María Dolores Miralles Enrique

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Revisió de 18:05 25 gin 2024 per Reval (Discussió | contribucions)
(difs.) ← Revisió anterior | Revisió actual (difs.) | Revisió següent → (difs.)
Anar a la navegació Anar a la busca
María Dolores Miralles Enrique
DoloresMiralles.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Mege, investigadora i escritora.
Naiximent: 29 de juliol de 1949
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

María Dolores Miralles Enrique (Valéncia, 29 de juliol de 1949) és una mege, investigadora i escritora valenciana.

Biografia

Estudis

Cursà els seus estudis primaris en el colege Sagrada Família de la ciutat de Valéncia. Entre els seus professors trobem a José Manuel Izquierdo i Leopoldo Piles que impartien les assignatures de Física i Filosofia, respectivament.

Més tart, ingresà en la Facultat de Medicina de l'Universitat de Valéncia, obtenint el títul de llicenciada en Medicina i Cirugia en l'any 1973.

Durant els anys de 2014 a 2016 cursa estudis en el Master de Enologia en el Departament d'Ingenieria Agronòmica i Mig Ambiental de l'Universitat Politècnica de Valéncia. En eixe mateix departament realisà el seu treball de final de master en el títul Percepciones de los médicos de Atención primaria sobre los beneficios del vino para la salud, baix la direcció del professor José Serafín Clemente Ricolfe.

Treball professional

El seu primer treball com a mege el realisa en l'Hospital Provincial de Castelló a on treballa com a mege d'urgències, sent la primera dòna que eixercità eixe càrrec.

Posteriorment, en l'any 1974, ocupa la plaça de mege de zona en l'ambulatori Verge de Gràcia de la ciutat de Vilarreal, càrrec que ocupà durant 20 anys fins al seu trasllat al centre de salut Cariñena de la mateixa ciutat com a mege d'atenció primària durant uns atres 25 anys fins a la seua jubilació en l'any 2019.

Ha participat activament en diferents societats per a la millora de l'assistència mèdica. Ha segut vicepresidenta de la Societat Espanyola de Medicina General i de Família de la Comunitat Valenciana (SEMGV), durant huit anys, participant en l'organisació dels congressos nacionals dels anys 2006 i 2016. També ha participat en els congressos nacionals de malalties respiratòries de dita Societat, impartint seminaris sobre el "uso y manejo de dispositivos inhaladores".

Investigació

L'activitat és compaginada en un treball d'investigació en el Departament d'Anatomia Patològica i Microscopia electrònica de l'Hospital General de Castelló, baix la supervisió del doctor José Vera Román. La seua investigació se centra en l'estudi de les cèlules endocrines conegudes com "sistema APUD" per les seues sigles en anglés (Amine Precursor Uptake and Decarboxylation). Este proyecte d'investigació fon completat en estudis de microscopia electrònica i cultiu de teixits en l'Institut d'Investigacions Citològiques de Valéncia, baix la direcció del doctor Santiago Grisolía.

Obté una beca d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) per a realisar la seua tesis doctoral baix la direcció de Santiago Grisolía i Amelia Martínez Ramón en l'Institut d'Investigacions Citològiques i el Departament de Genètica de l'Universitat de Valéncia. En l'any 1990 defén la seua tesis doctoral en el títul Estudio Comparativo de los sitios frágiles cromosómicos entre pacientes sanos y pacientes con cáncer de pulmón y cáncer de mama, obtenint la classificació de sobreixent Cum Laude.

Activitat política i cultural

Militant activa en el partit polític Unió Valenciana, ocupant llocs en juntes locals i provincials, activitat que desenrolla fins a la pèrdua total de representativitat del partit en l'any 1999.

Vicepresidenta de l'Associació Cultural Cardona i Vives de Castelló, que presidia En Josep Maria Guinot i posteriorment Gonzalo Romero. Colaborà regularment en l'edició de la revista Renou i en la gestió de conferències i entrevistes programades per l'entitat a persones que s'han destacat per la seua valenciania.

Ha participat també en atres entitats culturals com l'Associació de Burriana, Colectiu Valldaura.

Fon, ademés, acadèmica corresponent de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) per la ciutat de Burriana.

Escritora

Fum de sol

Ha compaginat la seua activitat mèdica, política i cultural en la seua passió per l'escritura, publicant els següents llibres:

  • Fum de Sol, un llibre de contes en valencià.
  • En ciernes, una recopilació de poesies de la seua joventut.
  • El hombre aislado, un ensaig coincidint en el confinament per la pandèmia del COVID-19 sofrida en Espanya.
  • Azorín a través de su léxico, un estudi sobre l'escritor alacantí.

Actualment, està treballant en la documentació abundant sobre els Reis de Valéncia per a aportar una visió actualisada sobre personages rellevants de la cultura valenciana.

Disertació en la RACV

Premis i guardons

L'Associació Cultural Cardona i Vives li feu entrega en l'any 2002 del Premi Fadrí en reconeiximent a tota la seua llabor cultural en defensa de la llengua i cultura valenciana.

Acadèmica de la RACV

Maria Dolors Miralles fon nomenada acadèmica de número (Medalla nº 26) de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), durant un acte que es celebrà, el dia 20 d'abril de 2023, en el saló del Consolat del Mar de la Llonja de Valéncia. La seua disertació fon sobre el també mege castellonenc Vicent Altava (Castelló, 1908-1993), titulada D. Vicente Altava. El mege de la malaltia de l'arròs. Un cientific valencià de Castelló. Li contestà el també acadèmic Lleopolt Peñarroja.

Cites

Hi ha alguns que s'empenyoren en dir que el català i valencià són lo mateix, que som catalans i coses aixina, incomprensibles si coneixes l'Història
Wenley Palacios. Entrevista realisada per María Dolores Miralles - Associació Cardona Vives
¿Qué opina d'este confusionisme que nos han creat en el valencià i el català? Encara que actualment hi ha una pandèmia de filòlecs, crec que és un assunt estrictament polític i no llingüístic. Ho vaig comprendre quan vaig sentir les declaracions d'un professor català en TV3 en les que dia: "si el valencià no és català, mai farem els països catalans"
Wenley Palacios. Entrevista realisada per María Dolores Miralles - Associació Cardona Vives

Vore també

Enllaços externs