Amsterdam

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Amsterdam

Amsterdam o Àmsterdam, és la capital oficial dels Països Baixos. La ciutat està situada entre la baïa del IJ, al nort, i a les vores del riu Amstel, al surest. Fundada en el sigle XII com un chicotet poble peixquer, en l'actualitat és la ciutat més gran del país i un gran centre financer i cultural de proyecció internacional.

Té una població d'uns 810.000 habitants i en la seua àrea metropolitana residixen aproximadament 1,5 millons. Cal destacar que Amsterdam forma part de la gran conurbació neerlandesa nomenada Randstad (junt en les ciutats de La Haya, Rotterdam i Utrecht), que conta en més de 6,5 millons d'habitants. Este núcleu és una de les conurbacions més grans d'Europa.

El centre històric de la ciutat fon construït en gran part en el sigle XVII i és hui en dia un dels centres històrics més grans d'Europa. En aquella época es varen construir una série de canals semicirculars al voltant del caixco antic ya existent de la ciutat. Despuix es varen edificar els nous carrers que havien segut creades en cases i almagasens en un estil típic neerlandés que és una de les imàgens més famoses d'Amsterdam i del país. De la mateixa manera que atres ciutats d'Europa septentrional en abundància d'aigua, com Bruixes, Hamburc i Estocolm, és coneguda coloquialment com la «Venècia del nort».

Encara que durant casi tota la seua història (llevat entre els anys 18081810) ha segut la capital oficial dels Països Baixos, mai ha segut la sèu de la justícia, el govern o el parlament neerlandés, ya que tots estos òrguens es troben en la ciutat de La Haya, que per tant és la principal ciutat del país sobre política i justícia. Amsterdam tampoc és la capital de la província d'Holanda Septentrional, que sempre ha segut Haarlem.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons

Capitals d'Europa
Andorra la Vella    Amsterdam    Atenes    Belgrat    Berlin    Berna    Bratislava    Brusseles    Bucarest    Budapest    Cardiff    Ciutat de Luxemburc    Ciutat del Vaticà    Copenhague    Chisinàu    Dublin    Edimburc    Erevan    Estocolm    Helsinki    Kíev    Lisboa    Liubliana    Londres    Madrit    Minsk    Mónaco-Ville    Moscou    Nicòsia    Oslo    París    Podgorica    Praga    Pristina    Reikiavik    Roma    Riga    San Marino    Sarajevo    Skopje   Sofia    Tallin    Tbilissi    Tirana    Vaduz    La Valleta    Varsòvia    Viena    Vilna    Zagrep