Diferència entre les revisions de "Manuel Casaña i Taroncher"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Text reemplaça - ' després ' a ' despuix ')
Llínea 24: Llínea 24:
 
Manuel Casaña perteneix a l'[[Associació d'Escritors en Llengua Valenciana]] (AELLVA).
 
Manuel Casaña perteneix a l'[[Associació d'Escritors en Llengua Valenciana]] (AELLVA).
  
Mai s'ha presentat a cap concurs lliterari, pero té el [[Premis Fadrí|premi]] de Periodisme Independent de l'Institució [[Cardona i Vives|Cardona Vives]] de [[Castelló]], i el Vinatea dels [[Amics de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana|Amics de l'Acadèmia de Cultura Valenciana]].
+
Mai s'ha presentat a cap concurs lliterari, pero té el [[Premis Fadrí|premi]] de Periodisme Independent de l'Institució [[Cardona i Vives|Cardona Vives]] de [[Castelló]], i el Vinatea dels [[Amics de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana|Amics de l'Acadèmia de Cultura Valenciana]]. Colaborador de la [[Revista Renou]] que edita l'associació castellonenca i valencianista Cardona Vives.
  
 
No se considera periodiste ni escritor, encara que ha escrit molt, pero sí mestre d'escola, professió que l'ha obligat a estudiar i saber cada dia un poquet més.
 
No se considera periodiste ni escritor, encara que ha escrit molt, pero sí mestre d'escola, professió que l'ha obligat a estudiar i saber cada dia un poquet més.

Revisió de 13:42 8 gin 2022

Manuel Casaña i Taroncher
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Mestre, professor, periodiste i escritor.
Naiximent: 9 de febrer de 1932
Lloc de naiximent: Moncada, Regne de Valéncia, Espanya
Defunció:
Lloc de defunció:

Manuel Casaña i Taroncher (Moncada, 9 de febrer de 1932) és un mestre, professor, periodiste i escritor valencià.

Biografia

Manuel Casaña naix en la població de Moncada, en la comarca de l'Horta Nort. Estudià en l’escola primària pública del seu poble. També estudià diversos idiomes: francés en l'Institut Francés de Valéncia; anglés en el British Institut de Valéncia i italià en l'Universitat de Valéncia. Al mateix temps es fa mestre en l'Escola Normal del Magisteri de Valéncia i Diplomat en Francés per l'Escola Oficial d'Idiomes de Madrit. Com a mestre i professor de francés estigué en el colege Sant Jaume Apòstol de Moncada durant 40 anys.

Periodisme

Entrà a treballar al periòdic Las Provincias com a tipògraf tenint 15 anys. Un any més tart és nomenat corresponsal de Moncada dels periòdics Levante i Jornada i Deportes, mentres li publicaven ya algunes cròniques en Las Provincias. Periòdic en el que arribà a ser corrector –treballant junt a Ferrer Pastor un temps–. D'allí es va jubilar, despuix d'haver treballat durant 50 anys. José Ombuena l'obligà a deixar el Levante i passà a ser corresponsal de Las Provincias i croniste habitual en castellà. Fins que Mª Consuelo Reyna li va demanar que escrivira en valencià... fins ara. Té recopilades vora 2.000 columnes seues publicades en eixe periòdic, en el que escriu a hores d'ara. També ha publicat contes, pero molts més encara ne té per publicar.

Activitat cultural

Manuel Casaña perteneix a l'Associació d'Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA).

Mai s'ha presentat a cap concurs lliterari, pero té el premi de Periodisme Independent de l'Institució Cardona Vives de Castelló, i el Vinatea dels Amics de l'Acadèmia de Cultura Valenciana. Colaborador de la Revista Renou que edita l'associació castellonenca i valencianista Cardona Vives.

No se considera periodiste ni escritor, encara que ha escrit molt, pero sí mestre d'escola, professió que l'ha obligat a estudiar i saber cada dia un poquet més.

Cites

Com yo, millers, parlen i escriuen el valencià que escoltaren per casa. Que el parlàrem en el carrer sent chiquets i despuix en el treball, més que tots els normalisats de hui que ya ne són una barbaritat, eixos que quan els escoltes, te donen ganes de riure o de plorar. De riure, per l'esforç que fan volent obrir o tancar vocals (al dir, dèu i Deu, o dos i arròs), i de plorar, pel pobre i estrany vocabulari que empleen, que si els nostres besyayos l'escoltaren, segur que dirien: 'éstos són forasters; no vos fieu molt d'ells'. I és perque dins de l'escola passa tot, com quan no se cern be la farina o no se cola la llet en un colador
¿Parlen valencià en l'escola? (Las Provincias, 21.5.2009). Manuel Casaña i Taroncher

Referències

Enllaços externs