Diferència entre les revisions de "Riu Amazones"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «L' '''Amazones''' és un riu d'Amèrica del Sud que naix als Andes i desemboca a l'oceà Atlàntic després de travessar el Perú i [[Brasi...».)
 
 
(No es mostren 11 edicions intermiges d'6 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
L' '''Amazones''' és un [[riu]] d'[[Amèrica del Sud]] que naix als [[Andes]] i desemboca a l'[[oceà Atlàntic]] després de travessar el [[Perú]] i [[Brasil]]. En 175.000 [[Mitre cúbic|m³]]/[[Segon|s]] de [[Cabal hidràulic|cabal]] mijà a la desembocadura, és el riu més important de la terra. Una expedició de científics, segons informa la [[BBC]] ([[2007]]), posa en dubte el que fins llavors es crea: que el riu [[Nil]] és més llarc del món. De confirmar-se, l'Amazones seria el riu més llarc del món, en uns 6.800&nbsp;km.<ref>[http://www.elpais.com/articulo/internacional/rio/largo/mundo/elpepuint/20070616elpepuint_2/Tes El riu més llarc del món(en castellà)]</ref> Tot i així, si es consideren certs afluents de naiximent interior andí, la llongitut total és d'uns 7.200&nbsp;km. La seua [[Conca hidrogràfica|conca]], de 6.915.000&nbsp;km<sup>2</sup> és també la més grossa de la terra, abraçant el 40% de Suramèrica. Tot i nàixer a 5.597 m, el riu es caracterisa durant bona part del recorregut pel seu poc pendent, baixant només 60 m als darrers 3.000&nbsp;km de recorregut. Bona part de la [[Conca amazònica]] està coberta per una selva coneguda com a [[Amazònia]].
+
[[Image:Amazonrivermap.png|thumb|250px|Sistema fluvial del Amazones]]
 +
L' '''Amazones''' és un [[riu]] d'[[Amèrica del Sur]] que naix en els [[Andes]] i desemboca en l'[[oceà Atlàntic]] despuix de travessar [[Perú]] i [[Brasil]]. En 175.000 [[Mitre cúbic|m³]]/[[Segon|s]] de [[Cabal hidràulic|cabal]] mijà a la desembocadura, és el riu més important de la [[terra]].  
  
 +
Una expedició de científics, segons informa la [[BBC]] ([[2007]]), posa en dubte el que fins llavors es crea: que el riu [[Nil]] és més llarc del món. De confirmar-se, l'Amazones seria el riu més llarc del món, en uns 6.800&nbsp;km.<ref>[http://www.elpais.com/articulo/internacional/rio/largo/mundo/elpepuint/20070616elpepuint_2/Tes El riu més llarc del món(en castellà)]</ref> Encara que aixina, si es consideren certs afluents de naiximent interior andí, la llongitut total és d'uns 7.200&nbsp;km. La seua [[Conca hidrogràfica|conca]], de 6.915.000&nbsp;km<sup>2</sup> és també la més grossa de la terra, abraçant el 40% de Suramèrica. A pesar de nàixer a 5.597 m, el riu es caracterisa durant bona part del recorregut per la seua poca pendent, baixant a soles 60 m als darrers 3.000&nbsp;km de recorregut. Bona part de la [[Conca amazònica]] està coberta per una selva coneguda com a [[Amazònia]]. 
 +
 +
== Referències ==
 +
<references/>
 +
 +
== Enllaços externs ==
 +
{{commonscat|Amazon River}}
 +
 +
[[Categoria:Geografia]]
 +
[[Categoria:Rius]]
 
[[Categoria:Riu Amazones| ]]
 
[[Categoria:Riu Amazones| ]]

Última revisió del 18:09 29 oct 2024

Sistema fluvial del Amazones

L' Amazones és un riu d'Amèrica del Sur que naix en els Andes i desemboca en l'oceà Atlàntic despuix de travessar Perú i Brasil. En 175.000 /s de cabal mijà a la desembocadura, és el riu més important de la terra.

Una expedició de científics, segons informa la BBC (2007), posa en dubte el que fins llavors es crea: que el riu Nil és més llarc del món. De confirmar-se, l'Amazones seria el riu més llarc del món, en uns 6.800 km.[1] Encara que aixina, si es consideren certs afluents de naiximent interior andí, la llongitut total és d'uns 7.200 km. La seua conca, de 6.915.000 km2 és també la més grossa de la terra, abraçant el 40% de Suramèrica. A pesar de nàixer a 5.597 m, el riu es caracterisa durant bona part del recorregut per la seua poca pendent, baixant a soles 60 m als darrers 3.000 km de recorregut. Bona part de la Conca amazònica està coberta per una selva coneguda com a Amazònia.

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons