Descàrrega d'archius

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

En tecnologia, els térmens descarrega, descarregar, agarrar, baixar, o traure, s'utilisen per a referir-se a la transferència de archius informàtics a un aparat electrònic a través d'un canal de comunicació.[1]

El terme descarrega s'utilisa freqüentment per a l'obtenció de contingut a través d'una conexió a Internet, a on un servidor remot rep les senyes que són accedits pels clients a través d'aplicacions específiques, tals com navegadors. De fet, l'accés de qualsevol informació en Internet (per eixemple, una pàgina web) es porta a terme per mig de la descàrrega abans del seu contingut (text, imàgens, etc.) i posterior visualisació del contingut que està disponible de forma local en el dispositiu. No obstant, l'us del terme descarrega(no tècnic) es llimita a referenciar el contingut que és obtengut a través d'Internet per a la seua posterior visualisació (offline), com un document o aplicació.

En alguns contexts, encara es pot trobar el terme upload (pujada),[1] que fa referència a la disponibilitat de senyes a un dispositiu, és dir, lo invers de lo que s'entén per descàrrega. No obstant, la distinció entre estos térmens és una mera qüestió de perspectiva, perque cada volta que un dispositiu s'està descarregant, el dispositiu que interactua en el mateix està fent una pujada. Per lo tant, la distinció es pot fer per mig de la determinació de quin dispositiu inicia la transferència de senyes (ya siga obtenint o disponibilisant).

Pujar o baixar[2] és la transferència de senyes des d'un host local a un atre equip o a un servidor.[3] En cas que abdós estiguen en ret, es pot usar un servidor de FTP,[4] HTTP o qualsevol atre protocol que permeta la transferència.

Definició de pujada

Pujar és l'archiu d'eixida d'un ordenador a Internet.

Si el servidor de càrrega està en Internet, l'usuari del servici té ara un repositori d'archius, similar a un disc dur que està disponible per a l'accés en qualsevol computadora que estiga en Internet. Pujar és similar a baixar, except que en lloc de carregar archius al seu equip, li'ls envia al servidor.

Els proveïdors de gratuïts de càrrega varien àmpliament en les seues polítiques, les capacitats i el determini de la validea de les transferències. Pero, en general, tot funciona de la següent manera: l'usuari que envia l'archiu proporciona la direcció de correu electrònic d'un destinatari. Est rep un mensage de correu electrònic del servidor de càrrega, que indica la disponibilitat de l'archiu, junt en una direcció URL.

Fer una transmissió en viu a través d'Internet també és pujar. Puix és feta una transferència d'un fluix continu, com un archiu sense fi determinat. Per això és important conéixer la taxa de pujada que està garantisat pel seu pla o ISP, intentar evitar retarts no desijats durant la transmissió d'àudio i vídeo a través d'Internet, o participant en videoconferencies.

Vore també

Referències

  1. 1,0 1,1 «What is download?j» (en inglés). Consultat el 9 de febrero de 2011.
  2. «Lextec - carregar, enviar, fazer upload, fazer o upload» (en portugués). Consultat el 9 de febrero de 2011.
  3. «Dicionário - U» (en portugués). Archivat des d'el original, el 19 de noviembre de 2015. Consultat el 9 de febrero de 2011.
  4. «Dicionário básico para a Internet» (en portugués). Archivat des d'el original, el 19 de noviembre de 2015. Consultat el 9 de febrero de 2011.

Enllaços externs