12 grans de raïm en la Nit de Cap d'Any
Conten que cap a l'any 1909 en el Regne de Valéncia (Espanya), actualment Comunitat Valenciana, va haver una collita excepcional de raïm que els antepassats mai havien vist.
Per a donar gràcies i demanar atres anys tan pròspers per aquelles terres, varen decidir que devien acabar i començar l'any consumint tan preciós tesor i per aclamació unànim varen decidir que el moment precís deuria ser aquell que el rellonge exactament marcara l'inici de l'any, en les dotze campanades, prenint 12 grans de raïm en la Nit de Cap d'Any.
En imaginació, varen conseguir donar eixida a l'excedent de raïms inventant que consumir-les la nit de cap d'any donava bona sòrt, per ad això, també sel's nomena raïm de la sòrt.
Posteriorment , cada any les campanades de la plaça principal de totes les ciutats d'Espanya, els raïms i les festes de cotilló centren l'atenció dels espanyols. Són algunes de les tradicions en les que es dona la benvinguda al nou any en un clima de goig i felicitat. Despuix dels raïms, actuacions i festes repletes de sorpreses inunden les ciutats en la nit més esperada. No hi ha local de copes, hotel o sala de festes que no prepare alguna cosa especial en la nit de cap d'any.
Atres tradicions nadalenques són: