Artur Ahuir

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Artur Ahuir
Artur Ahuir i López.jpg
Naiximent 6 de giner 1965
Valéncia
Activitat Filòlec, escritor i professor
Nacionalitat Espanya
Periodo Sigle XX
Obres principals L'obra poètica del valencià Gilabert de Proixita


Artur Ahuir i López (Valéncia, 6 de giner de 1965) és un filòlec i professor d'ensenyança mijà valencià. Acadèmic de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua a on s'integra en les seccions de gramàtica, lexicografia i assessorament llingüístic. Fon membre de la Secció de Llengua i Lliteratura de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana de la qual ixqué a l'ingressar en l'AVLL, i en anterioritat fon president de les Joventuts de Lo Rat Penat, formant part de la Junta de Govern d'esta mateixa entitat (1988-1992) i membre del Grup d'Accio Valencianista en la seua joventut.

Artur Ahuir s'ha destacat com un estudiós de l'història de la lliteratura i de l'época migeval valenciana; fon en son dia un ferm defensor del valencianisme llingüístic, que rebuja l'unitat llingüística del valencià i el català.[1] per a més tart i per sorpresa, passar a defendre teories de tercera via i abandonar les teories valencianistes a l'entrar en l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Fon també director lliterari de la colecció "Clàssics valencians" de l'Editorial l'Oronella, i de "l'Olleta de poesia", i assessor de la colecció "l'Alfardó".

Obra

En el camp de l'investigació lliterària destaquen:

En colaboració en Alícia Palazón ha publicat una "Història de la Lliteratura en Llengua Valenciana", en dos volums, i una extensa "Història de la Lliteratura Valenciana", en huit volums, que durà a terme la Diputació de Valéncia.

També ha publicat obres lliteràries com:

  • "A espentes del silenci"
  • "De lletres i rent"
  • "De set en set"
  • "Narrativa valenciana de postguerra"
  • "Llibre de vicis"

Premis

Està en possessió de diverses Flors Naturals en els anys 1992, 1993 i 1994, del Premi Ciutat de Valéncia de Poesia i del guardó Escritor de l'Any, otorgat per l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana.

Referències

Enllaços externs