Conakri

Bamako o Bámako és la capital de Mali, es troba a la vora del riu Níger en el suroest del país. Principal centre administratiu, important port fluvial i un centre comercial per a tota la regió circumdant, té la categoria de districte a nivell nacional i està a la seua volta dividida en sis comunes dirigides pels seus respectius alcaldes electes.​ Bamako és una estació del ferrocarril Dakar-Níger.

Etimologia

El nom de la ciutat prové de la llengua bambara bàmakɔ̌, "remanso del cocodril",​ ya que este animal era el fetiche local al que, segons relats de principis del sigle XX, se li sacrificava anualment una verge.4

Història

La regió de Bamako ha estat habitada des de temps prehistòrics, com aixina ho confirmen les excavacions arqueològiques de Magnambougou. Bamako va ser fundada a finals del sigle XVI pels niaré, anteriorment cridats niakate, un grup d'ètnia soninké. *Niaréla, el barri fundat pels niaré, és actualment una de les zones més antigues de la ciutat.

A finals del sigle XIX, Bamako era una important ciutat fortificada de 600 habitants, i un centre d'estudi musulmà en l'época de l'imperi de Mali, fins que en l'any 1883, les tropes franceses, varen prendre la regió.

Ya baix domini francés, en l'any 1895 la ciutat es va convertir en la capital de la regió, per a finalment passar a ser la ciutat més important de la regió de l'Alt Senegal i Níger. Posteriorment va passar a cridar-se el Sudan francés en l'any 1920.

Baix el domini francés es varen portar a terme en la regió i en la ciutat importants obres de millores d'infraestructures, aixina en l'any 1904 es va inaugurar la llínea ferroviària Dakar-Níger, unint les ciutats de Dakar en vàries de les més importants que actualment pertanyen a Mali.

Més tart en l'any 1927 es va construir la catedral. El gremi d'artesans va ser creat en 1931, uns anys més tart en 1947 es va terminar el primer pont de la ciutat sobre el riu Níger i ya en 1948 es va edificar la gran mesquita.

Bamako és una ciutat *administrativamente complexa, puix l'únic districte del país i a la seua volta està dividida en vàries *comunas, açò és aixina des del 20 de decembre de 1918 en que es va decidir organisar la ciutat d'una forma mixta en un governador que a la seua volta feya les funcions d'alcalde.

Geografia

Situada en les vores del riu Níger, la ciutat de Bamako va ser construïda en una curva del riu, rodejada de tossals. S'estén per una superfície de 267 km². Té una població d'1.809.106 habitants (2009) i un port fluvial sobre el riu Níger. És el major centre administratiu i comercial de Mali.

Economia

Bamako és la capital de l'únic districte del país. Concentra el 70 % de la producció industrial nacional.​ Les principals produccions són les manufactures, incloent textils, carn, metals i peixca. Ademés, el sector terciari està molt desenrollat, sobretot l'artesanal i el comerç. Ademés, esta ciutat és la sèu de les grans empreses nacionals i de l'Administració de l'estat.

Comunicacions

Una llínea de ferrocarril unix Bamako en Dakar, en la veïna Senegal, passant per Kati, Négala, Kita i Kayes. Una bona forma de comunicar-se en l'entorn de la ciutat és el propi riu Níger. Ademés, existixen carreteres asfaltades que comuniquen la capital de Mali en les principals ciutats de les distintes regions del país. El proyecte de la Carretera Transaheliana dispondria que, procedent de Dakar, el vial passara per Bamako abans de dirigir-se cap a Burkina Faso, Níger, Nigèria i Chad.

Per via aérea, l'Aeroport Internacional de Bamako-Sénou conecta la ciutat en múltiples destins africans, ademés d'en París, a on volen les companyies Aigle Azur, Air France i Air Mali.

Referències

Enllaços externs

Commons


 
Capitals d'Àfrica
 
Àfrica del Nort : Alger    L'Aaiún    El Caire    Khartum    Nouakchott    Rabat    Trípoli    Tunis
Àfrica Occidental : Abuja    Accra    Bamako    Banjul    Bissau    Brazzaville    Conakry    Dakar    Freetown    Libreville    Lomé    Malabo    Monròvia    Niamey    Porto Novo    Praia    Sant Tomé    Ouagadougou    Yamoussoukro    Yaundé
Àfrica Central : Bangui    Gitega    Kigali    Kinshasa    N'Djamena
Àfrica Oriental : Addis Abeba    Asmara    Dodoma    Jibuti    Juba    Kampala    Mogadiscio    Nairobi    Victòria
Àfrica Austral : Antananarivo    Ciutat del Cap    Gaborone    Harare    Lilongwe    Luanda    Lusaka    Maputo    Maseru   Mbabane    Moroni    Port Louis    Windhoek