Diferència entre les revisions de "Convencio Valencianista"
Llínea 38: | Llínea 38: | ||
== Activitats == | == Activitats == | ||
− | + | [[Archiu:Convnecio9oct.jpg|thumb|200px]] | |
La [[Convencio Valencianista]] seguix vigent com a entitat cívic-cultural organisant diferents actes i publicacions, com: | La [[Convencio Valencianista]] seguix vigent com a entitat cívic-cultural organisant diferents actes i publicacions, com: | ||
Revisió de 17:44 16 oct 2022
Convencio Valencianista és una entitat cívic-social valenciana que naixqué en l'espirit que es creà en la Convencio Valencianista Valencianisme2012 celebrada el 21 d'abril de l'any 2012, i de les bases consensuades en ella.
Història
La Convencio Valencianista. Valencianisme2012 sorgí de la necessitat de superar les divisions en les que se trobava immers el valencianisme, les quals tenien en bona mida el seu orige en la falta d'un ideari clar que orientara les accions futures.
El 21 d'abril de l'any 2012 es va celebrar en la ciutat de Valéncia (en un hotel de l'avinguda del Port) la Convencio Valencianista Valencianisme2012 (V2012). Creada una comissió preparatòria i organisadora, una presidència de taula i uns participants acreditats, es va expondre un Document Marc aprovant-se o no els diferents punts despuix de la presentació d'esmenes, debat, si calia, i votació.
Els assistents i participants foren més de 150 persones, representant a quasi totes les comarques valencianes. Els participants en la Convencio, elaboraren i acordaren unes bases sobre diferents aspectes:
- Idiosincracia del Poble Valencià
- El patrimoni dels valencians, Territori i governabilitat
- Drets i deures de la ciutadania valenciana
- Obligacions dels/de les valencianistes
- Valencia, poble del mon, les quals foren arreplegades en la publicació Consens per al futur.
Una volta acabada la Convenció i vistes les aprovacions ad eixe Document Marc s'edità un llibre titulat Consens per al futur (Valéncia, 2012) ISBN: 978-84-938137-8-9, en totes les conclusions, que fon editat per Edicions Mosseguello.
Associació
Convencio Valencianista es una associació naixcuda despuix de la celebració de la Convencio Valencianista. Valencianisme2012, celebrada en el mes de maig d'eixe any. Se constituí com a associació per a difondre i implementar les orientacions sorgides i aprovades en aquell encontre que reuní a més de 150 participants els quals, en les seues aportacions i esmenes, aprovaren un Document Marc editat en el nom de Consens per al futur, en la voluntat de que servira per a definir clarament el concepte valencianisme i inspirar le llínees de futur del moviment per al sigle XXI.
Per a poder dur a terme les orientacions allí arreplegades se creà Convencio Valencianista, una entitat cívic-social en el mateix esperit que inspirà la Convenció: ser un punt de trobada de valencianes i valencians en el que, de forma constructiva, treballar per a revertir l'actual situació de despersonalisació del poble valencià i començar a construir un futur més valencià i mes lliure per a tots.
Objectius
Els següents objectius se portaren a la Convencio Valencianista. Valencianisme2012:
1.- Tancar definitivament aquells assunts i ferides que han generat divisió entre els valencians-valencians, en la conseqüent perdua de forces, de recursos i d'efectius.
2.- Desmarcar el moviment d'actituts i postures pseudovalencianistes que tant de mal han fet al valencianisme de construcció.
3.- Possibilitar un camí per al futur en clau valenciana, lliure d'ingerencies.
4.- Definir que entenem per valencianisme.
Activitats
La Convencio Valencianista seguix vigent com a entitat cívic-cultural organisant diferents actes i publicacions, com:
- L'activitat Tots els dies 9 ademés de la publicació d'un bolletí d'informació i diferents iniciatives tot encaminat a la defensa de la cultura i llengua valencianes.
- L'Observatori de la Llengua Valenciana
- Raonem. Punt d'encontre Manolo Soler (proyecte audiovisual)
- Campanya anual "Senyeres al balco"
- L'edicio d'un dossier-revista que s'edita en motiu del 9 d'Octubre i que des de l'any 2021 se titula Claus de llibertat.
Llínees d'actuació
L'entitat ampara ya sis llínees d'actuació en les que desenrollar objectius ambiciosos, pero reals i alcançables, deixant certes utopies en un segon pla. El treball en els àmbits cultural, social, econòmic, formatiu, organisatiu i politològic busca el millorar la societat valenciana, i es realisa tenint com a referència quatre fins bàsics que, en el cos estutari, queden arreplegats de la següent manera:
- Contribuir a donar solució als assunts que generen divisió entre els valencians.
- Desmarcar el moviment socio-cultural valencianiste d'actituts i postures pseudovalencianes.
- Possibilitar un camí de futur, lliure d'ingerenies i en clau valenciana per a la societat valenciana.
- Dotar de major contingut al terme valencianiste.
Cites
En el Document Marc aprovat per la Convencio Valencianista, en el punt 1 denominat Idiosincrasia del Poble Valencià, en l'apartat 1.3 Senyes d'identitat, en quan a la llengua valenciana se diu lo següent:
Congrés Valencianisme 2018
El dia 24 de novembre de l'any 2018 es celebrà en la localitat valenciana d'Alfafar, en un hotel d'eixe poble, el Congrés Valencianisme 2018.
Al complir-se els cent anys de la Declaració Valencianista de 1918 i tenint com a referent la Convencio Valencianista que es celebrà en l'any 2012, una quinzena d'associacions, entre elles Convencio Valencianista, s'uniren per a treballar en l'organisació i la realisació del Congrés Valencianisme 2018.
La RAE i la llengua valenciana
El 7 de març de l'any 2022 les entitats valencianes i valencianistes Convencio Valencianista i el Rogle Constanti Llombart entregaren un escrit en el registre de la Real Academia Española (RAE) en el que se solicitava i se demanava que en el Diccionario d'eixa institució se canviara l'actual redacció per al terme "valenciano" -en la seua accepció de llengua-, en la que se'l considera "variedad del catalán", i se vinguera a adoptar la que inclou el Diccionari General de la Llengua Valenciana de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) com a "Llengua romànica parlada en la major part del territori valencià", o una atra similar, per a retornar a una tradició de reconeiximent de l'identitat de la llengua valenciana que se trencà en 1975, quan s'introduí la redacció que ara figura.
Referències
- Consens per al futur. Document Marc consensuat en la Convencio Valencianista V2012 (Edicions Mosseguello. Castelló, 2012) ISBN: 978-84-938137-8-9