Diferència entre les revisions de "Estatut"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m
(Text reemplaça - ' de o' a ' d'o')
Llínea 6: Llínea 6:
  
 
==Estatuts d'una societat ==
 
==Estatuts d'una societat ==
En [[Dret societari]] rep el nom d'estatuts aquella norma, acordada pels socis o l'o els fundadors, que regula el funcionament d'una [[persona jurídica]], ya siga una societat, una associació o una fundació. En general, és comú a tot tipo de organismes colegiats, incloent entitats sense [[personalitat jurídica]].
+
En [[Dret societari]] rep el nom d'estatuts aquella norma, acordada pels socis o l'o els fundadors, que regula el funcionament d'una [[persona jurídica]], ya siga una societat, una associació o una fundació. En general, és comú a tot tipo d'organismes colegiats, incloent entitats sense [[personalitat jurídica]].
  
 
Les seues funcions fonamentals, entre unes atres, són les següents:
 
Les seues funcions fonamentals, entre unes atres, són les següents:

Revisió de 16:30 1 dec 2021

Estatut és lo que s’ha estatuït, establit o determinat en la fundació d’una entitat o societat, i conjunt de regles d’ella.[1] Un segundo significado es el proveniente de los países anglosajones, donde'''statute''[2] significa Llei aprovada pel Parlament.

Normes generals

Un eixemple, en Espanya, és el del Estatut dels Treballadors, que és el nom que rep la llei que regula les relacions laborals i drets sindicals (formalment, la Llei és un Real decret Llegislatiu). També en Espanya, es poden mencionar als Estatuts d'Autonomia, que són les normes que regulen les competències de cada Comunitat Autònoma (existix un estatut per a cada comunitat). En este cas, el nom estatut implica que es tracta d'una norma especial, en la qual hi ha un sistema d'aprovació especial conjunta entre el parlament autonòmic i de l'estat.

Estatuts d'una societat

En Dret societari rep el nom d'estatuts aquella norma, acordada pels socis o l'o els fundadors, que regula el funcionament d'una persona jurídica, ya siga una societat, una associació o una fundació. En general, és comú a tot tipo d'organismes colegiats, incloent entitats sense personalitat jurídica.

Les seues funcions fonamentals, entre unes atres, són les següents:

  • Regular el funcionament de l'entitat front a tercers (per eixemple, normes per a la presa de decisions, representants, etc.).
  • Regular els drets i obligacions dels membres i les relacions entre estos.

En este cas, la norma té efectes fonamentalment inter parts.

Referències

Enllaços externs

Commons