Júpiter

Júpiter és el quint planeta del Sistema Solar. Forma part dels denominats planetes exteriors o gaseosos. Rep el seu nom del deu romà Júpiter (Zeus en la mitologia grega).

Es tracta del planeta que oferix un major brillantor a lo llarc de l'any depenent de la seua fase. És, ademés, despuix del Sol, el major cos celest del Sistema Solar, en una massa quasi dos vegades i mija la dels atres planetes junts (318 vegades més pesat que la Terra i 3 vegades més que Saturn).

Júpiter és un cos massiu gaseós, format principalment per hidrogen i heli, sense una superfície interior definida. Entre els detalls atmosfèrics es destaquen la Gran Taca Roja, un enorme anticicló situat en les latituts tropicals de l'hemisferi sur, l'estructura de núvols en bandes i zones, i la forta dinàmica de vents zonals en velocitats de fins a 140 m/s (504 qums/h), se pensa que pot ser una "Estrela fallida" degut a les seues grans cantitats d'hidrogen i heli.

Característiques generals

Júpiter és el planeta en major massa del Sistema Solar: equival a unes 2,47 vegades la suma de les masses de tots els demés planetes junts. Més d'un centenar de planetes extra-solars han segut descoberts en masses similars o superiors a la seua massa. Júpiter també posseix la velocitat de rotació més ràpida dels planetes del Sistema Solar: gira en torn del seu eix en manco de 10 hores. Esta velocitat de rotació se deduïx a partir de les mides del camp magnètic del planeta. La atmòsfera es dividix per regions en forts vents zonals en periodos de rotació que van des de les 9h 50m 30s, en la zona equatorial, a les 9h 55m 40s en el restant del planeta.

El planeta és conegut per una enorme formació meteorològica, la Gran Taca Roja, fàcilment besllumenable per astrònoms aficionats degut el seu tamany, superior al de la Terra. La seua atmòsfera està permanentment coberta de núvols que permeten traçar la dinàmica atmosfèrica i mostren un alt grau de turbulència.

Prenent com a referència la distància cap al Sol, Júpiter és el quint planeta del Sistema Solar. La seua òrbita es situa aproximadament en 5 UA, uns 750 millons de qums. del Sol.