Pigota
La pigota (derivat de piga), en castellà viruela, és una malaltia infecciosa molt contagiosa i greu, moltes vegades mortal (un 30% dels cassos), sobre tot en bebés, i que va acompanyada de febra i es manifesta per l'erupció de gran cantitat de pústules en la pell i les mucoses, que al rebentar i caure la costra solen deixar la cara i el cos marcat (cara ratada).
Hui en dia gràcies a la vacunació està erradicada. La Organisació Mundial de la Salut la donà per erradicada en l'any 1980 en tot el planeta. En 1776 Edward Jenner trobà la primera vacuna moderna de l'història contra la pigota. El valencià Francisco Javier Balmis, mege del rei Carles IV, tingué l'idea de llançar la primera expedició filantròpica de l'història per a la vacunació masiva de la població. El rei financià la nomenada Real Expedició Filantròpica de la Vacuna (1803-1806), coneguda també com Expedició Balmis, que vacunà la població de l'Imperi espanyol, particularment els chiquets, i China salvant la vida de mils de persones. Esta gesta constituix la primera expedició sanitària internacional de l'història.
La pigota borda, en castellà varicela, és una malaltia molt més benigna que es caracterisa pel baix número de pústules i deixar poques senyals.
Vore també
Enllaços externs
- Wikimedia Commons alberga contingut multimèdia sobre Pigota.
- «Pigota». Diccionari General de la Llengua Valenciana . Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).
- En MedlinePlus n'hi ha més informació sobre Pigota
- CDC: Artícul publicat baix domini públic. (espanyol)