Vilarreal

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Plaça de la Vila, en Vilarreal.
Basílica de Sant Pasqual, en Vilarreal.
Pont de Santa Quitèria
Riu Millars al seu pas per Vilarreal.

Vilarreal (en castellà Villarreal), és una ciutat de la Comunitat Valenciana que es troba situada en el surest de la província de Castelló, en la comarca de la Plana Baixa.

Història[editar | editar còdic]

El 20 de febrer de l'any 1274, el Rei Jaume I d'Aragó, en el seu afany d'afiançar la conquista Valéncia, va decidir construir una Vila a escassa distància de Borriana, llavors ocupada pels moros, en un lloc estratègic de gran importància per trobar-se en les proximitats de la Via Augusta i del Riu Millars.

Aquella primera vila migeval es llimitava a un recint de forma rectangular amurallat i disponia d'un carrer central en direcció nort-sur i una atra d'est-oest en l'intersecció del qual es va situar la Plaça de la Vila (Plaça Major).

Partides[editar | editar còdic]

El terme municipal de Vilarreal està format per les següents zones rurals: Carinyena, Pinella, Solades, Madrigal i el Pla Redó.

Localitats llimítrofes[editar | editar còdic]

Vilarreal llimita en les localitats d'Almassora, Onda, Bechí, Nules, Les Alqueries i Borriana, totes elles de la província de Castelló.

Demografia[editar | editar còdic]

Conta en 51.130 habitants segons el cens del INE de l'any 2021.

Economia[editar | editar còdic]

La ciutat, dedicada en la primera mitat del sigle XX al cultiu dels cítrics, presenta en l'actualitat una important indústria del taulell.

A pesar de que la seua economia va estar basada fins a inicis del passat sigle, en l'agricultura; en l'actualitat es internacionalment coneguda gràcies a les seues importants empreses relacionades en la ceràmica i s'ha convertit en la segona població (en número d'habitants) de la província de Castelló.

Deports[editar | editar còdic]

És internacionalment coneguda pel seu equip de fútbol, el Vilarreal CF, que milita en la primera divisió del fútbol espanyol i participa exitosament en les competicions europees.

Museus[editar | editar còdic]

Personages ilustres[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Municipis de La Plana Baixa

Aïn    Alcúdia de Veo    Alfondeguella    Almenara    Les Alqueries    Artana    Bechí    Borriana    Chilches    Eslida    La Llosa    Moncofa    Nules    Onda    Ribesalbes    Suera    Tales    La Vall d'Uxó    Vilarreal    La Vilavella