Petart (pirotècnia)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Petart
Diferents tipos de petarts
Cordà

Un petart (del francés pétard) o coet, és un tipo de foc pirotècnic, usualment un canut de cartó, paper o un atre material poc resistent, el qual és farcit en pólvora o un atre explosiu dins i en una mecha que cremant-la el fa explotar en una detonació que varia en potència i efecte lluminós en funció del farcit, fent un gran soroll.

Junt en la pólvora, varen ser inventats en el sigle IX en China, a on s'usaven com espectàcul visual per mig de fòcs artificials, i com bombes en l'àmbit bèlic.

A causa del seu perill, molts països tenen lleis en contra de la venda d'este tipos d'explosius i en Valéncia el seu us està àmpliament difòs i des de molt chicotets els chiquets ya els utilisen en tot tipos d'actes lúdics i en casi totes les festes de la Comunitat Valenciana.

El coet (del francés coué, que té coa), és un tipo de petart que consistix en un canut chicotet i resistent que està carregat de pólvora i està adherit a una canya o vareta llaugera. Quan s’encén la mecha conectada a l'extrem inferior del canut, la reacció dels gasos expulsats l'imprimix un ràpit moviment cap amunt, i quan està ben alt explota.

El mateix fòc d'artifici pero sense canya o vareta i que va per terra, rep el nom de coet borracho o simplement borracho i són els utilisats en la cordà.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]