Coordinadora d'Entitats Culturals del Regne de Valéncia

Logotip de la FCERV

La Coordinadora d'Entitats Culturals del Regne de Valéncia (FCERV) és una federació d'entitats culturals valencianes fundada a finals dels anys 70, als inicis de la coneguda com a Batalla de Valéncia, al principi de la transició democràtica valenciana.

La FCERV ha tengut un paper protagoniste en la defensa de la llengua i l'identitat valenciana [1][2][3] des de la transició democràtica valenciana fins als nostres dies. Ha segut l'impulsora de diverses manifestacions multitudinaries en defensa de la llengua valenciana en els anys 80 i 90 i també en l'actualitat. En l'any 2011 Juan García Sentandreu fon elegit president d'esta entitat [4]

HistòriaEditar

La Coordinadora naixqué en un sopar homenage al gran Antonio Ubieto en el desaparegut restaurant dels Vivers de Valéncia allà per l'any 1976. Va ser Manolo Zarzo, que un any més tart fundaria també el GAV, qui tingué l'idea de crear una entitat que servira per a coordinar a totes les que ell ya intuïa anaven a aparéixer a mida que el pancatalanisme durant els últims anys del franquisme anara mostrant la seua cara. En un primer moment se batejà l'idea com a Consell Valencià. Pero llegalment eixe nom li corresponia al Consell Preautonòmic (l’actual Generalitat Valenciana) i s'acordà rebatejar-la com a Coordinadora d'Entitats Culturals del Regne de Valéncia.

Des dels primers moments La Coordinadora convocà les principals movilisacions de la nomenada Batalla de Valéncia. Des de l'acte d'afirmació valencianista de la plaça de bous (1978), fins a la multitudinària manifestació del 13 de juny de 1997 que tragué als carrers del Cap i Casal a 500.000 persones en defensa de la Llengua Valenciana, passant per les històriques i multitudinàries manifestacions de l'any 1979 reclamant l'autonomia valenciana sense ingerències del nort i de 1982 en defensa dels símbols valencians (En abdós va ser el plorat Pepe Ahuir, pare de l'actual acadèmic de la pancatalanista AVL, Artur Ahuir, qui obria la marcha portant la senyera facsímil de la que se conserva en l'Ajuntament, propietat del GAV).

PresidentsEditar

ActivitatsEditar

Actualment realisa la “Gala de la llengua valenciana” i otorga els Premis Palleter, els dos en un caràcter anual.

Recentment presentà en les Corts Valencianes la Llei de Defensa de les Senyes d'Identitat Valencianes, una iniciativa destinada a protegir la llengua valenciana i l'identitat del Poble Valencià.

MembresEditar

La FCERV està formada per les següents entitats:

Vore tambéEditar

ReferènciesEditar

Enllaços ExternsEditar