Sàhara

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 19:22 30 abr 2015 per Sempreval (Discussió | contribucions) (Text reemplaça - 'després' a 'despuix')
Anar a la navegació Anar a la busca
Vista de satèlit

El Sàhara (en àrap, الصحراء الكبرى pronunciat aṣ-Ṣaḥrāʾ al-Kubrà, lliteralment "el Gran Desert") és un desert de tipo càlit situat al nort d'Àfrica.

És el desert més calit del món, i en més de 9.065.000 km² el tercer major desert despuix de l'Antàrtida i l'oceà Àrtic,[1] i el més gran dels de tipo càlit. Albarca la major part d'Àfrica del Nort, aproximadament un 27% del continent africà, cosa que el fa tan gran com Europa o els Estats Units. El Sàhara s'estén des del mar Roig, incloent parts de les costes mediterrànees, fins a l'oceà Atlàntic. Pel sur està delimitat pel Sahel, un cinturó de sabanes semi-àrides situat al nort de l'Àfrica subsahariana. En este desert s'han filmat infinitat de películes i reportages.

Alguns dels montanyars d'arena del Sàhara poden alcançar els 180 m d'alçada.[2] El Sàhara cobrix amples zones de varis països, entre ells Algèria, Chad, Egipte, Líbia, Malí, Mauritània, Marroc, Níger, Sàhara Occidental, Sudan i Tunísia.

Referències

  1. «Largest Desert in the World».
  2. Arthur N. Strahler and Alan H. Strahler. (1987) Modern Physical Geography Tercera edició. Nova York: John Wiley & Sons. Pàgina 347

Enllaços externs