Sant Francesc de Borja

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «Francesc de Borja»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Francesc de Borja i Aragón
Francisco de Borja per Alonso Cano, Museu de Belles arts, Sevilla
Nacionalitat: Valenciana
Ocupació: Religiós.
Naiximent: 28 d'octubre de 1510
Lloc de naiximent: Gandia, Regne de Valéncia
Defunció: 1 d'octubre de 1572
Lloc de defunció: Roma, Estats Pontificis

Francesc de Borja i Aragón, també conegut com a Sant Francesc de Borja​ (Gandia, 28 d'octubre de 1510 - † Roma, Estats Pontificis, 1 d'octubre de 1572) fon el III General de la Companyia de Jesús, IV duc de Gandia, I marqués de Llombay i Gran d'Espanya.

Francesc de Borja fon canonisat en l'any 1671. Aplegà a ser superior general de la Companyia de Jesús. Es va distinguir per la seua profunda humiltat i l'impuls que va donar a les missions.

La família Borja, ubicada com una de les més significatives del regne d'Aragó va alcançar la fama en el vell món quan Alfons de Borja fon elegit Papa en el nom de Calixt III. En eixe mateix sigle va haver un atre Papa Borja, baix el nom d'Aleixandre VI.

La vida de Sant Francesc de Borja es va dividir entre l'iglésia, els negocis i la política.

Biografia[editar | editar còdic]

Francesc de Borja fon fill de Joan de Borja i Enríquez de Luna, III duc de Gandia, i de Juana de Aragón i Gurrea,​ filla natural d'Alonso de Aragón, virrey d'Aragó, fill illegítim del rei Ferrando II d'Aragó,​ i d'Ana de Gurrea, vescomtesa d'Èvol. Per part del seu pare, era besnet del Papa Aleixandre VI.

Este Papa tenia quatre fills, quan va ser introduït al pontificat. Per a dotar al seu fill, Pere Lluís va tindre que comprar el ducat de Gandia en el Regne de Valéncia, pero a la mort de Pere Lluís, ho va llegar al seu fill, Joan a qui varen assessinar en Roma, poc despuix de casar-se en Maria Enriquez. El seu fill, també Joan el tercer duc de Gandia, es va casar en la filla de Ferrando V. D'este matrimoni va nàixer el 28 octubre de 1510, Francesc de Borja i Aragón, el sant valencià que era besnet del Papa Aleixandre VI i del rei Ferrando, ademés cosí de l'emperador Carles V.

Als 18 anys, Francesc de Borja havia completat els seus estudis, ingressà en la cort de Carles I d'Espanya. En Alcalà, Francesc va quedar molt impressionat a la vista d'un home que era conduït a la presó per l'inquisició. Eixe home era Ignacio de Loyola.

Al complir 19 anys, va prendre com a esposa a Leonor de Castro, Dama de la Cort d'Isabel de Portugal, muller de Carles I, en la qual va tindre huit fills. Gratificat per l'emperador en el títul de marqués de Llombay. No havia complit 30 anys quan Carles V el va nomenar virrey de Catalunya (1539 - 1543). Molts anys despuix Francesc solia dir: "Deu em va preparar en eixe càrrec per a ser general de la companyia de Jesús. Aixina vaig deprendre a prendre decisions importants, a mediar en els conflictes, i a considerar a les qüestions des de dos punts de vista. Si no haguera segut virrey, mai haguera deprés tot açò."

Festivitat[editar | editar còdic]

Encara que la seua mort es va produir un primer d'octubre, el papa Pau VI va establir la seua festivitat el dia 3 d'octubre.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

  • Batllori, Miguel (1999). La familia de los Borjas. 310 páginas. Madrid: Real Academia de la Historia. pp. 71-72. ISBN 978-84
  • Sant Francesc de Borja - Infovaticana
  • Biografia de Sant Francesc de Borja
  • Els Borja Valencians. Antoni Atienza. L'oronella 2002
  • López Melús, Justo (2000). «Francisco de Borja». En Leonardi, C.; Riccardi, A.; Zarri, G, eds. Diccionario de los Santos. Madrid: San Pablo. pp. 833-836. ISBN 84-285-2258-8

Bibliografia[editar | editar còdic]

  • Lamet, Pedro Miguel, SJ (2014) Duque y jesuita. Editorial Mensajero. Bilbao. ISBN 978-84-271-4425-5
  • Salazar y Acha, Jaime de (2010). «Una rama subsistente del linaje de Borja en la América española». Boletín de la Real Academia Matritense de Heráldica y Genealogía (75): 16-17. OCLC 27332380
  • Sebastián Lozano, Jorge (2011). «Francisco de Borja, de criado a maestro espiritual de las mujeres Habsburgo». San Francisco de Borja, Grande de España, Arte y espiritualidad en la cultura de los siglos XVI y XVII (75): 67-90. ISBN 978-84-92542-35-2
  • Soler Salcedo, Juan Miguel (2008). Nobleza Española: grandeza inmemorial 1520. Visión Libros. ISBN 978-84-9886-179-2

Enllaços externs[editar | editar còdic]

Commons