Diferència entre les revisions de "Edat del Ferro"

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
(Pàgina nova, en el contingut: «{{Història}} L''''edat del ferro''' és l'últim periodo principal de la tradicional divisió de les tres edats, estableta el 1820 per [[Christian Jürge...».)
 
 
(No es mostren 9 edicions intermiges d'2 usuaris)
Llínea 1: Llínea 1:
 +
[[File:Denmark-reconstructed iron age house.jpg|thumb|250px|Casa danesa de l'Edat del Ferro]]
 +
 
{{Història}}
 
{{Història}}
  
L''''edat del ferro''' és l'últim periodo principal de la tradicional divisió de les tres edats, estableta el [[1820]] per [[Christian Jürgensen]] (qui establí una classificació segons els materials amprats en cada periodo), sent posterior a l'[[Edat del Bronze]]. Actualment el terme ha perdut valor com a etapa històrica, car dit terme és tan sols aplicable dins l'àmbit Europeu.  
+
L''''edat del ferro''' és l'últim periodo principal de la tradicional divisió de les tres edats, establida en l'any [[1820]] per [[Christian Jürgensen]] (qui establí una classificació segons els materials amprats en cada periodo), sent posterior a l'[[Edat de Bronze]]. Actualment el terme ha perdut valor com a etapa històrica, ya que dit terme és a soles aplicable dins de l'àmbit Europeu.  
 
Es dividix el periodo de l'edat del ferro en periodo de la [[cultura dels túmuls]], Periodo de la [[cultura dels camps d'urnes]], periodo de la [[cultura de Hallstatt]] i periodo de la [[cultura de La Tène]].
 
Es dividix el periodo de l'edat del ferro en periodo de la [[cultura dels túmuls]], Periodo de la [[cultura dels camps d'urnes]], periodo de la [[cultura de Hallstatt]] i periodo de la [[cultura de La Tène]].
L''''edat del ferro''' es caracterisa per la utilisació del [[ferro]] com el metal, utilisació importada d'orient a través de l'emigració de tribus [[pobles indoeuropeus|indoeuropees]], que a partir del 1200 a.C començaren a arribar a Europa Occidental. Sembla que no van creuar els [[Pirineus]] abans del 900 a.C.
 
  
Este emigrants indoeuropeus, nomenats normalment [[celtes]] encara que el poble d'este nom era només un més dels que formaven part dels desplaçats, van arribar en un llarc periodo d'emigracions parcials de grups molt diferents entre ells, encara que conservaven certs elements homogenis como una sèrie de [[llengües indoeuropees]], i uns hàbits culturals similars.
+
L''''edat del ferro''' es caracterisa per l'utilisació del [[ferro]] com a metal, utilisació importada d'orient a través de l'emigració de tribus [[pobles indoeuropeus|indoeuropees]], que a partir de l'any 1200 a.C. escomençaren a arribar a Europa Occidental. Pareix que no varen creuar els [[Pirineus]] abans de l'any 900 a.C.
 +
 
 +
Estos emigrants indoeuropeus, nomenats normalment [[celtes]] encara que el poble d'este nom era a soles u més dels que formaven part dels desplaçats, varen arribar en un llarc periodo d'emigracions parcials de grups molt diferents entre ells, encara que conservaven certs elements homogéneus com una série de [[llengües indoeuropees]] i uns hàbits culturals similars.
 +
 
 +
== Referències ==
 +
* Duncan E. Miller y N. J. Van Der Merwe: «Primeros trabajos en metal en el África subsahariana», en la Revista de Historia de África, 35, págs. 1-36, 1994
 +
* Early Antiquity por I. M. Drakonoff., 1991. University of Chicago Press. ISBN 0-226-14465-8. pg 372
 +
* Stanley J. Alpern, History in Africa, volumen 2
 +
 
 +
== Bibliografia ==
 +
* Barnes, Jina L. 2001. State Formation in Korea: Historical and Archaeological Perspectives. Curzon, Londres
 +
* Collis, J. La Edad del Hierro en Europa. Labor. 1989
 +
* Kim, Do-heon. 2002. Samhan Sigi Jujocheolbu-eui Yutong Yangsang-e Daehan Geomto [Un estudio de los patrones de distribución de las hachas de fundición de hierro en el Periodo Samhan]. Yongnam Kogohak, [Yongnam Archaeological Review] 31:1-29
 +
* Lee, Sung-joo. 1998. Silla - Gaya Sahoe-eui Giwon-gwa Seongjang [El auge y caída de las sociedades Silla y Gaya]. Hakyeon Munhwasa, Seúl
 +
* Taylor, Sarah. 1989. The Introduction and Development of Iron Production in Korea. World Archaeology 20(3):422-431
 +
* Yoon, Dong-suk. 1989. Early Iron Metallurgy in Korea. Archaeological Review from Cambridge 8(1):92-99
 +
 
 +
== Enllaços externs ==
 +
{{Commonscat|Iron Age}}
  
 +
[[Categoria:Prehistòria]]
 
[[Categoria:Edat del Ferro| ]]
 
[[Categoria:Edat del Ferro| ]]

Última revisió del 16:19 6 set 2024

Casa danesa de l'Edat del Ferro
Història humana
abans de l'Homo (Pliocé)
Prehistòria humana (Homo)
>> Paleolític inferior
>> Paleolític mig
>> Paleolític superior
>> Mesolític
>> Neolític
Història
Futur

L'edat del ferro és l'últim periodo principal de la tradicional divisió de les tres edats, establida en l'any 1820 per Christian Jürgensen (qui establí una classificació segons els materials amprats en cada periodo), sent posterior a l'Edat de Bronze. Actualment el terme ha perdut valor com a etapa històrica, ya que dit terme és a soles aplicable dins de l'àmbit Europeu. Es dividix el periodo de l'edat del ferro en periodo de la cultura dels túmuls, Periodo de la cultura dels camps d'urnes, periodo de la cultura de Hallstatt i periodo de la cultura de La Tène.

L'edat del ferro es caracterisa per l'utilisació del ferro com a metal, utilisació importada d'orient a través de l'emigració de tribus indoeuropees, que a partir de l'any 1200 a.C. escomençaren a arribar a Europa Occidental. Pareix que no varen creuar els Pirineus abans de l'any 900 a.C.

Estos emigrants indoeuropeus, nomenats normalment celtes encara que el poble d'este nom era a soles u més dels que formaven part dels desplaçats, varen arribar en un llarc periodo d'emigracions parcials de grups molt diferents entre ells, encara que conservaven certs elements homogéneus com una série de llengües indoeuropees i uns hàbits culturals similars.

Referències[editar | editar còdic]

  • Duncan E. Miller y N. J. Van Der Merwe: «Primeros trabajos en metal en el África subsahariana», en la Revista de Historia de África, 35, págs. 1-36, 1994
  • Early Antiquity por I. M. Drakonoff., 1991. University of Chicago Press. ISBN 0-226-14465-8. pg 372
  • Stanley J. Alpern, History in Africa, volumen 2

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Barnes, Jina L. 2001. State Formation in Korea: Historical and Archaeological Perspectives. Curzon, Londres
  • Collis, J. La Edad del Hierro en Europa. Labor. 1989
  • Kim, Do-heon. 2002. Samhan Sigi Jujocheolbu-eui Yutong Yangsang-e Daehan Geomto [Un estudio de los patrones de distribución de las hachas de fundición de hierro en el Periodo Samhan]. Yongnam Kogohak, [Yongnam Archaeological Review] 31:1-29
  • Lee, Sung-joo. 1998. Silla - Gaya Sahoe-eui Giwon-gwa Seongjang [El auge y caída de las sociedades Silla y Gaya]. Hakyeon Munhwasa, Seúl
  • Taylor, Sarah. 1989. The Introduction and Development of Iron Production in Korea. World Archaeology 20(3):422-431
  • Yoon, Dong-suk. 1989. Early Iron Metallurgy in Korea. Archaeological Review from Cambridge 8(1):92-99

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons