Fenomen del Chiquet

De L'Enciclopèdia, la wikipedia en valencià
(Redirigit des de «El Chiquet»)
Anar a la navegació Anar a la busca
Sst 9798 animated.gif

El Chiquet o Lo Chiquet és un fenomen meteorològic (vore meteorologia i climatologia), erràticament cíclic (Strahler parla de cicles entre tres i huit anys), que consistix en un canvi en els patrons de movimient de les corrients marines en la zona intertropical provocant, en consecuència, una superposició d'aigües càlides procedents de la zona de l'hemisferi nort inmediatament al nort de l'equador sobre las aigües d'emersió molt fredes que caracterisen la corrent de Humboldt; esta situació provoca estragos a escala zonal (en la zona intertropical) degut a les intenses pluges, afectant principalment a Amèrica del Sur, tant en les costes atlàntiques com en les del Pacífic, especialment, en estes últimes.

El nom de "El/Lo Chiquet" se deu a pescadors del port de Paita al nort del Perú que observaren que les agües del sistema de corrients del pacífic oriental o corrient de Humboldt, que corre des de la costa central de Chile pel sur fins el nort frent a les costes septentrionals del Perú, se calentaven alguns anys en l'época de les fiestes nadalenques i els cardúmens o bancs de peixos desapareixien de la superfície oceànica, degut a una corrient calienta procedent del golf de Guayaquil (Equador). Ad este fenomen li donaren lo nom de Corrent de El Chiquet, per la seua associació en l'época del Nadal i el Chiquet Jesús.

El nom científic del fenómen és Oscilació del Sur El Chiquet (El Chiquet-Southern Oscillation, ENSO, per les sigles en anglés). És un fenomen explicat pel movimient de rotació terrestre i, en consecuència, pel desplaçamient de les mareas de l'hemisferi nort al hemisferi sur, sempre dins de la zona intertropical.

Günther D. Roth el definix com una irrupció ocasional d'aigües superficials càlidas en el Pacífic junt a les costes del Perú i Equador deguda a inestabilitats de pressió atmosfèrica entre el Pacífic oriental i occidental pròxim a l'equador. Supost causant d'anomalias climàtiques.

Vore també[editar | editar còdic]

Referències[editar | editar còdic]

Enllaços extens[editar | editar còdic]

Commons