Montanejos

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
Anar a la navegació Anar a la busca
Ajuntament de Montanejos

Montanejos és un municipi valencià situat en la comarca de L'Alt Millars, en la província de Castelló.

Geografia[editar | editar còdic]

La població de Montanejos està situada en plena comarca de l'Alt Millars, a 64 Km. de la capital de La Plana, s'enclava en un lloc de grans atractius naturals. És un dels racons màgics de la província de Castelló, que porta en orgull el lema: Un paraíso en el Alto Mijares.

El terme municipal de Montanejos consta de dos núcleus urbans, Montanejos i L'Alqueria, separats en apenes 1 Km. de distància entre ells.

Història[editar | editar còdic]

Població d'orige àrap que naix en la fundació de L'Alqueria. El caixco urbà naix posteriorment. Manté la seua població morisca fins 1609, any en el que se decreta la seua expulsió. Fon repoblada per aragonesos, com el restant de la comarca.

Demografia[editar | editar còdic]

Segons el cens del INE de l'any 2021, conta en una població de 544 habitants.

Llocs d'interés[editar | editar còdic]

Iglésia de Santiago Apóstol
  • Iglésia de Santiago Apòstol

És recomanable la visita a l'Iglésia de Santiago Apòstol, patró de la localitat. Construïda a finals del sigle XVIII en substitució d'un temple anterior. En el creuer destaca la cúpula sostinguda per quatre pechines decorades en pintures dels quatre evangelistes, l'autor de les mateixes fon Luis Antonio Planes. També destaca el seu campanar provist de tres campanes.

  • Castell

Un atre monument important en Montanejos és el seu castell, situat en el cim de la montanya al marge esquerre del Riu Montan. Encara són visibles tres estructures, dos torres i un aljup (per a arreplegar l'aigua de la pluja i aixina abastir al castell). La torre nort és de planta rectangular igual que la torre meridional. És un tipo d'arquitectura defensiva pròpia dels àraps.

  • Pont de Sant Josep
Pont de Sant Josep

El pont de Sant Josep fon construït en l'any 1803 sobre el Riu Montan. La seua estructura és de tres arcades de mig punt i està fent en pedra. Posseïx dos capelletes de ceràmica en les que se representa a la Verge dels Desamparats i a Sant Josep.

  • La Cova Negra

A uns 800 metros del poble se troba la Cova Negra, una cova d'amples dimensions. El seu accés és a través d'una boca de 26x10 m., trobarem una enorme cavitat d'una superfície de 2.300 metros quadrats, que fan d'ella una de les majors de la Comunitat Valenciana. El color negre del seu sostre és degut a la suja de les fogueres, lo que demostra l'existència d'assentaments humans.

  • Banys àraps

En el marge dret del riu, prop de la font, encara són visibles les restes dels banys de l'época àrap.

  • La Alquería
L'Alqueria

L'Alqueria és un barri depenent de Montanejos, una pedania. El seu traçat és irregular, herència del seu passat islàmic, en carrers llaberíntiques. Destaca l'ermita dedicada a la Verge dels Desamparats, una edificació del sigle XVII molt remodelada en el sigle XVIII. També el seu campanar en taulellets barrocs i la seua frontera.

Festes[editar | editar còdic]

Les festes més importants que se celebren en Montanejos són les de Sant Antoni Abat, a on s'alcen fogueres i es beneïxen els animals. També la romeria que se celebra el 1 de maig des de Montanejos a l'Ermita de Santa Ana situada a 12 km. de la població.

Les festes patronals són en juliol, en honor a Sant Jaume i les festes majors la primera semana de setembre.

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons


Municipis de L'Alt Millars
Ayòder    Aranyol    Argileta    Castell de Vilamalefa    Cirat    Cortes d'Arenós    Espadella    Fanzara    La Font de la Reina    Les Fonts d'Ayòder    Lludient    Montanejos    Montan    La Pobla d'Arenós    Sucaina    Toga    Torralba    Torrechiva    Vallat    Vilafermosa    Vilamalur    Vilanova de Viver