Mocadorà

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Sant Donís»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Mocadorà a soles en fruites
Mocadorà en piuleta i tronador
Mocadorà en l'aparador d'un forn de Valéncia

La Mocadorà , pronunciat "Mocaorà" o Dia de Sant Donís és una festa tradicional valenciana celebrada cada 9 d'Octubre que commemora que en la conquista de Jaume I de la Ciutat de Valéncia, les dònes valencianes oferiren fruites i verdures en agraïment. Hui en dia els enamorats regalen a les seues nóvies o esposes un mocador en fruites de massapà.

Història[editar | editar còdic]

En motiu de l'entrada del Rei Jaume I i la seua esposa la Reina Violant, el 9 d'Octubre de l'any 1238, els valencians els varen oferir com a ofrena i vassallage, les fruites i verdures de la feraç horta valenciana.

En el transcórrer dels anys i per a festejar esta data, els Mestres Confiters en el sigle XVIII, varen crear en massapà una imitació, tant de les fruites i verdures com de les piuletes i tronadors que es cremaven en esta celebració, que es presenten embolicats en el mocador tradicional. Esta mocadorà cada valencià li l'oferix a la seua esposa o nóvia com a reina del seu cor, per lo qual esta festivitat és equiparable a la festa de "Sant Valentí" o Dia dels Enamorats que es celebra en el restant d'Espanya.

Aixina varen nàixer estos dolços que es varen popularisar ya fa més de cinquanta anys i que es denominen "Mocadorà de Sant Donis" perque el dia 9 d'octubre es celebra la festivitat d'este Sant, patró del Gremi dels Mestres Confiters.

Elaboració[editar | editar còdic]

En massapà, fet en parts iguals d'armela i sucre i rebaixat en ous, se formen unes barres farcides de rovell, que estirarem i doblegarem per a donar-los la forma de piuleta: en una atra porció igual se fa el tronador. Se couen i despuix se decoren en sucre glacé.

Les fruitetes s'elaboren manualment, en massapà de distints colors, segons la fruita que es vol imitar. La mocadorà consistix en preparar un tronador, una piuleta i diverses fruitetes de massapà. Despuix s'embolica tot en un paper i posteriorment en un mocador.

Vore també[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons