork [de temporada], Dublin
Air Algerie Orà
Air Berlin Berlín-Tegel, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburc, Munic, Nuremberc [de temporada], Paderborn [de temporada], Palma, Stuttgart [de temporada], Zurich [de temporada]
Air Europa Palma, Madrit, Tenerife Sur
Air Finland Hèlsinki
Bmibaby Birmingham, Cardiff, East Midlands
Cimber Sterling Copenhague [escomença el 16 Maig]
City Airline Goteborg-Landvetter [escomença el 2 Abril]
Easyjet Basilea/Mulhouse, Belfast-International, Bristol, East Midlands, Edimburg, Ginebra, Glasgow-International, Liverpool, Londres-Gatwick, Londres-Luton, Londres-Stansted, Manchester, Newcastle
Flybe Exeter, Southampton
Flyglobespan Aberdeen [de temporada], Edimburg, Glasgow-International
Iberia operat per Air Nostrum Madrit, Bilbao, Eivissa, Tenerife Nort
Iceland Express Reykjavik-Keflavik [escomença el 25 Març]
Jet2.com Blackpool, Leeds/Bradford, Manchester
Jetairfly Brusseles, Lieja, Oostend
Monarch Airlines Birmingham (UK), Londres-Gatwick, Londres-Luton, Manchester (UK)
Norwegian Air Shuttle Bergen, Copenhague, Oslo-Gardermoen, Oslo-Rygge, Stavanger, Estocolm-Arlanda, Trondheim, Varsòvia
Ryanair Billund, Birmingham, Bournemouth, Bratislava, Bremen, Bristol, Brussel·les Sud-Charleroi, Derry [de temporada], Dublin, East Midlands, Edimburg, Eindhoven, Friederichshafen, Gdańsk, Glasgow-Prestwick, Gothenburg-City, Hahn, Haugesund, Karlsruhe/Baden-Baden, Leeds/Bradford, Liverpool, Londres-Gatwick, Londres-Stansted, Maastricht/Aachen, Marrakech, Memmingen, Milà-Orio al Serio, Oslo-Rygge, Oslo-Torp, Paris-Beauvais, Poznan [escomença el 3 Maig], Santiago de Compostela (estacional), Shannon [finalisa el 25 de març], Estocolm-Skavsta, Weeze, Wroclaw
Scandinavian Airlines System Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Trondheim
Thomas Cook Airlines Belfast-International, Birmingham, Bristol, Cardiff, East Midlands, Edimburg, Glasgow-International, Leeds/Bradford, Londres-Gatwick, Manchester, Newcastle
Thomsonfly Belfast-International, Birmingham, Bristol, Cardiff, Doncaster/Sheffield, Durham Tees Valley, East Midlands, Glasgow-International, Leeds/Bradford, Liverpool, Londres-Gatwick, Manchester, Newcastle
Transavia Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam
Transaero Airlines Moscou-Domodedovo
VIM Airlines Moscou-Domodedovo
Vueling Airlines Barcelona, París, París (Orly), Zurich, Bilbao, Palma de Mallorca, Eivissa, Menorca (estacional), Orà, Santander (estacional), Amsterdam, Brusseles, Cardiff, Cophenaguen, Moscou, Roma, Sant Petersburc.

Referències

  1. Error en el títul o la url.«». Aeroport d'Alacant . [Consulta: 20 març 2011].
  2. Erro en la cita: L'element <ref> no és vàlit; puix no n'hi ha una referència en text nomenada WAD
  3. Error en el títul o la url.«». [Consulta: 20 març 2011].

Enllaços externs

Commons


Aeroports de la Comunitat Valenciana · Flag of Valencia.png

Aeroports: Alacant   Castelló   Valéncia
Aeròdroms: Castelló   Muchamel   Requena