Espècie

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca

En taxonomia, se denomina espècie (del llatí specĭes),[1] o més exactament espècie biològica, a cada un dels grups en que se dividixen els gèneros. Una espècie és l'unitat bàsica de la classificació biològica. Per a la seua denominació s'utilisa la nomenclatura binomial, és dir, cada espècie queda inequívocament definida en dos paraules, per eixemple, Homo sapiens, l'home.

Una espècie se definix a sovint com grup d'organismes capaços d'entrecreuar-se i de produir descendència fèrtil. És un grup de poblacions naturals, del qual els seus membres poden creuar-se entre sí, pero no poden fer-ho —o al menys no ho fan habitualment— en els membres de poblacions pertanyents a atres espècies; per tant, l'aïllament reproductiu respecte d'atres poblacions és crucial. En molts casos, els individus que se separen de la població original i queden aïllats del restant poden alcançar una diferenciació suficient com per a convertir-se en una nova espècie. En definitiva, una espècie és un grup d'organismes reproductivament homogéneu, encara que molt canviant a lo llarc del temps i de l'espai.

Mentres que en molts casos esta definició és adequada, és a sovint difícil demostrar si dos poblacions poden creuar-se i donar descendents fèrtils (per eixemple, molts organismes no poden mantindre's en el laboratori el suficient temps). Ademés, és impossible aplicar-la a organismes que no se reproduïxen sexualment, com les bactèries, o a organismes fòssils. Per això, en l'actualitat solen aplicar-se tècniques moleculars, com les basades en la semblança de l'ADN.

Els noms comuns de plantes i animals se corresponen a voltes en l'espècie biològica: per eixemple, «lleó» o «morsa». Pero en molta freqüència això no és aixina; per eixemple, la paraula «ànet» se referix a una vintena d'espècies de diversos gèneros, incloent l'ànet domèstic.

Referències[editar | editar còdic]