Diferència entre les revisions de "Dant Alighieri"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Posmo pàgina traslladada Dante Alighieri a Dant Alighieri: Vejau http://diccionari.llenguavalenciana.com/general/consulta?t=dantesc)
 
(No es mostren 11 edicions intermiges d'6 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
[[Archiu:Casa di dante 01.JPG| thumb|200px|Casa de Dante en [[Florència]]]]  
+
[[Archiu:Portrait de Dante.jpg| thumb|200px|Retrat de Dant per [[Sandro Botticelli]]]]  
'''Dant Alighieri''' (el nom Dant podria ser una contracció de '''Durante''') ([[Florència]], [[maig]]/[[juny]] de [[1265]] - 13/14 de [[setembre]] de [[1321]]), és un dels [[autor]]s més reconeguts de la [[lliteratura]] universal. La seua obra més important és [[La Divina Comèdia]].
+
'''Dant Alighieri''', en castellà ''Dante Alighieri'', batejat com '''Durante di Alighiero degli Alighieri''' (el nom Dant podria ser una contracció de '''Durante''') ([[Florencia]], [[maig]]/[[juny]] de [[1265]] - 13/14 de [[setembre]] de [[1321]]), és un dels [[autor]]s més reconeguts de la [[lliteratura]] universal. La seua obra més important és [[La Divina Comèdia]], una de les obres ornamentals de la transició del pensament migeval al renaixentiste i una dels cims de la lliteratura universal.
  
 +
La data exacta del naiximent de Dant és desconeguda, encara que generalment es creu que fon al voltant de l'any 1265. Açò pot deduir-se de les alusions autobiogràfiques reflectides en la ''Vita nuova''. Dant participà activament en les lluites polítiques del seu temps, per lo que fon desterrat de la seua ciutat natal, i fon un actiu defensor de l'unitat italiana.
 +
 +
Escrigué varis tractats en [[llatí]] sobre lliteratura, política i filosofia. A la seua ploma es deu el tractat en llatí ''De Monarchia'', de [[1311]], que constituïx una exposició detallada de les seues idees polítiques, entre les quals es troben la necessitat de l'existència d'un [[Sacre Imperi Romà]] i la separació de l'Iglésia i l'Estat. En l'any [[1289]] participà en la batalla de Campaldino durant la guerra entre Florencia i Arezzo, i va contribuir aixina a la victòria dels florentins.
 +
 +
Malnomenat «el Poeta Suprem» (en italià «il Sommo Poeta»), també se li considera el «pare de l'[[idioma italià]]» (nomenat ''volgare'' en aquella época). La seua primera biografia fon escrita per [[Giovanni Boccaccio]] ([[1313]]-[[1375]]), en el ''Trattatello in laude di Dante''.
 +
 +
== Cites ==
 +
 +
{{Cita|Els llocs més foscos de l'infern estan reservats per ad aquells que es mantenen neutrals en temps de crisis moral.|Dant Alighieri}}
 +
 +
{{Cita|L'ànima per a amar ha segut creada, més es complau en coses passageres, quan pels plaers és cridada.|Dant Alighieri}}
 +
 
 +
== Enllaços externs ==
 +
{{Commonscat|Dante Alighieri}}
 +
{{DGLV|Dantesc}}
 +
 +
[[Categoria:Biografies]]
 
[[Categoria:Escritors]]
 
[[Categoria:Escritors]]
[[Categoria:Dante Alighieri| ]]
+
[[Categoria:Dant Alighieri| ]]

Última revisió del 10:36 16 jun 2024

Retrat de Dant per Sandro Botticelli

Dant Alighieri, en castellà Dante Alighieri, batejat com Durante di Alighiero degli Alighieri (el nom Dant podria ser una contracció de Durante) (Florencia, maig/juny de 1265 - † 13/14 de setembre de 1321), és un dels autors més reconeguts de la lliteratura universal. La seua obra més important és La Divina Comèdia, una de les obres ornamentals de la transició del pensament migeval al renaixentiste i una dels cims de la lliteratura universal.

La data exacta del naiximent de Dant és desconeguda, encara que generalment es creu que fon al voltant de l'any 1265. Açò pot deduir-se de les alusions autobiogràfiques reflectides en la Vita nuova. Dant participà activament en les lluites polítiques del seu temps, per lo que fon desterrat de la seua ciutat natal, i fon un actiu defensor de l'unitat italiana.

Escrigué varis tractats en llatí sobre lliteratura, política i filosofia. A la seua ploma es deu el tractat en llatí De Monarchia, de 1311, que constituïx una exposició detallada de les seues idees polítiques, entre les quals es troben la necessitat de l'existència d'un Sacre Imperi Romà i la separació de l'Iglésia i l'Estat. En l'any 1289 participà en la batalla de Campaldino durant la guerra entre Florencia i Arezzo, i va contribuir aixina a la victòria dels florentins.

Malnomenat «el Poeta Suprem» (en italià «il Sommo Poeta»), també se li considera el «pare de l'idioma italià» (nomenat volgare en aquella época). La seua primera biografia fon escrita per Giovanni Boccaccio (1313-1375), en el Trattatello in laude di Dante.

Cites[editar | editar còdic]

Els llocs més foscos de l'infern estan reservats per ad aquells que es mantenen neutrals en temps de crisis moral.
Dant Alighieri
L'ànima per a amar ha segut creada, més es complau en coses passageres, quan pels plaers és cridada.
Dant Alighieri

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons