Gaborone

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Gaborone

Gaborone (pron. AFI [χabʊˈrʊnɪ]) és la capital de Botsuana, en una població estimada de 246.325 (cens de l'any 2022). Es localisa en la vall dels monts Kgale i Oodi, en la zona suroriental de Botswana. Està a 15 quilómetros de la frontera en Suràfrica i a 358 quilómetros de Pretòria. També és la capital administrativa del districte surest.

En ella es troba la sèu de la Comunitat de Desenroll d'Àfrica Austral; l'organisació va ser fundada en l'any 1980 en l'objectiu d'incrementar la cooperació econòmica dels seus membres i reduir la dependència de Suràfrica. En Gaborone es troba l'Universitat de Botswana.

Història[editar | editar còdic]

La ciutat va ser fundada al voltant de l'any 1890 per Kgosi Gaborone, un cap africà. Abans de 1969, la ciutat era coneguda com Gaberones. Gaberones va reemplaçar a Mafeking com la capital de Bechuanalandia en 1965. Esta ciutat estava fora de Bechuanalandia, en lo que hui és una província de Suràfrica, un apany dels principis del periodo colonial. Quan el protectorat es va independisar, Botsuana necessitava una capital dins del seu territori. Es va pensar que Lobatse podria servir com a capital, pero es va decidir que era molt llimitada, i que la nova capital es crearia adjacent a Gaberones. El centre de la ciutat va ser construït en tres anys, incloent la sèu del parlament, oficines de govern, una estació d'energia, un hospital, escoles, una estació de radi, comissaries de policia, oficines postals i més de 1000 cases.

Geografia[editar | editar còdic]

Banc en Gaborone

Gaborone està situat en les coordenades 24°39′29″S 25°54′44″I, entre els monts Kgale i Oodi, en el cantó surest de Botsuana, a uns 15 quilómetros de la frontera en Suràfrica. Gaborone està banyada pel riu Notwane. La ciutat es troba a una altura de 1010 metros sobre el nivell del mar. Gaborone està rodejat per les ciutats de Ramotswa al surest, Mogoditshane al noreste, Mochudi a l'est i Tlokweng a l'atre costat del riu. La majoria d'elles són ciutats dormitori de Gaborone.

En el centre de la ciutat es troba el centre comercial, financer i turístic de Gaborone, que alberga numerosos bancs i centres comercials. En l'extrem oriental es troba el centre cívic, junt en el Polixca Arch que commemora l'independència de Botswana. La bossa de valors de Botswana, el museu nacional, i el campus principal de l'Universitat de Botswana també es troben en el centre de la ciutat. A l'oest està l'enclavament del Govern. Esta àrea conté els edificis governamentals, com l'Assamblea Nacional de Botsuana i el Ntlo ya Dikgosi. L'edifici de l'Archiu Nacional també es troba ací.

L'assut de Gaborone es troba al sur de la ciutat, a lo llarc de la carretera Gaborone-Lobatse, i proporciona aigua tant a Gaborone com a Lobatse. L'assut és la més gran de Botsuana, capaç de sostindre 141.400.000 metros cúbics. També s'està escomençant a comercialisar-se en un àrea recreativa, l'extrem nort de l'embassament està previst per a convertir-se en un lloc d'entreteniment nomenat The Waterfront. Hi ha un club de yates nomenat Gaborone Yacht Club, també en el costat nort del llac. Al voltant de les cases en l'extrem sur del Club de Peixca Kalahari.

El tossal Kgale es troba a uns centenars de metros de la ciutat. El tossal és conegut com el Jagant Dormit i és d'1.287 metros. Hi ha tres camins diferents per a aplegar al cim, per lo general es tarda dos hores.

La Reserva Natural de Mokolodi és una reserva de 30 quilómetros quadrats que es va crear en l'any 1994. Es troba a 12 quilómetros al sur de Gaborone. Hi ha moltes espècies diferents d'animals que es troben en el parc, com a javalins, steenbok, kudus, zebres, girafes, eland comuna, esturços, hipopótams i rinoceronts. El parc contribuïx en proyectes per a la vida selvada en Botswana, que inclouen: la reintroducció del rinoceront blanc i la reubicació dels problemàtics gueparts. Mokolodi també du un Centre d'Educació que ensenya als chiquets sobre els proyectes de conservació.

Economia[editar | editar còdic]

Gaborone

Gaborone és el centre econòmic de Botsuana, és la sèu d'importants institucions financeres com el Banc de Botswana, Gaborone Bank, BancABC, i la Bossa de Botswana que es troba en el centre, aixina com la sèu de Air Botswana, Consumer Watchdog, Botswana Telecommunications Corporation, i Debswana. L'extracció de diamants es realisa conjuntament entre De Beers i el govern de Botsuana. La Comunitat per al Desenroll d'Àfrica Meridional (SADC) té la seua sèu en Gaborone, l'organisació va ser formada en l'any 1980, els seus objectius eren aumentar la cooperació econòmica entre els seus membres i reduir la seua dependència de Suràfrica.​

Vàries empreses internacionals han invertit en la ciutat: Hyundai, IBM, Daewoo, Volvo, Owens -Corning i Siemens. Orapa House, és propietat de Debswana, classifica i valora els diamants extrets. Orapa House està ubicat en l'intersecció de Khama Crescent i Nelson Mandela Drive, té un disseny únic d'arquitectura que permet que la cantitat perfecta de llum indirecta del sol lluïxca a través de les finestres, en la finalitat de classificar en precisió els diamants.​ La ciutat acull la Conferència de Botsuana, que se celebra anualment en el Centre Internacional de Conferències de Gaborone.

La taxa de desocupació en Gaborone era de l'11,7% en 2008.​ El 19,7 % de la població en Gaborone s'ampra en el sector financer. Segons senyes de l'any 2011, Gaborone té el 195.º major cost de vida per a expatriats en el món, en 2010 estava per damunt de 203.º. Gaborone és la quarta ciutat més barata per als expatriats en Àfrica, aplegant per damunt de Addis Abeba (Etiopia), Kampala (Uganda) i Windhoek (Namíbia).​

Referències[editar | editar còdic]

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • A. N. Majelantle Gaborone, Botsuana: Central Statistics Office. p. 2
  • Botswana History Pages. Gaborone, Botsuana: University of Botswana History Department
  • Roman Adrian Cybriwsky, Capital Cities around the World: An Encyclopedia of Geography, History, and Culture, ABC-CLIO, USA, 2013, p. 113

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


 
Capitals d'Àfrica
Africa (orthographic projection).svg
Àfrica del Nort : Alger    L'Aaiún    El Caire    Khartum    Nouakchott    Rabat    Trípoli    Tunis
Àfrica Occidental : Abuja    Accra    Bamako    Banjul    Bissau    Brazzaville    Conakry    Dakar    Freetown    Libreville    Lomé    Malabo    Monròvia    Niamey    Porto Novo    Praia    Sant Tomé    Ouagadougou    Yamoussoukro    Yaundé
Àfrica Central : Bangui    Gitega    Kigali    Kinshasa    N'Djamena
Àfrica Oriental : Addis Abeba    Asmara    Dodoma    Jibuti    Juba    Kampala    Mogadiscio    Nairobi    Victòria
Àfrica Austral : Antananarivo    Ciutat del Cap    Gaborone    Harare    Lilongwe    Luanda    Lusaka    Maputo    Maseru   Mbabane    Moroni    Port Louis    Windhoek