Diferència entre les revisions de "Estanislao Marco"
Llínea 13: | Llínea 13: | ||
La seua carrera concertística se desenrollà junt als seus germans, formant el quartet ''El Turia''. Ho componien Manuel en la bandurria, Teresa en llaüt i [[Lira (instrument musical)|lira]], Magenia en bandurria i lira, i Estanislao en la guitarra. Mes tart se converti en quintet, en l'entrada d'Emilio al [[piano]]. Recorregueren [[Espanya]], aplegant la seua fama més allà de les fronteres, lo que els portà a actuar en [[França]], [[Portugal]] i [[Argelia]]. Realisaren més de mil concerts entre els anys [[1889]] i [[1907]]. Tenien un repertori de més de 400 obres tocades de memoria. | La seua carrera concertística se desenrollà junt als seus germans, formant el quartet ''El Turia''. Ho componien Manuel en la bandurria, Teresa en llaüt i [[Lira (instrument musical)|lira]], Magenia en bandurria i lira, i Estanislao en la guitarra. Mes tart se converti en quintet, en l'entrada d'Emilio al [[piano]]. Recorregueren [[Espanya]], aplegant la seua fama més allà de les fronteres, lo que els portà a actuar en [[França]], [[Portugal]] i [[Argelia]]. Realisaren més de mil concerts entre els anys [[1889]] i [[1907]]. Tenien un repertori de més de 400 obres tocades de memoria. | ||
− | En una critica de [[El Mercantil Valenciano]] el [[2 de març]] de [[1893]] se llig | + | En una critica de [[Levante-EMV|El Mercantil Valenciano]] el [[2 de març]] de [[1893]] se llig |
{{cita|Es diria quan se li sent que una mateixa força els impelix, com si foren peces d'un mecanisme perfecte i ben equilibrat, al que hi ha que afegir l'ànima, les manifestacions del qual se revelen per mig de matisos exquisits i gradacions de sonoritat que causa embadaliment en l'anim de l'auditori.}} | {{cita|Es diria quan se li sent que una mateixa força els impelix, com si foren peces d'un mecanisme perfecte i ben equilibrat, al que hi ha que afegir l'ànima, les manifestacions del qual se revelen per mig de matisos exquisits i gradacions de sonoritat que causa embadaliment en l'anim de l'auditori.}} | ||
Revisió de 11:33 5 feb 2020
Estanislao Marco Valls (La Vall d'Uxó, Castelló, 17 de maig de 1873 - Valéncia, 22 de juny de 1954) fon un compositor i guitarriste valencià.
Trayectòria
D'orige molt humil, als cinc anys se traslladà en la seua família a la ciutat de Valéncia, a on escomençà les seues actuacions com a music ambulant pels carrers i places de la ciutat. Son pare Manuel Marco era guitarriste aficionat i li ensenyà les primeres nocions de l'instrument. Les lliçons de solfeig les rebe del seu germà Manuel, que assistia a l'acadèmia de musica del mestre Penella, realisant grans progressos en poc de temps. Conegué a Tomás Rico, empresari del Teatre Principal de Valencia, qui li autorisà l'entrada lliure per la porta de l'escenari que donava al fos a on se reunien els musics de l'orquesta, durant l'entreacte. Alli, en apenes huit anys, s'inicià en l'aprenentage de l'interpretació i tècnica musical.
Tingué ocasió d'escoltar en directe i relacionar-se en les grans figures de l'epoca, com Tárrega, que actuà en novembre de 1880, el violiniste Pablo Sarasate, la soprano madrilenya Adelina Patti, el tenor Francisco Viñas, i Antón Rubinstein.
En moltes ocasions actuà en el seu germ+a per a algunes companyies de teatre, opera i sarsuela. En 1887 foren els encarregats d'organisar una rondalla de guitarres, llaüts i bandurries en musics cegos, per a l'eixecució del passacarrer i la jota final del primer acte en l'estrena de la sarsuela de Ruperto Chapí La Bruja, en el Teatre Principal de Valéncia, i en La Dolores, de Tomás Bretón.
Quartet El Turia
La seua carrera concertística se desenrollà junt als seus germans, formant el quartet El Turia. Ho componien Manuel en la bandurria, Teresa en llaüt i lira, Magenia en bandurria i lira, i Estanislao en la guitarra. Mes tart se converti en quintet, en l'entrada d'Emilio al piano. Recorregueren Espanya, aplegant la seua fama més allà de les fronteres, lo que els portà a actuar en França, Portugal i Argelia. Realisaren més de mil concerts entre els anys 1889 i 1907. Tenien un repertori de més de 400 obres tocades de memoria.
En una critica de El Mercantil Valenciano el 2 de març de 1893 se llig
En les seues llargues temporades en Madrit, aplegaren a actuar en diferents ocasions en el Palau Real davant la regent María Cristina, l'infanta Isabel, Alfons XIII, i membres de la noblea i cos diplomàtic. Estanislao ho relata en les seues memòries:
Docència
Quan en 1907 se disolgué el quintet El Turia, Estanislao Marco se retirà del món concertístic per a dedicar-se a la composició i a la docència privada, fundant i dirigint la Rondalla Valenciana del Centre Instructiu Musical de Benimaclet i la Rondalla Segarra de la Vall d'Uxó, en la que permaneixqué de 1943 a 1953.
Entre els seus alumnes destacaren el valencià Patricio Galindo, membre fundador de la societat Amics de la Guitarra, compositor de numeroses obres didàctiques, i el murcià Narciso Yepes, que rebé les seues ensenyances en 1940 quan contava tretze anys d'edat. En el disc Músiques d'Espanya i Amèrica (Zafiro, 1989), se pot llegir el següent comentari seu:
Composició
Les seues composicions per a guitarra s'inserten en l'estetica de la musica de saló. La majoria son peces breus, vals, mazurka, i tangos. Adaptà el folclore d'algunes regions espanyoles com queda reflectit en la seua Gran Jota Aragonesa, i les seues Malaguenyes, Granadines, i danses valencianes.
El seu catàlec supera el centenar d'obres originals per a guitarra, ademés d'una llarga llista de transcripcions per a rondalla dels grans mestres. Com obres didàctiques té un método de guitarra, un método per a llaüt i varis quaderns d'estudis tècnics progressius. Tan sols publicà dos obres en la Biblioteca Fortea: Serenata i Preludi en Re, per lo que la seua obra ha permaneixcut inèdita casi mig sigle fins l'investigació iniciada per Jorge Orozco en l'any 2000, que ha donat els seus primers fruits en la gravació de la seua obra patrocinada per l'Institut Valencià de la Música.
Bibliografia
- HERRERA, Francisco, Estanislao Marco, en Revista de l'Associacio Guitarristica America Martinez, Ocho Sonoro, Sevilla, any III, nº 5, setembre 1999.
- HERRERA, Francisco, Enciclopedia de la Guitarra, vol. III, pags. 91-92, Editorial Piles, Valencia, 2004.
- OROZCO, Jorge, Els discipuls de Tárrega en Francesc Tárrega i la seua epoca, coleccio Noms Propis de la Guitarra, Edicions la Posada, Ajuntament de Córdova, Festival de la Guitarra de Córdova, Córdova, 2003.
- OROZCO, Jorge, Marco, Estanislao en Diccionari de la Musica Valenciana, vol II, pags. 53-54, dir. Emilio Casares, Iberautor Promociones Culturales S.R.L., Madrit, 2006.