Diferència entre les revisions de "Estrelada valenciana"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
m (Text reemplaça - 'despres' a 'despuix')
Llínea 41: Llínea 41:
 
*[[Rafel Trullenque]], "El nacionalisme valencià", [[1915]]:  
 
*[[Rafel Trullenque]], "El nacionalisme valencià", [[1915]]:  
  
''"Mes despres yo vegera que el partit republicà de Valencia desplegava la senyera nacionalista, yo conisderaria finà ma missio i tornaria a mes llars."''
+
''"Mes despuix yo vegera que el partit republicà de Valencia desplegava la senyera nacionalista, yo conisderaria finà ma missio i tornaria a mes llars."''
  
 
(El Nacionalisme Valencià, discurs de [[1915]], Ed. Gom Llibres.)
 
(El Nacionalisme Valencià, discurs de [[1915]], Ed. Gom Llibres.)

Revisió de 10:09 1 maig 2015

L'Estrelada és la bandera que representa el nacionalisme valencià. Es diu estrelada a la Senyera valenciana en una estrela, ya que ve del valencià "estrela". En contraposició, la bandera pancatalanista que es diu estelada, paraula que prové del català estel.

Connotacions ideològiques

Per regla general, els que gasten les banderes estrelades sempre han defés l'independència de la llengua valenciana respecte al català. Per contra, els que creuen en l'unitat llingüística, s'han caracterisat per l'utilisació de banderes quatribarrades, estelades pancatalanistes, o invencions com quatribarrades en l'escut autonòmic en mig o en una "R" de república. Aixina i tot, n'hi ha que advertir que des de fa uns anys el pancatalanisme està adoptant l'us tant de l'Estrelada com la Real Senyera per a intentar fer-se passar socialment per valencianistes i aprofitar el tradicional espai polític del valencianisme, com a part de lo que se coneix com Tàctica del camalleó del pancatalanisme.

Estrelada blanca

És l'estrelada original, ademés de la més aceptada pels nacionalistes valencians. És una bandera simbòlica, reivindicativa, i representativa del nacionalisme valencià.

L'estrela representa al territori i poble valencià. Si el blau no porta una corona, no és perque siga una bandera republicana (l'Estrelada ha representat tant a monàrquics com a republicans) sino perque no quedaría estetic ficar una corona i una estrela superpostes. En vexilología les estreles representen territoris o estats (federats o sobirans). Uns eixemples molt familiars són la bandera de l'Unió Europea, o la dels Estats Units. També existixen estreles en les banderes de Cuba, Puerto Rico, Chile, Filipines, Togo, Turquia, etc, i també les usen els sobiranistes gallecs, andalusos, aragonesos i catalans.

Origens i usos

La Real Senyera és la bandera nacional dels valencians, pero qualsevol pot fer us d'esta bandera siga o no nacionaliste. L'Estrelada blanca no és una bandera nacional, sino una bandera nacionalista o reivindicativa, símbol dels valencianistes sobiranistes. No representa res més, ni té cap vocació de convertir-se en la bandera del territori valencià; puix tots els nacionalistes valencians, sense excepcions, -si no, no serien nacionalistes ni valencianistes- reconeixen que la Real Senyera és la única bandera oficial, territorial i representativa de la Nació Valenciana.

L'orige de l'Estrelada data de principis del sigle XX (sobre 1918). Diferents partits nacionalistes de l'época republicana com Estat Valencià o Acció Nacionalista Valenciana de Miquel Adlert són alguns dels que la usaren i popularisaren.

Durant el franquisme fon vedada junt a la Real Senyera, puix la dictadura les considerava banderes potencialment "perilloses" per ses connotacions valencianistes (és dir, potencialment anti-centralistes). A partir de la transició democràtica, tornà a ser usada, especialment durant la nomenada "Batalla de Valéncia", convivint en total normalitat junt a la Real Senyera en associacions claus com el GAV.

Representa el nacionalisme valencià, pero no a la nació. Com a bandera nacionalista valenciana que és, és una bandera absolutament contraria a l'ideologia pancatalanista dels Països Catalans, puix estos no contemplen a cap atra nació que no siga la catalana.

L'Estrelada blanca no és una bandera politisada (no és ni de dretes ni d’esquerres). Només és una bandera sobiranista. Un sobiraniste és aquell que reivindica majors cotes d’autogovern respecte a l’Estat central (Espanya en el cas valencià).Tant un foraliste, com un autonomiste, com un federaliste com un independentiste, són sobiranistes i/o nacionalistes en diferents graus. L'Estrelada nomes simbolisa que qui la porta reivindica més sobirania que la que té. Hui és amplament usada per associacions valencianistes com la PJV o Enkara.

Per lo tant, no simbolisa necessàriament l'independentisme, depén de qui la porte. El nacionalisme valencià no és una ideologia homogénea. Simbolisa l'unió del poble valencià i totes les seues reivindicacions.

Versions de l'Estrelada

Estrelada valenciana en una estrela de color roig

Esta versió derivada de l'Estrelada original sorgí a partir de la Segona República, de mà del partit Esquerra Valenciana; pero mai ha aplegat a quallar del tot i és molt poc usada.

L'estrela roja representa el marxisme per lo que (al contrari que l'Estrelada blanca, políticament neutra) l'Estrelada roja és una bandera politisada. Es pot vore clarament en el cartell d'Esquerra Valenciana del pintor Dubon durant la guerra civil, com a una alegoria del republicanisme valencià. Hui en dia la tornen a gastar corporativament alguns partits polítics com Esquerra Nacionalista Valenciana.

Cites històriques

"Baste-nos, puix, per a no confondre-nos en la de Catalunya (tal volta ells ens ho agrairan) i descomptant aquells que bojament pensen en posar-li floquets, posar les quatre barres roges sobre fondo d'or tallades per una franja ben gran i ben blava i, al bell mig, una clara estrela solitaria com signes inconfundibles del nostre esperit lliure i de la nostra valencianitat"

(Del llibre "Nicolau Primitiu i Valéncia" DDAA, ed l'Oronella, concretament d' Antoni Atienza, "El valencianisme de Nicolau Primitiu" pag 76.)

"Mes despuix yo vegera que el partit republicà de Valencia desplegava la senyera nacionalista, yo conisderaria finà ma missio i tornaria a mes llars."

(El Nacionalisme Valencià, discurs de 1915, Ed. Gom Llibres.)

Vore també