Remolacha

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Beta vulgaris - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-167.jpg
Diferents tipos de remolacha

La remolacha o bleda-rave (Beta vulgaris var. conditiva o var. vulgaris) és una planta en flor de la família Chenopodiaceae de color roig fosc. També existixen atres varietats, com ara la remolacha sucrera.

Dins de la remolacha o bleda-rave, hi ha moltes varietats cultivades, algunes per al seu consum com a verdura, i unes atres com a matèria primera industrial. Entre les primeres estan les bledes i les remolaches d'hort i entre les segones, la remolacha sucrera i la remolacha forrajera.

La varietat de taula és de raïls grosses, roges i carnoses, que es consumixen principalment cuites; el color es deu a dos pigments, la betacianina i la betaxantina, que resulten indigeribles i donen color roig, als excrements i l'orina. No obstant, per la seu atoxicitat s'usa freqüentment com a colorant en productes alimentaris.

La remolacha sucrera és una planta resistent, bienal, que pot ser cultivada comercialment en una gran varietat de climes templats. Durant la seua primera estació de creiximent, produïx una gran raïl d'almagasenament (1-2 kg) la massa seca del qual és de 15-20% en pes de sacarosa. Si la planta no es cull en este moment, a continuació, durant la seua segona estació de creiximent, els nutrients de la raïl s'utilisa per a produir flors i llavors i la raïl es reduirà de tamany. En la producció de remolacha comercial, la raïl es cull despuix de la primera estació de creiximent.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons