Cine

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Sala de cine

El cine (abreviatura de cinematógraf o cinematografia) és la tècnica de proyectar fotogrames de forma ràpida i successiva per a crear l'impressió de moviment, mostrant algun vídeo (o película, o film).

La paraula «cine» designa també les sales o teatres en els quals se proyecten les películes. Etimològicament, la paraula «cinematografia» fon un neologisme creat a finals del sigle XIX compost a partir de dos paraules gregues. Per un costat κινή (kiné), que significa «moviment» (vore, entre atres, «cinetic», «cinètica», «kinesis», «cineteca»); i per un atre de γραφóς (grafós). En això s'intentava definir el concepte de «image en moviment».

Com a forma de narrar històries o acontenyiments, el cine és un art, i comunament, considerant les sis arts del món classic, se'l denomina sèptim art. No obstant, degut a la diversitat de películes i a la llibertat de creació, és difícil definir lo que és el cine hui. No obstant, les creacions cinematogràfiques que s'ocupen de la narrativa, montage, guió, i que en la majoria dels casos consideren al director com el verdader autor, són considerades manifestacions artístiques, o cine art (cine d'art).

Per una atra part, a la creació documental o periodística se la classifica segons el seu gènero. A pesar d'açò, i per la participació en documentals i films periodístics de personal en visió pròpia, única i possiblement artística (directors, fotógrafs i camarógrafs, entre atres), és molt difícil delimitar la calitat artística d'una producció cinematogràfica. L'indústria cinematogràfica s'ha convertit en un negoci important en llocs com Hollywood i Bombai (conegut com «Bollywood»; un vocabulari bàsic de térmens relacionats en el cine d'Àsia).

Enllaços externs[editar | editar còdic]