Rets socials

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

Una ret social és una estructura social creada per les relacions de tot tipos (d'amistat, de parentesc, d'interessos comuns, d'opinions compartides...) que es donen entre els membres d'una societat. Les rets socials són plataformes virtuals que oferixen la possibilitat de relacionar-se en persones de qualsevol lloc del món.

Per eixemple, un individu es relaciona en diferents grups: els amics, els familiars, els companyons de l'universitat i els del treball, i tots estos grups es relacionen en l'individu;al mateix temps, cada component del grup també té els seus grups d'amistats propis, i aixina es va creant esta immensa ret de grups de persones relacionades entre si.

Esta estructura es representa per mig d'una gràfica formada per uns nodes (les persones o grup de persones) i uns nexes d'unió, que simbolisen la relació entre els diferents individus. La gestiona un responsable de comunitat o community manager. Les rets fomenten el treball colaboratiu i la participació entre persones, ya que facilita la relació entre estes i la comunicació.

Hi ha diversos tipos de rets socials: per lligar, per fer negocis, per posar-se en contacte en antics companyons d'estudis o compartir aficions, etc. Les més utilisades solen ser les més genèriques, com Facebook i Twitter, ya que no estan especialisades en un tema concret i els seus usuaris poden parlar dels temes que vullguen. A pesar d'això, Myspace també té molt èxit gràcies a la seua capacitat per a compartir música. En l'actualitat s'està evaluant la seua idoneïtat atesa la seua qüestionable privació d'informació.

Alguns eixemples de rets socials són Facebook, Twitter, Instagram, Tuenti, MySpace, Hi5, Xing, LinkedIn, Flickr, entre atres.

Tipos de rets socials[editar | editar còdic]

Es poden distinguir dos tipos de rets socials:

Analògiques o off-line, formades per grups de persones relacionades entre sí, i que es desenvolguen sense sistemes electrònics o informàtics conectats a la ret.

Digitals o on-line, originades als mijos informàtics i electrònics, que és a on es desenvolguen.

Al hora, dins d'estos hi ha dos grups:

Horisontals, dirigides a tot tipo d'usuaris i sense una temàtica definida ni un objectiu concret. Les rets d'este tipos més conegudes són: Facebook, Orkut, Identi.ca i Twitter.

Verticals, que es basen en un tema i aspiren a reunir un gran número d'usuaris entorn este tema o objectiu concret. Dins d'este grup, poden ser de tipo professional (Viadeo, Xing, LinkedIn), d'oci (Wipley, Minube Dogster, Last.fm i Moterus) o mixtes.