Diferència entre les revisions de "Luis García Berlanga"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
 
Llínea 52: Llínea 52:
 
* ''[[París-Tombuctú]] '' ([[1999]]). La seua última película, rodada en [[Peníscola]].
 
* ''[[París-Tombuctú]] '' ([[1999]]). La seua última película, rodada en [[Peníscola]].
 
* ''[[El sueño de la maestra]] '' (2002).
 
* ''[[El sueño de la maestra]] '' (2002).
 
+
 
 
== Referències ==
 
== Referències ==
  

Última revisió del 16:46 9 oct 2024

Luis García-Berlanga Martí
Luis García Berlanga
Nacionalitat: Espanyol
Ocupació: Director i guioniste de cine
Naiximent: 12 de juny de 1921
Lloc de naiximent: Valéncia, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció: 13 de novembre de 2010
Lloc de defunció: Madrit, Espanya

Luis García-Berlanga Martí (Valéncia, 12 de juny de 1921 - † Madrit, 13 de novembre de 2010) fon un director i guioniste de cine valencià.

Biografia[editar | editar còdic]

De jove, decidí estudiar Dret i despuix Filosofia i Lletres, pero més tart, en l'any 1947, canvià la seua vocació i ingressà en l'Institut d'Investigacions i Experiències Cinematogràfiques de Madrit.

Durant la seua joventut es va unir en la División Azul (en valencià, Divisió Blava) per a evitar repressions polítiques pel càrrec de governador en Valéncia que son pare havia tengut durant la Segona República Espanyola.

Debutà com a director en l'any 1951 en la película Esa pareja feliz , en la que colaborava en Juan Antonio Bardem. Junt ad este, se li considera u dels renovadors del cine espanyol de posguerra. Entre les seues películes destaquen títuls célebres de l'història del cine espanyol, com El verdugo o Bienvenido, Mister Marshall. Treballà en sèt ocasions en el guioniste Rafael Azcona.

El seu cine se caracterisa per la seua mordaç ironia i les seues àcides sàtires sobre diferents situacions socials i polítiques. En l'etapa de la dictadura franquista despuntà la seua habilitat per a burlar la censura de l'época en situacions i diàlecs no excessivament explícits pero d'inteligent contra-llectura i de portar a la realitat proyectes tan atrevits com Los jueves, milagro.

En l'any 1986 va rebre el Premi Príncip d'Astúries de les Arts i en 1993 el Goya al millor director per Todos a la cárcel. La seua película Plácido fon nominada per al premi Òscar a la millor película estrangera en 1961. Ha rebut la Medalla d'Or de les Belles Arts en 1981, el Premi Nacional de Cinematografia en 1980 i l'Orde Italiana de Commendatore.

Ha obtengut premis i guardons internacionals en els més importants festivals (com el Cannes, Venècia, Montreal i el Berlín). En el Festival de Karlovy Vary fon elegit com un dels deu cineastes més rellevants del món. A banda, posseïx un incontable número de reconeiximents nacionals.

És pare de Carlos Berlanga, músic, compositor i important precursor de la corrent musical i cultural coneguda com la moguda madrilenya, a banda de la música pop dels anys 80, mor en 2002 a causa d'un càncer.


Filmografia com a director i guioniste[editar | editar còdic]

Cartell de película “La Escopeta Nacional" de Luis García Berlanga

Referències[editar | editar còdic]

  • FRANCO, Jesús. Bienvenido Mister Cagada (Aguilar, Madrid, 2005). ISBN: 84-03-09580-5.

Enllaços externs[editar | editar còdic]