Aladroc

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Aladroc

Engraulis encrasicolus Gervais.jpg

Classificació científica
Regne Animalia
Filo Chordata
Classe Actinopterygii
Orde Clupeiformes
Família Engraulidae
Gènero Engraulis
Espècie E. encrasicolus
Linnaeus, 1758
Aladrocs

L'aladroc, asseitó, boqueró o anchova (Engraulis encrasicolus) és una espècie de peix de la família dels engràulits,[1] que es consumix freqüentment en conserva d'aigua i sal.

Descripció[editar | editar còdic]

Els peixos de la família Engraulidae són chicotets, generalment al voltant dels 15 centímetros de llarc; el color varia des del blau fosc fins al gris clar, pero presenten generalment una banda platejada als costats. Tenen aspecte fusiforme, cobert de grans escates cicloides que es desprenen en facilitat. El cap és gran, els ulls estan coberts per una fina película, el morro és puntagut i la boca és molt ampla.

Biologia[editar | editar còdic]

És una espècie marina que viu en les zones prop de la costa en grans bancs. Tolera salinitats de 5 a 41 ppt i en algunes àrees entra en albuferes, estuaris i llacunes, especialment per fresar. En estiu té la tendència a pujar cap al nort i anar per aigües someres entre en hivern tendix a baixar a aigües profundes. S'alimenta d'organismes del plàncton. La fresa es produïx d'abril a novembre en preferència als mesos més calorosos. Els ous són des d'elipsoidals fins a ovals i van flotant en els primers 50 metros de profunditat fins que es trenquen en 24 o 65 hores. Es comercialisa fresc, salat, fumat, en conserva i congelat.[2]

Referències[editar | editar còdic]

  1. Engraulis encrasicolus (Linnaeus, 1758). ITIS, Integrated Taxonomic Information System.
  2. Fishbase.org

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons