Falla Plaça de la Moreria (Mislata)

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Plaça de la Moreria
Falla-plmoreria-mislata.jpg
Comissió no.: 357
Fallera Major:
President: Pascual Fernández Sáez
Fallera Major Inf.:
President Inf.:
Any de fundació: 1983
Direcció casal: Plaça de la Moreria, 9
Comarca: {{{comarca}}}
Barri: {{{barri}}}
Còdic postal: 46920
Població: Mislata
Pàgina web: {{{web}}}
Correu electrònic: {{{correu}}}

La Falla Plaça de la Moreria és una comissió fallera del municipi valencià de Mislata fundada el 28 de juliol de 1983 de la mà d'Enric Pérez Guillot i d'Emili Martí Valiente (membres fundadors de la comissió).

En el primer eixercici com a comissió aprovada per JCF se plantaren dos monuments fets per la mateixa comissió: una barraca que va obtindre un 9é premi d'ingeni i gràcia en la secció 2ªB i la falla infantil en el remat d'un platet volador.

A partir d'ací comença una llarga història plena de recorts com els diferents casals que ha tengut la falla. El primer se situà al carrer Sant Martí nº 8, despuix va passar a la Plaça la Moreria nº 8, més tart al carrer Bon Pastor nº 19 i l'actual ubicació, de nou en la plaça que dona nom a la falla. Al mateix temps són moltes les activitats en les que esta comissió ha participat en estos anys: nit de Moros i Cristians, participació en el Concurs Provincial de Teatre en Llengua Valenciana, Cordà, concursos de truites, bevedors de cervesa en porró, premis taronja i llima, mascletà nocturna, celebració del mig any...

Com a fets destacats podem nomenar: els campeonats de truc del sector en els anys 1985, 1989 i 1990, i de l'Agrupació en el 1992; la participació en el Concurs de Carrers Adornats en un 5é premi (1988) i un 2n accèssit (1989). La fallera major del 92 Gema Monfort formà part de la Cort d'Honor de la Fallera Major de Valéncia de l'any 1993.

Artistes tan coneguts com Joan Roig, Làzaro Chuecos, Joan Castelblanque o Rosa Blasco han plantat monument, deixant dos primers premis, cinc segons i dos d'ingeni i gràcia en la falla gran, i tres segons premis en la falla infantil.

L'any 2008 ha segut molt especial al celebrar el XXV aniversari, destacant la Gala celebrada el 15 de Febrer i que contà en la Fallera Major de Valéncia de 1983 Begoña de la Concepción com a mantenidora; també estigueren presents les Falleres Majors de Valéncia i les seues Corts d'Honor. Per celebrar com calia este aniversari la falla edità un llibret commemoratiu molt especial, que contà en la participació de gent vinculada al món de les falles com Quino Puig, Miquel Prim, Félix Crespo o Mikel Pagola, conseguint tres premis est llibret (dos de JCF i un premi de Conselleria).

Escut de la Falla[editar | editar còdic]

És el més fidel reflex de l'història com falla. L'escut de la comissió consta, començant per la part alta, d'un rat penat, símbol de la heràldica valenciana i de l'escut de Valéncia; baix ell la real senyera coronada, i a continuació el anterior escut de nostra població, tot ell rodejat de foc, símbol purificador per excelència de la festa fallera. En el centre de l'escut trobem una mija lluna en posició horisontal, dins de la qual està inscrit el nom de la comissió. En la part baixa de l'escut i just debaix de la mija lluna, trobem dos coets creuats entre si i just en el centre d'ells un bunyol junt a dos fulles de llorer.

Este escut fon encarregat en l'any 1983 i és el condicionant de diferents peces com el faixina del faller, l'estandart, la banda de la fallera, aixina com de la documentació oficial de la comissió: nomenaments, saludes, pergamins, plaques, etc.

Durant nostra història, s'han confeccionat insígnies en diferents alegories i celebracions. En el X aniversari, s'acompanyà l'insígnia en un chicotet bunyol d'argent en la part inferior. També durant un eixercici faller un destacat membre fundador de nostra comissió regalà una insígnia totalment confeccionada en argent de llei.

Vore també[editar | editar còdic]