Història d'Amèrica del Sur

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 22:03 10 ago 2023 per Valencian (Discussió | contribucions) (Text reemplaça - 'Centroamèrica' a 'Centreamèrica')
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca

L'història de Sudamèrica és la que es dedica a l'estudi dels events més importants que han afectat als grups humans que han habitat el subcontinent des del seu més primerenc poblament. S'entén per Sudamèrica, Suramèrica o Amèrica del Sur al bloc meridional d'Amèrica. Per a algunes fonts, especialment nortamericanes, Sudamèrica és un continent en sí mateixa, mentres que uns atres, especialment fonts hispanoamericanes, es tracta d'un subcontinent que fa part del gran continent americà. Dit bloc comprén una gran varietat de pobles i cultures que s'estenen des del Mar Carip fins a Terra del Fòc. Si be la cultura hispànica i portuguesa són les dominants en la regió, existixen alguns grups humans distintius.

L'història d'Amèrica del Sur es pot dividir en etapa precolombina, descobriment europeu, conquista, colonisació, independència, consolidació nacional i sigle XX. L'història d'Amèrica del Sur està estretament relacionada en l'Història d'Amèrica i les seues diferents regions geogràfiques i culturals: Amèrica Llatina, regió que comprén la major part de Sudamèrica i Centreamèrica ; Amèrica Central, i Amèrica del Nort.

Sudamérica té una història molt àmplia, la qual combina a numeroses cultures i civilisacions. En l'antiguetat va haver una gran cantitat de poblacions aborigens, que es varen desenrollar sense contacte algun en les civilisacions dels demés continents. La més important de dites poblacions varen ser els inques.

Despuix del descobriment d'Amèrica per part de Cristóbal Colón, Amèrica del Sur va rebre corrents colonisadores principalment d'Espanya i Portugal a partir de la firma del Tractat de Tordesillas. Els europeus varen dur també una gran cantitat de esclaus provinents d'Àfrica, lo que va ocasionar la diàspora africana. Els diversos grups poblacionals varen seguir a continuació un procés de mestiçage.

Els colonisadors europeus varen fundar vàries ciutats, que posteriorment es varen organisar en virreinats depenents d'Europa, baix el mando d'un virrei. En el temps, dits virreinats varen començar a independisar-se d'Europa i a dividir-se en unitats més chicotetes, que conformen als països de l'actual.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons