Diferència entre les revisions de "Papa Noel"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - 'Tio o Tronc de Nadal' a 'Tió o Tronc de Nadal')
 
Llínea 52: Llínea 52:
 
|-  
 
|-  
 
|}
 
|}
 
+
 
 
== Enllaços externs ==
 
== Enllaços externs ==
 
* [http://www.lapaginademmm.com/tradi.htm Tradiciones de Navidad], (en [[castellà]])
 
* [http://www.lapaginademmm.com/tradi.htm Tradiciones de Navidad], (en [[castellà]])

Última revisió del 19:55 21 dec 2024

Papa Noel

L'image de Santa Claus o Papa Noel, el vellet grosset i somrient que du regals als chiquets bons el dia de Nadal, va tindre el seu orige en l'història de Sant Nicolás de Myra, bisbe turc del sigle IV, famós per ajudar als chiquets pobres, fent-los regals, el mit dels quals i cult es va expandir per tota l'Europa migeval.

Este sant va nàixer en el sigle III en Patras (Grècia), en el sí d'una família adinerada. A la mort dels seus pares va regalar tots els seus bens i va optar per la vida religiosa. En només 19 anys va ser ordenat sacerdot i pronte arquebisbe de Myra. La seua fama de generositat en els chiquets va transcendir de la seua regió, atribuint-se-li tot tipo de milacres i llegendes. A una d'elles li va deure el mit de repartidor de regals, que li convertiria finalment en Santa Claus.

La figura actual de Santa Claus, va ser obra d'un caricaturiste nortamericà, Thomas Nast, que entre els anys 1863 i 1886 creà l'image bàsica de Santa Claus, que passe a França, a on es va fondre en el Bonhomme Noël, donant lloc al nostre Papa Noél.

En l'any 1930 va ser potenciada per la campanya publicitària d'una beguda refrescant que li va fer una apariència més simpàtica, i en la creència de que és un personage que viu en el Pol Nort, des d'a on cada any es desplaça per doquier per a repartir els regals. Segons la tradició protestant, l'encarregat de fer els regals de rigor en Nadal és Santa Claus, Sant Nicolás, o Papa Noel en versió francesa. En Itàlia existix una Mare Noel, nomenada Befana, evolució de la paraula Epifanía, simbolisada en un maniquí, que passeja pels carrers de Roma i Florencia.

És el "mac" que ve de la fredor, en contraposició a Melchor, Gaspar i Baltasar, que tenen el seu orige en les càlides terres d'Orient. Apareix en la nit del 24 al 25 de decembre a les regnes d'un trineu carregat de joguets per a tots els chiquets. L'image que nos dona és la d'un senyor vell i rechoncho, de barba i llarcs cabells blancs, vestit en una casaca roja i blanca.

En Chile és nomenat Vell Pascuero.

Llamentablement el Santa Claus modern ha segut paganisats. La mitra de bisbe va ser substituïda pel hui famós gorro roig, i la seua creu pectoral va desaparéixer per complet. Es va mudar de Turquia al Pol Nort, d'a on ve per la neu i els renos.

El Santa Claus pagà va captivar l'imaginació d'agents publicitaris en Occident i en els nostres dies, la seua image s'utilisa en l'época nadalenca per a vendre tota classe de coses i casi ningú recorda ya la seua verdadera història.

Atres tradicions nadalenques són:

12 grans de raïm en la Nit de Cap d'Any Adorns nadalencs Arbre de Nadal Belem Casca
Corona d'Advent Cap d'any Dia de Nadal Estrela de Nadal Estrenes i Cistella de Nadal
Flor de Pasqua Loteria de Nadal Massapà Missa del Gall Nadalenques
Pinyates Posades Reixos Macs Sants Inocents Targetes de Nadal
Tió o Tronc de Nadal Torró Tortell de Reixos Visc i Agrévol

Enllaços externs[editar | editar còdic]