Diferència entre les revisions de "9 d'Octubre"
Llínea 12: | Llínea 12: | ||
Els parlamentaris valencians van plasmar l'acort per a celebrar esta festa en el [[Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana]] de [[1982]]. | Els parlamentaris valencians van plasmar l'acort per a celebrar esta festa en el [[Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana]] de [[1982]]. | ||
− | El "9 d'octubre" se celebra institucionalment per part del [[Govern Valencià]], del president de la [[Generalitat Valenciana]] i | + | El "9 d'octubre" se celebra institucionalment per part del [[Govern Valencià]], del president de la [[Generalitat Valenciana]] i d'entitats valencianistes com [[Lo Rat Penat]], en recepcions i atres actes com la Processó Cívica de la [[Real Senyera]] en la que hui en dia a les dotcze del matí del '''9 d'Octubre''', la [[Senyera]] baixa recta, sense inclinar-se, pel balcó de l'[[Ajuntament de Valéncia]], mentres que se disparen 21 salves, com mana el ceremonial. Des de açí es dirigix la comitiva fins a la Seu a on es realisa un Te Deum d'acció de gracies i d'ahi al [[Parterre]] fins que torna al [[Ajuntament de Valéncia]]. |
Revisió de 13:41 8 oct 2012
El 9 d'octubre o día de Sant Donís és el Dia nacional de la Comunitat Valenciana i en ell es commemora l'entrada a la ciutat de Valéncia del rei Jaume I en 1238.
Evidentment, la conquista i formació del Regne de Valéncia no es va culminar fins a 1304-1305 en la Sentència Arbitral de Torrellas i el Tractat d'Elig, i el territori actual no es va unificar fins a 1851 en l'incorporació de Requena i Utiel, pero el 9 d'octubre es va triar com la data més representativa, per ser Valéncia la capital del Regne de Valéncia.
La ciutat de Valéncia escomençà a celebrar l'entrada de Jaume I en el any 1338, any en que el Consell General decidí que es festejara l'efemèrides solemnement, en una processó general i fent donació d'almoines als pobres i religiosos de les obres mendicants.
Posteriorment en el segle XV, la festa va adquirir un caràcter més alegre i des dels principals edificis de la ciutat es cremava pólvora i es feen esclatar piluletes i trons.
Els parlamentaris valencians van plasmar l'acort per a celebrar esta festa en el Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 1982.
El "9 d'octubre" se celebra institucionalment per part del Govern Valencià, del president de la Generalitat Valenciana i d'entitats valencianistes com Lo Rat Penat, en recepcions i atres actes com la Processó Cívica de la Real Senyera en la que hui en dia a les dotcze del matí del 9 d'Octubre, la Senyera baixa recta, sense inclinar-se, pel balcó de l'Ajuntament de Valéncia, mentres que se disparen 21 salves, com mana el ceremonial. Des de açí es dirigix la comitiva fins a la Seu a on es realisa un Te Deum d'acció de gracies i d'ahi al Parterre fins que torna al Ajuntament de Valéncia.
Previ a la Processó Cívica, Lo Rat Penat,realisa una ofrena floral a l'estatua de Francesc de Vinatea, en la plaça de l'Ajuntament de Valéncia.
També es celebra la tradicional mocadorà, que resulta ser un equivalent valencià del dia dels enamorats, festivitat que és també coneguda per Sant Donís, (Bisbe de París) per coincidir el 9 d'octubre en la celebració d'este sant.
La Mocadorà consistix en la costum de que el jóvens obsequiaren a les seues nóvies en un present que consistia en un mocador gran de seda o d'un atre teixit que, nugat per les seues quatre puntes, anava ple de fruites i figuretes de massapà. Els més rics els nugaven en una joya.
En la ciutat de Valencia, com a acte festiu, des de l'any 2003, es celebra, per la vesprada, una entrada de Moros i Cristians, en representació de totes les Comparses inscrites en la Ciutat, recorrent la Glorieta, carrer de la Pau, carrer Sant Vicent Màrtir i Plaça de l'Ajuntament, omplint la Ciutat, durant unes 5 hores, de música i colorit.
Bibliografia
- Juli Moreno - Marivi Ferrandis: "9 d'Octubre, Dia Nacional Valencià". Lo Rat Penat, Valéncia, 1997. ISBN 84-89069-31-X
Enllaços externs
Referencies
- Est artícul fon creat a partir de la traducció de l'artícul es.wikipedia.org/wiki/Día_de_la_Comunidad_Valenciana de la Wikipedia en espanyol, baix llicència Creative Commons-BY-SA.