Diferència entre les revisions de "Rosa Regàs"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «'''Rosa Regàs Pagés''' (Barcelona, 11 de novembre de 1933)​ és una escritora catalana d'ideologia catalanista. Fon directora genera...»)
 
 
(No es mostren 16 edicions intermiges d'3 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
'''Rosa Regàs Pagés''' ([[Barcelona]], 11 de novembre de [[1933]])​ és una escritora catalana d'ideologia [[Catalanisme|catalanista]]. Fon directora general de la [[Biblioteca Nacional d'Espanya]] (BNE), designada pel govern socialiste (PSOE) de [[José Luis Rodríguez Zapatero]], entre maig de [[2004]] i agost de [[2007]].
+
{{Biografia|
 +
| nom = Rosa Regàs Pagés
 +
| image = [[Archiu:rosare2.jpg|250px]]
 +
| peu =
 +
| nacionalitat = [[Espanya|Espanyola]]
 +
| ocupació = Escritora
 +
| data_naix = [[11 de novembre]] de [[1933]]
 +
| lloc_naix = [[Barcelona]], [[Catalunya]], [[Espanya]]
 +
| data_mort = [[17 de juliol]] de [[2024]] 
 +
| lloc_mort = [[Llofriu]], [[Palafrugell]], [[Girona]], [[Catalunya]], [[Espanya]] 
 +
}}
 +
'''Rosa Regàs Pagés''' ([[Barcelona]], [[11 de novembre]] de [[1933]] - [[Llofriu]], [[Palafrugell]], [[Girona]], [[17 de juliol]] de [[2024]])​ fon una escritora catalana d'ideologia [[Catalanisme|catalanista]]. Fon directora general de la [[Biblioteca Nacional d'Espanya]] (BNE), designada pel govern socialiste (PSOE) de [[José Luis Rodríguez Zapatero]], entre [[maig]] de l'any [[2004]] i agost de l'any  [[2007]] i s'encarregà, entre atres coses, de fer desaparéixer qualsevol vestigi de la [[llengua valenciana]] en dita biblioteca.
  
 
== Biografia ==
 
== Biografia ==
  
Passà la [[Guerra Civil]] en [[França]] fins a la seua conclusió, quan ella tenia 6 anys, en l'escola que el pedagoc francés Celéstin Freinet i la seua esposa tenien en Vence. Al seu regrés, va ingressar en un internat. Estudià Filosofia i Lletres i es va llicenciar en l'especialitat de Filosofia per l'[[Universitat de Barcelona]]. Treballà en l'editorial Seix Barral de [[1964]] a [[1970]], any en el que funda l'editorial La Gaya Ciencia, i les revistes ''Arquitecturas Bis'' y ''Cuadernos de la Gaya Ciencia'' (1976).  
+
Passà la [[Guerra Civil]] en [[França]] fins a la seua conclusió, quan ella tenia 6 anys, en l'escola que el pedagoc francés Celéstin Freinet i la seua esposa tenien en Vence. Al seu regrés, va ingressar en un internat. Estudià Filosofia i Lletres i es va llicenciar en l'especialitat de Filosofia per l'[[Universitat de Barcelona]]. Treballà en l'editorial Seix Barral de l'any [[1964]] a l'any [[1970]], any en el que funda l'editorial La Gaya Ciencia, i les revistes ''Arquitecturas Bis'' y ''Cuadernos de la Gaya Ciencia'' ([[1976]]).  
  
 
És mare de cinc fills: Eduard, Anna, David, Loris i Mariona Omedes Regàs.
 
És mare de cinc fills: Eduard, Anna, David, Loris i Mariona Omedes Regàs.
  
De [[1983]] a [[1994]] va oferir els seus servicis com a traductora independent i temporera a les [[ONU|Organisacions de les Nacions Unides]] en [[Ginebra]], [[Nova York]], [[Nairobi]], [[Washington]], [[París]], etc.
+
De l'any [[1983]] a l'any [[1994]] va oferir els seus servicis com a traductora independent i temporera a les [[ONU|Organisacions de les Nacions Unides]] en [[Ginebra]], [[Nova York]], [[Nairobi]], [[Washington]], [[París]], etc.
  
 
Entre els anys [[1994]] i [[1998]] dirigí l'Ateneu Americà de la Casa d'Amèrica de [[Madrit]] i de [[2003]] a [[2007]] fon Directora General de la Biblioteca Nacional d'Espanya.  
 
Entre els anys [[1994]] i [[1998]] dirigí l'Ateneu Americà de la Casa d'Amèrica de [[Madrit]] i de [[2003]] a [[2007]] fon Directora General de la Biblioteca Nacional d'Espanya.  
  
 
Actualment viu en el camp, en la província de [[Girona]] i es dedica a escriure i ad atres activitats relacionades en la lliteratura i el periodisme.
 
Actualment viu en el camp, en la província de [[Girona]] i es dedica a escriure i ad atres activitats relacionades en la lliteratura i el periodisme.
 +
 +
== La Biblioteca Nacional d'Espanya ==
 +
[[Archiu:Regas4.jpg|thumb|250px|Artícul de [[Valéncia Hui]]]]
 +
 +
El [[14 de maig]] de l'any [[2004]], l'escritora catalana Rosa Regàs fon nomenada directora de la [[Biblioteca Nacional d'Espanya]] (BNE) per la ministra de cultura [[Carmen Calvo Poyato|Carmen Calvo]], pertanyent al govern espanyol de [[José Luis Rodríguez Zapatero]] ([[PSOE]]), càrrec que ocupà fins a l'any [[2007]]. Esta dòna, entre atres coses, es dedicà a descatalogar els archius i registres (manuscrits, plecs, llibres, etc...) valencians de dita biblioteca, que estaven escrits en [[Llengua Valenciana]] i catalogats com a [[Valencià]] (VAL), com a obres catalanes (CAT). Segons ella, basant-se en el dictàmen de l'[[Acadèmia Valenciana de la Llengua]] (AVL) i en un informe de l'[[Xàrcia d'Universitats Institut Joan Lluís Vives|Institut Lluís Vives]] que agrupa a la ''ret d'universitats en les que se parla català'', segons diuen.
 +
 +
{{Cita|''La Biblioteca Nacional anuncia que catalogará como "catalán" las obras escritas en valenciano. Regàs se justifica con un informe de la Lluís Vives y el dictamen de la AVL.''|(''[[Las Provincias]]'', Dijous, 26 de maig de 2005)}}
  
 
== Guardons ==
 
== Guardons ==
  
El 18 de novembre de l'any [[2005]] va rebre l'Orde de la Legió d'Honor de la República Francesa en grau de "chevalier". El 30 de novembre de 2005 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi.
+
El [[18 de novembre]] de l'any [[2005]] va rebre l'Orde de la Legió d'Honor de la República Francesa en grau de "chevalier". El [[30 de novembre]] de 2005 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi.
  
 
== Obra ==
 
== Obra ==
  
Rosa Regàs ha escrit noveles, relats i ensajos, majorment en castellà.  
+
Rosa Regàs ha escrit noveles, relats i ensajos, majorment en [[castellà]].  
  
 
=== Novela ===
 
=== Novela ===
Llínea 30: Llínea 48:
 
* ''Música de cámara'' (2013)
 
* ''Música de cámara'' (2013)
  
=== Relatos ===
+
=== Relats ===
  
 
* ''Pobre corazón'' (1996)
 
* ''Pobre corazón'' (1996)
Llínea 37: Llínea 55:
 
* ''Viento armado'' (2006)
 
* ''Viento armado'' (2006)
  
=== Ensayos ===
+
=== Ensajos ===
  
 
* ''Ginebra'' (1987)
 
* ''Ginebra'' (1987)
Llínea 58: Llínea 76:
 
* [[2001]] - [[Premi Planeta]] per ''La canción de Dorotea.''
 
* [[2001]] - [[Premi Planeta]] per ''La canción de Dorotea.''
 
* [[2013]] - Premi Biblioteca Breve 2013 per la novela ''Música de Cámara".
 
* [[2013]] - Premi Biblioteca Breve 2013 per la novela ''Música de Cámara".
 +
 +
== Cites ==
 +
 +
{{Cita|La Sra. Regás, catalana ella, com no. Directora de la Biblioteca Nacional preten unir els llibres en valencià de la Biblioteca baix la denominacio de llengua catalana. Pos no, Sra. Regás: Nostre idioma es el Valencià, reconegut en nostre Estatut Autonomic, Ausias March (en ch) es valencià i nostre Sigle d'Or de la Llengua Valenciana es nostre i no dels catalans. Com es llogic eixa decisio ha segut molt ben acollida, com no, pels partits de l'oposicio valenciana. L'anterior Director va usar el sentit comu i l'anterior Ministra de Cultura, a la qual nostre partit va dirigir una carta demanant-li la separacio dels dos idiomes va fer cas i es catalogaren separadament com deu ser.|'La Sra. Regás, el PSOE i el Sr. Marín' per  [[Joaquín Corredor Pascual]] (''[[El Palleter]]'', 2005)}}
 +
 +
== Enllaços externs ==
 +
 +
* [https://es.wikipedia.org/wiki/Rosa_Reg%C3%A0s Rosa Regàs en Wikipedia]
 +
* [https://www.eldiario.es/cultura/Rosa-Regas-derechas-volveran-sometidas_0_875612880.html Rosa Regàs: "Si ganan las derechas, las mujeres volverán a estar sometidas" - ''El Diario'']
 +
 +
[[Categoria:Biografies]]
 +
[[Categoria:Escritors]]
 +
[[Categoria:Catalanisme]]
 +
[[Categoria:Pancatalanisme]]

Última revisió del 12:05 15 oct 2024

Rosa Regàs Pagés
Rosare2.jpg
Nacionalitat: Espanyola
Ocupació: Escritora
Naiximent: 11 de novembre de 1933
Lloc de naiximent: Barcelona, Catalunya, Espanya
Defunció: 17 de juliol de 2024
Lloc de defunció: Llofriu, Palafrugell, Girona, Catalunya, Espanya

Rosa Regàs Pagés (Barcelona, 11 de novembre de 1933 - Llofriu, Palafrugell, Girona, 17 de juliol de 2024)​ fon una escritora catalana d'ideologia catalanista. Fon directora general de la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE), designada pel govern socialiste (PSOE) de José Luis Rodríguez Zapatero, entre maig de l'any 2004 i agost de l'any 2007 i s'encarregà, entre atres coses, de fer desaparéixer qualsevol vestigi de la llengua valenciana en dita biblioteca.

Biografia[editar | editar còdic]

Passà la Guerra Civil en França fins a la seua conclusió, quan ella tenia 6 anys, en l'escola que el pedagoc francés Celéstin Freinet i la seua esposa tenien en Vence. Al seu regrés, va ingressar en un internat. Estudià Filosofia i Lletres i es va llicenciar en l'especialitat de Filosofia per l'Universitat de Barcelona. Treballà en l'editorial Seix Barral de l'any 1964 a l'any 1970, any en el que funda l'editorial La Gaya Ciencia, i les revistes Arquitecturas Bis y Cuadernos de la Gaya Ciencia (1976).

És mare de cinc fills: Eduard, Anna, David, Loris i Mariona Omedes Regàs.

De l'any 1983 a l'any 1994 va oferir els seus servicis com a traductora independent i temporera a les Organisacions de les Nacions Unides en Ginebra, Nova York, Nairobi, Washington, París, etc.

Entre els anys 1994 i 1998 dirigí l'Ateneu Americà de la Casa d'Amèrica de Madrit i de 2003 a 2007 fon Directora General de la Biblioteca Nacional d'Espanya.

Actualment viu en el camp, en la província de Girona i es dedica a escriure i ad atres activitats relacionades en la lliteratura i el periodisme.

La Biblioteca Nacional d'Espanya[editar | editar còdic]

Artícul de Valéncia Hui

El 14 de maig de l'any 2004, l'escritora catalana Rosa Regàs fon nomenada directora de la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE) per la ministra de cultura Carmen Calvo, pertanyent al govern espanyol de José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE), càrrec que ocupà fins a l'any 2007. Esta dòna, entre atres coses, es dedicà a descatalogar els archius i registres (manuscrits, plecs, llibres, etc...) valencians de dita biblioteca, que estaven escrits en Llengua Valenciana i catalogats com a Valencià (VAL), com a obres catalanes (CAT). Segons ella, basant-se en el dictàmen de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i en un informe de l'Institut Lluís Vives que agrupa a la ret d'universitats en les que se parla català, segons diuen.

La Biblioteca Nacional anuncia que catalogará como "catalán" las obras escritas en valenciano. Regàs se justifica con un informe de la Lluís Vives y el dictamen de la AVL.
(Las Provincias, Dijous, 26 de maig de 2005)

Guardons[editar | editar còdic]

El 18 de novembre de l'any 2005 va rebre l'Orde de la Legió d'Honor de la República Francesa en grau de "chevalier". El 30 de novembre de 2005 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi.

Obra[editar | editar còdic]

Rosa Regàs ha escrit noveles, relats i ensajos, majorment en castellà.

Novela[editar | editar còdic]

  • Memoria de Almator (1991)
  • Azul (1994)
  • Luna lunera (1999)
  • La canción de Dorotea (2001)
  • Diario de una abuela de verano. El paso del tiempo (2004)
  • Música de cámara (2013)

Relats[editar | editar còdic]

  • Pobre corazón (1996)
  • Sombras, nada más (1998)
  • Hi havia una vegada (2001)
  • Viento armado (2006)

Ensajos[editar | editar còdic]

  • Ginebra (1987)
  • Canciones de amor y de batalla (1995)
  • Viaje a la luz del Cham (1995)
  • Desde el mar (1997)
  • Más canciones (1998)
  • Sangre de mi sangre: la aventura de los hijos (1998)
  • Per un món millor (2002)
  • El valor de la protesta. El compromiso con la vida (2004)
  • Volcanes dormidos. Un viaje por Centroamérica (2005)
  • Memòries de la Costa Brava (2006)
  • Contra la tiranía del dinero (2012)
  • Una larga adolescencia (2015)

Premis lliteraris[editar | editar còdic]

  • 1994 - Premi Nadal per la novela Azul.
  • 1999 - Premi Ciutat de Barcelona de Narrativa per Luna lunera.
  • 2001 - Premi Planeta per La canción de Dorotea.
  • 2013 - Premi Biblioteca Breve 2013 per la novela Música de Cámara".

Cites[editar | editar còdic]

La Sra. Regás, catalana ella, com no. Directora de la Biblioteca Nacional preten unir els llibres en valencià de la Biblioteca baix la denominacio de llengua catalana. Pos no, Sra. Regás: Nostre idioma es el Valencià, reconegut en nostre Estatut Autonomic, Ausias March (en ch) es valencià i nostre Sigle d'Or de la Llengua Valenciana es nostre i no dels catalans. Com es llogic eixa decisio ha segut molt ben acollida, com no, pels partits de l'oposicio valenciana. L'anterior Director va usar el sentit comu i l'anterior Ministra de Cultura, a la qual nostre partit va dirigir una carta demanant-li la separacio dels dos idiomes va fer cas i es catalogaren separadament com deu ser.
'La Sra. Regás, el PSOE i el Sr. Marín' per Joaquín Corredor Pascual (El Palleter, 2005)

Enllaços externs[editar | editar còdic]